Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Netanyahu hastane baskını sonrası tehdit etti: Gazze'de ulaşamayacağımız yer yok!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 08:22

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Pentagon belgelerine ulaşan Bloomberg, ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımı yazdı. Belgelerde İsrail'e gönderilen ve tedarik edilmeye çalışılan silahların listesi de yer alırken Pentagon konu ile ilgili açıklama yapmaya yanaşmadı. İsrail askerleri, Beyaz Saray'ın iddiası sonrası Şifa hastanesine girdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas mensupları için için güvenli bir yer kalmadığını, İsrail ordusunun Gazze'de ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

GAZZELi HASTALAR TÜRKİYE'DE

Gazze'den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini Türkiye'ye getiren uçaklar Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Kanser hastalarının tedavileri Türkiye'de devam edecek.

'ŞİFA' BASKININA SESSİZ KALANLARA SERT TEPKİ

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskına sessiz kalanlara sert tepki gösterdi. Mansur, Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskınla tüm uluslararası normları ihlal ettiğini ve buna rağmen hala hukukun üstünde bir devlet muamelesi gördüğünü açıkladı. Mansur, "Görünüşe göre, ne kadar ağır olursa olsun hiçbir suç, Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası toplumun İsrail'e dur demesi için yeterli değil. İtidal çağrıları açıkça işe yaramıyor. Uluslararası hukuka saygı gösterilmesi yönündeki talepler, hukukun uygulanması için acil, ciddi ve kolektif çabalarla desteklenmelidir” dedi.

BMGK'DAN 'GAZZE'DE ARA' TASARISINA ONAY

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, Gazze Şeridi’nde “genişletilmiş insani duraklamalar” talep eden karar tasarısı kabul edildi. Oylamada 12 ülke lehte oy kullanırken, Rusya, ABD ve İngiltere ise çekimser kaldı.

İsrail'in Gazze saldırılarında ölü sayısı 11 bin 500'e ulaştı

Gazze'deki Hükümet, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının 180 kişi artarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 11 bin 500'e ulaştığını açıkladı.

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana ilk kez yakıt girişine izin verildi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırıların başlamasından bu yana Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ilk kez yakıt girişine izin verildi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White yaptığı açıklamada, Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 23 bin 27 litre yakıt girişi olduğunu belirtti.

White, söz konusu yakıtın kullanımının İsrailli yetkililer tarafından kısıtlandığını belirterek, yakıtın su dağıtım tesislerinde veya hastanelerde kullanılamayacağını sadece Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımların bölgeye dağıtımı için kamyonlarda kullanılacağını açıkladı. White, söz konusu yakıtın hayat kurtarma faaliyetlerini sürdürmek için günlük ihtiyacın yalnızca yüzde 9'una denk geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin Gazze’deki Filistinliler için gönderdiği yardımlar Mısır’a ulaştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Türkiye’nin Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler için gönderdiği yardımlar Mısır’a ulaştı. Kayseri Havalimanı’ndan sivillere yönelik sağlık hizmeti sunmak için personel ve 23 palet tıbbi malzeme ile havalanan askeri uçak, saat 16.00 sıralarında Mısır’ın El-Ariş Havalimanı’na indi.

Uçakta, uzman doktor, hemşire ve anestezi uzmanı olmak üzere 9 kişilik sağlık ekibi, Filistinli kanser hastalarının tedavi için Türkiye'ye sevk edilmesinde refakatçi olacak.

DSÖ: Şifa Hastanesi’ne askeri müdahale kesinlikle kabul edilemez

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirterek, “Hastaneler savaş alanı değildir” dedi. İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Hastaneler savaş alanı değildir. Personel ve hastaların güvenliği konusunda son derece endişeliyiz. Onları korumak her şeyden önemlidir. DSÖ'nün Şifa Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarıyla irtibatı kesildi. Ancak açık olan bir şey var. Uluslararası insancıl hukuk uyarınca, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları, ambulanslar ve hastalar tüm savaş eylemlerine karşı korunmalı ve güvence altına alınmalıdır. Sağlık tesisleri askeri amaçlarla kullanılsa bile, ayrımcılık, ihtiyat ve orantılılık ilkeleri her zaman geçerlidir. Hastaların ve personelin güvenliğinin yanı sıra daha geniş toplumdaki sağlık sistemlerinin bütünlüğü de büyük önem taşımaktadır. Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmelidir” dedi.

 

Netanyahu hastane baskını sonrası tehdit etti: Hamas için güvenli bir yer kalmadı
Netanyahu hastane baskını sonrası tehdit etti: Hamas için güvenli bir yer kalmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı son dakika açıklamasında Hamas mensupları için için güvenli bir yer kalmadığını, İsrail ordusunun Gazze'de ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını söyledi.

İsrail askerlerinin Şifa Hastanesine düzenlediği baskından saatler sonra konuşan Netanyahu, "Bize Gazze şehrinin dış mahallelerine ulaşamayacağımızı söylediler ulaştık, El Şifa'ya girmeyeceğimizi söylediler girdik" dedi.

İsrail Gazze’de çocukları hedef almaya devam ediyor
İsrail Gazze’de çocukları hedef almaya devam ediyor

Gazze Şeridi'nin Deir el-Balah kentindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne gelen yüzlerce yaralı çocuk, kısıtlı imkanlarla tedavi edilmeye çalışılıyor.

El Aksa Şehitleri Hastanesi Sözcüsü Dr. Halil El Dakran, saldırılar nedeniyle hastaneye getirilen yaralıların yarısının çocuk olduğunu söyledi.

İsrail bombardımanı sonucu bacaklarını kaybeden Farah Houda'nın durumunu anlatan Dakran, "12 yaşındaki bu çocuk, hayata uzuvları olmadan başlamak için ne yaptı? İsrail güçlerinin stratejik hedefi bu mu?" dedi.

Farah Houda ise, kuzenleriyle birlikte El Mughraqa kasabasındaki evlerindeyken füze saldırısı düzenlendiğini söyledi. Farah, "Kardeşim beni alıp başka bir odaya götürmeden önce çığlık atıyordum, annemi arıyordum ve yardım istiyordum. Ablamın da ağladığını duymuştum, dayanamayıp kardeşimin kollarında bayılmışım” diye konuştu.

DSÖ: Şifa Hastanesi'ndeki yaralılar ve personel için son derece endişeliyiz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail güçlerinin gece saatlerinde baskın düzenlediği Şifa Hastanesi'ndeki yaralılar, hastalar ve personel için "son derece endişeli" olduğunu söyledi.


DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Şifa Hastanesi'ne saldırı düzenlendiğine ilişkin haberler son derece endişe verici. Hastanedeki sağlık personeliyle yine iletişimimizi kaybettik. Onların ve hastalarının güvenliği konusunda son derece endişeliyiz" dedi.


İngiliz yardım kuruluşu Filistinliler için Tıbbi Yardım'ın CEO'su Melanie Ward ise, "Bu operasyon başlamadan önce de hastanede bulunan ve su, gıda ve yakıta erişimi olmayan insanların durumu konusunda çok endişeliydik" dedi.


İsrail ordusu, Hamas'ın "atan kalbi" olabileceğini söylediği hastanede "hedefe yönelik bir operasyon" yürüttüğünü söylüyor. Ancak Hamas, hastanenin altında bir üssü olduğu yönündeki iddiaları reddediyor.

Gazze'deki kara operasyonunda ölen asker sayısı 48’e yükseldi
Gazzedeki kara operasyonunda ölen asker sayısı 48’e yükseldi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunda öldürülen asker sayısının 48’e çıktığı ifade edildi.

Al-Amal hastanesinde doktorlar hastaları böyle tedavi ediyor
Al-Amal hastanesinde doktorlar hastaları böyle tedavi ediyor

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “Al-Amal Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisine rağmen sağlık personelimiz geleneksel yöntemlerle de olsa sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor” denildi. Görüntülerde, doktorların hastaları cep telefonlarının ışığı yardımıyla muayene ettiği görüldü.

Belize, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Belize hükümeti, Gazze Şeridi'nde ateşkes uygulamayı reddetmesi nedeniyle İsrail ile diplomatik bağlarını kopardı. Hükümetten yapılan açıklamada, "Belize hükümeti, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'deki eylemlerini defalarca kınadı. İsrail'e derhal ateşkes uygulaması ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin engelsiz erişimine izin vermesi çağrısında bulunduk. İsrail taleplerimize rağmen uluslararası insani hukuk ihlallerine son vermedi ve yardım çalışanlarının milyonlarca Gazzelinin acısını hafifletmesine izin vermedi" ifadeleri kullanıldı.

IDF: Şu anda Şifa'da rehinelerin tutulduğuna dair bir belirti yok

IDF'den yapılan açıklamaya göre, Şifa Hastanesi'nde rehinelerin tutulduğuna dair bir belirti yok. Benzer bir açıklamaya imza atan İsrail Ordu Radyosu ise 'Baskın yapılan Gazze’deki Şifa Hastanesi'nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirti yok' dedi.


IDF'ye göre, hastanenin dışındaki silahlı çatışmada en az beş Hamas üyesi askerler tarafından öldürüldü. IDF uzun bir süredir hastanenin bir Hamas komuta merkezi olarak çalıştığını öne sürüyor ve burada rehinelerin de saklandığını belirtiliyordu.

Filistin Yönetimi: Şifa baskını insanlığa karşı suç

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila, hastane içerisine operasyon düzenleyen İsrail'i "insanlığa karşı yeni bir suç" işlemekle suçladı. Filistin haber ajansı Wafa'ya açıklama yapan El Kaila, "El Şifa'daki sağlık personelinin, hastaların ve sığınan insanların hayatlarından işgal güçleri sorumludur" dedi.


 

İsrail'in baskın yaptığı Şifa Hastanesi'nde kaç kişi sığınıyor?
İsrailin baskın yaptığı Şifa Hastanesinde kaç kişi sığınıyor

Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'da binlerce kişinin sığındığı biliniyor. Ancak tahminler farklılık gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 hasta ve 400 personelin yanı sıra 3 bin sivilin hastanede bulunduğunu aktardı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise en az 2300 kişinin halen hastanede olduğunu, bunların 650'sinin hastalar, 200-500 arası personel ve 1500'ünün sivil olduğunu söyledi.

İsrail güçleri Şifa Hastanesi'nin bodrumunda arama yapıyor

Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin genel müdürü Dr. Muhammad Zaqout, Al Jazeerae'ae verdiği röportajda, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi'nin bodrumunda arama yapmaya başladığını söyledi. Zaqout, İsrail güçlerinin hastane kompleksi içinde bulunan cerrahi ve acil durum binalarına da girdiğini söyledi.


Zaquot ayrıca, hastanede kalan bazı kişilerin, daha önce güvenli olduğu ilan edilen hastane koridorundan yerleşkeyi terk etmeye çalışırken üzerlerine ateş açıldığını belirtti.

Kara harekâtında 48 İsrail askeri öldü
Kara harekâtında 48 İsrail askeri öldü

İsrail Savunma Kuvvetleri, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde savaşan iki askerin öldürüldüğünü, Hamas'a yönelik kara saldırısında ölü sayısının 48'e çıktığını duyurdu.

Bloomberg: ABD İsrail'e silah transferini 'sessizce' artırıyor

ABD merkezli Bloomberg, savunma bakanlığının dahili listesine atıfta bulunarak, Pentagon'un Apaçi filosu için daha fazla lazer güdümlü füzenin yanı sıra 155 mm'lik mermiler, gece görüş cihazları ve sığınak avcısı mühimmatları içeren talepleri İsrail'e sevk ettiğini yazdı.


Söz konusu silahlar, Bloomberg'in ekim sonu tarihli olduğunu ve Pentagon'da dolaştığını söylediği bir belgede listeleniyor. Açıklamada ise 'Silahlar halihazırda sevk ediliyor veya Savunma Bakanlığı bunları ABD ve Avrupa'daki stoklardan temin etmeye çalışıyor' deniliyor.


Bloomberg, Pentagon sözcüsünün ayrıntıları tartışmayı reddettiğini ancak bakanlığın yaptığı açıklamada İsrail'in kendisini savunacak araçlara sahip olmasını sağlamak için iç stoklardan ABD endüstri kanallarına kadar çeşitli yollardan yararlandığını söyledi.

 

İsrail Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam ederken insan hakları savunucuları Washington'a İsrail hükümetine net destek sağlamayı bırakması ve silah transferlerine son vermesi çağrısında bulundu.

Netanyahu, kadın ve çocukların öldürülmesinin durması gerektiğini söyleyen Kanadalı Trudeau'yu eleştirdi

Netanyahu, Trudeau'ya yönelik sosyal medya paylaşımında 'Sivilleri kasten hedef alan İsrail değil Hamas'tır. İsrail sivilleri zarardan uzak tutmak için her şeyi yaparken, Hamas da onları zarardan uzak tutmak için her şeyi yapıyor' diye yazdı. Trudeau daha önce Gazze'deki insanlık trajedisine dikkat çekmiş ve 'Adaletin bedelinin tüm Filistinli sivillerin acı çekmeye devam etmesi olamayacağını açıkça belirttim. Savaşların bile kuralları vardır' demişti. Kanadalı lider savaşta kadın ve çocukların öldürülmesinin durması gerektiğinin de altını çizmişti.

Hamas: IDF'nin Şifa Hastanesi'ndeki operasyonundan Biden sorumlu
Hamas: IDFnin Şifa Hastanesindeki operasyonundan Biden sorumlu

İsrail, Hamas'a karşı 'hedefli bir operasyon' olduğunu söylediği Gazze'deki Şifa Hastanesi kompleksine baskın düzenledi. Baskın, Beyaz Saray sözcüsü John Kirby'nin gazetecilere delil sunmadan Washington'un Hamas'ın Şifa dahil Gazze hastanelerini kullandığına dair bilgiye sahip olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.


Bunun ardından Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail ordusunun Gazze'nin en büyük hastanesine yönelik operasyonundan 'tamamen sorumlu' olduğunu duyurdu. Hamas'tan yapılan açıklamada, 'Şifa sağlık kompleksine yapılan saldırıdan işgali (İsrail'i) ve Başkan Biden'ı tamamen sorumlu tutuyoruz' denildi.


Beyaz Saray, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlediğini açıklamasının ardından ise hastaneye havadan saldırı yapılmasını desteklemediğini ve hastanede çatışma görmek istemediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!