Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... BBC savaş suçunu deşifre etti! İsrail'e Hollanda'dan F-35 darbesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2024 07:53

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'in Gazze'de imza attığı zulüm bu defa BBC'nin merceğinde. BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, Kasım’dan bu yana İsrailli askerlerin paylaştığı yüzlerce saatlik videoları izleyerek gözaltındaki sekiz kişiyi teşhis etti. Görüntülerde İsrail askerlerinin uluslararası hukuku net bir şekilde ihlal ettiği görülürken konu hakkında bir açıklama yapan İsrail ordusu görüntünün sorgulama sırasında çekildiğini kabul etti ve bir askerin sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. IDF’nin Refah’a düzenlediği saldırıda ise 100’den fazla sivil hayatını kaybetti. Hamas, İsrail'in Refah'taki 'katliamlarını' 'soykırım' olarak nitelendirdi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz' denildi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

AB’den İsrail’e silah ihraç eden ABD’ye eleştiri

AB ülkelerinin kalkınma bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel'de gayri resmi olarak toplandı. Toplantıya Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de katıldı. Toplantıda Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve İsrail’in UNRWA’ya yapılan yardımların kesilmesi isteği ele alındı.

Toplantı sonrasında AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Konseyi Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Belçika Kalkınma Bakanı Caroline Gennez ve UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ortak basın toplantısı düzenledi. Borrell, İsrail’in orantısız bir şekilde Filistinlileri öldürmeye devam ettiğini, bu duruma son vermek için öncelikle silah sağlayanların bundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta İsrail'in Hamas’a verdiği karşılığın "aşırı" olduğunu söylediğini ve ABD'li ve diğer Batılı yetkililerin Gazze'de çok fazla sivilin öldürüldüğünü defalarca dile getirdiğini hatırlatan Borrell, “ABD dış politikasından sorumlu değilim, Avrupa Birliği'nin dış politikası bana yetiyor. Ama mantıklı olalım. Dünyanın en önde gelen liderlerinin ve dışişleri bakanlarının ‘Çok fazla insan öldürülüyor’ dediğini kaç kez duydunuz? ABD Başkanı Joe Biden, bunun çok fazla olduğunu, orantılı olmadığını söyledi. Eğer çok fazla insanın öldürüldüğüne inanıyorsanız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmesini önlemek için daha az silah sağlamalısınız. Mantıklı değil mi?” dedi.

“AY’A MI TAHLİYE EDİLECEKLER?”

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’yu da eleştiren Borrell, sivilleri korumak için daha fazlasını yapması yönünde gelen çağrıları dinlemediğini belirterek, "Herkes Tel Aviv'e gidip 'Lütfen bunu yapmayın, sivilleri koruyun, bu kadar çok insanı öldürmeyin' diye yalvarıyor. Netanyahu kimseyi dinlemiyor" dedi.

Netanyahu'nun Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin sığındığı son yer olan Refah kentinin de tahliye edilmesi yönündeki çağrısına sert tepki gösteren Borrell, "Tahliye edecekler. Nereye? Ay'a mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler? Dolayısıyla uluslararası toplum bunun bir katliam olduğuna, çok fazla insanın öldürüldüğüne inanıyorsa, belki de silah tedarikini yeniden düşünmek zorundalar. Her üye devlet, kendi dış politikasının sahibidir. Ancak çok fazla insanın öldürüldüğünü söylemeye devam etmek biraz çelişkili. Lütfen demeyi bırak ve bir şeyler yap’’ ifadelerini kullandı.

Netanyahu, tepkilere rağmen geri adım atmıyor: Refah'a saldıracağız

İsrail Başbakanı Netanyahu, dünyadan gelen tepkilere rağmen, geri adım atmadı ve Filistinlilerin sığındığı Refah'a saldıracakları mesajını verdi. Hamas'ın Refah'taki taburlarını hedef alacaklarını belirten Netanyahu, "Hamas'a karşı tam zafer kazanıncaya" kadar saldırılara devam edeceklerini dünyaya ilan etti.

Husiler, Kızıldeniz’de kargo gemisini hedef aldı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de gemileri hedef almaya devam ediyor. İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu (UKMTO) tarafından yapılan açıklamada, Yemen'in el-Muha kentinin 40 mil açıklarında İran’a giden bir kargo gemisinin 2 füze ile vurulduğu belirtildi. Açıklamada, saldırı sonucu gemide küçük çaplı hasar meydana geldiği, mürettebatın güvende olduğu ifade edildi.

Borrell: Netanyahu tahliye istiyor ama sivillerin nereye tahliye edileceğini söylemiyor
Borrell: Netanyahu tahliye istiyor ama sivillerin nereye tahliye edileceğini söylemiyor

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, düzenlediği basın toplantısında Refah kentindeki gelişmelere ilişkin konuştu. Borrell, “Netanyahu, 1,7 milyon kişinin tahliye edilmesini istiyor ancak bu kişilerin nereye tahliye edileceğini söylemiyor” dedi.


Borrell, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Gayriresmi Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Elbette Gazze'deki durum hakkında da görüşeceğiz. İki rehinenin serbest bırakıldığını duymaktan mutluluk duyuyorum ancak İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yeni askeri operasyonların başlatıldığı Mısır sınırındaki durumdan da büyük endişe duyuyorum. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 1,7 milyon kişinin tahliye edilmesini istiyor ancak bu kişilerin nereye tahliye edileceğini söylemiyor” dedi.

 

Üst düzey Hizbullah komutanına suikast

 

IDF, jetlerin güney Lübnan'daki Hizbullah hücresini vurduğunu duyurdu. Açıklamada Marun el-Ras köyünde içinde çok sayıda Hizbullah üyesinin bulunduğu bir araca saldırı düzenlendiği bilgisine yer verildi.


İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi bu gelişmeyi 'Üst düzey Hizbullah yetkilisi hava saldırısında hedef alındı' başlığı ile okurlarına duyurdu.


Suudi Al Hadith ağı ve Arapça yayın yapan Sky News'e göre saldırının hedefi, Hizbullah'ın üst düzey üyelerinden ve Maroun al-Ras bölgesinden sorumlu Muhammed Alaviya idi.

 

 

Dışişleri'nden 'Refah' açıklaması: Uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Refah'a yönelik saldırıları ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;


'İsrail’in, Gazze şeridinde bugüne kadar gerçekleştirdiği yıkım ve katliamların ardından, güneydeki Refah kentine yönelik artan saldırılarından çok büyük endişe duyuyoruz. Bu harekatı, Gazze halkını kendi topraklarından sürme planının bir parçası olarak değerlendiriyoruz.


Devam eden saldırılar, Gazze’deki insani trajediyi çok daha vahim boyutlara taşıyacak ve bölgede kalıcı bir ateşkesin teminine yönelik çabalara zarar verecektir.


BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.'

Hollanda mahkemesi F-35 jet parçalarının İsrail'e ihracatını durdurdu
Hollanda mahkemesi F-35 jet parçalarının İsraile ihracatını durdurdu

Hollanda temyiz mahkemesi hükümete F-35 savaş uçağı parçalarının İsrail'e tüm ihracatını yedi gün içinde engellemesi talimatını verdi.


Mahkeme, ihraç edilen F-35 parçalarının uluslararası hukukun ciddi ihlallerinde kullanılması riskini doğurduğunun altını çizdi.


Açıklamada, "İhraç edilen parçaların İsrail'e satılması konusunda açık bir risk olduğu inkar edilemez. F-35 parçaları uluslararası hukukun ciddi ihlallerinde kullanılıyor" denildi.

 

Gazze’de can kaybı 28 bin 340’a yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 129 gündür devam ediyor. Bölgenin dört bir yanını kuşatan İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle binlerce Filistinli hayatını kaybederken, milyonlarca kişi barınacak yeri olmadan ve açlık sınırında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Bölgedeki insani kriz üst seviyelerde seyrederken İsrail ordusunun gece saatlerinde yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentini hedef alması ise, Filistinlilere yönelik soykırımı bir kez daha gözler önüne seriyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 340’a, yaralananların sayısının 67 bin 984’e yükseldiği belirtildi.

Hizbullah lideri Nasrallah, İslami Cihad lideri El Nahalah ile görüştü
Hizbullah lideri Nasrallah, İslami Cihad lideri El Nahalah ile görüştü

Hizbullah'ın Telegram'da yaptığı açıklamaya göre Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İslami Cihad Genel Sekreteri Ziad el-Nakhalah ile görüştü. Hizbullah, görüşmeden bir fotoğraf yayınlayarak ikilinin Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'daki son gelişmeleri ele aldığını söyledi.

DSÖ başkanı Gazze'de ateşkes çağrısını yeniledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes çağrısını yineledi.

Hamas, İsrail'in Refah'taki 'katliamlarını' 'soykırım' olarak nitelendirdi

Hamas, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik son hava saldırılarını kınadı Hamas'tan yapılan açıklamada 'Şu ana kadar yüzden fazla şehidin hayatına mal olan Nazi işgal ordusunun bu gece Refah şehrine saldırısı, Filistin halkımıza karşı yürüttüğü soykırım savaşının ve zorla yerinden etme girişimlerinin devamı olarak değerlendiriliyor' denildi.

İsrail iki askerin öldüğünü duyurdu
İsrail iki askerin öldüğünü duyurdu

İsrail ordusu Pazar günü yaşanan çatışmada iki askerin öldürüldüğünü duyurdu. Her ikisi de 21 yaşında olan ve Macellan birliğine üye olan askerler, Gazze'nin güneyindeki çatışmalar sırasında öldürüldü. Yaralanma bildirilmedi.

İsrail'den Refah'a hava saldırısı
İsrailden Refaha hava saldırısı

Filistin Kızılayı, Gazze’nin güneyinde 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine "şiddetli bir saldırı" yapıldığını ve ölüler olduğunu duyurdu. Görgü tanıkları kentin kuzeyine ve merkezine hava saldırıları yapıldığını kaydetti. Hamas Sağlık Bakanlığı yetkilileri 50'den fazla kişinin öldürüldüğünü duyuruyor.

ABD, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeve konusunda 'gerçek ilerleme' görüyor
ABD, Gazzedeki rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeve konusunda gerçek ilerleme görüyor

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için aşamalı bir çerçeve anlaşması üzerinde çalışan müzakerecilerin son birkaç hafta içinde "gerçek ilerleme" kaydettiğini söyledi.


Yetkili, rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının, Başkan Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında Pazar günü yapılan 45 dakikalık telefon görüşmesinin ana odağı olduğunu , ancak hâlâ kapatılacak bazı "önemli" boşluklar bulunduğunu söyledi

İsrail, Gazze'de Hamas'ın esaretinden iki rehinenin kurtarıldığını duyurdu

İsrail, Gazze'de Hamas'ın esaretinde olan iki rehineyi güvenli bir şekilde kurtarmayı başardığını duyurdu. Fernando Simon Marman (60) ve Norberto Louis Har (70) adlı iki kişi, İsrail Silahlı Kuvvetleri, Shin Bet ve İsrail Polisi'nin Refah'ta düzenlediği ortak operasyonla İsrail'e getirdi.

İsrail askerlerinin çektiği ve BBC’nin teyit ettiği videolar uluslararası hukukun ihlali olabilir

İsrailli askerlerin, Gazze’de gözaltına aldıkları kişilerin elleri ve gözleri bağlıyken çektikleri videoları internette paylaşması, uluslararası hukukun ihlali olabilir. BBC’ye konuşan hukukçular, savaş hukukuna göre gözaltına alınan kişilerin aşağılama veya kamuya teşhir edilmesinin yasak olduğunu söylüyor.


BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, Kasım’dan bu yana İsrailli askerlerin paylaştığı yüzlerce saatlik videoları izleyerek gözaltındaki sekiz kişiyi teşhis etti. Israil ordusu, videolardan birini çeken bir askerin sözleşmesinin feshedildiğini, bu tür videoların ordunun değerlerini yansıtmadığını belirtti.


BBC videoda okulun logosunun yer alması sayesinde, buranın Gazze’nin kuzeyindeki Gazze Koleji binası olduğunu tespit etti. Videonun geri kalanında da gözaltındaki Filistinlinin bir sokakta çıplak ayak yürüdüğü görülüyor.

 

Konu hakkında bir açıklama yapan İsrail ordusu görüntünün sorgulama sırasında çekildiğini, Filistinli kişinin yaralı olmadığını, görüntüleri yayımlayan askerin sözleşmesinin feshedildiğini aktardı. Letova’nın paylaştığı videolardan bir diğerinde de gözaltındaki yüzlerce Filistinlinin bir stadyuma götürüldüğü görülüyor.


BBC stadyumun Gazze’deki Yarmuk Stadı olduğunu tespit etti. Videoda gözaltındaki kişilerin çoğunun kıyafeti, yalnızca iç çamaşırları kalana kadar çıkarılmış. Bazılarının gözleri bağlanmış ve yerde diz çökmeye zorlanmış. Stadyumda, üç kadının da aralarında olduğu bir grubun diz çöktüğü kalenin üstüne İsrail bayrağı asılmış.


Kadraja birden fazla kere giren bir İsrail askeri, çekildiğinin farkında gözüküyor. Üniformasındaki işaretlerden bir yarbay veya tabur komutanı olduğu anlaşılıyor. Letova’nın YouTube hesabında paylaşılan bu iki video da, BBC’nin İsrail ordusuyla temasa geçmesinden kısa süre sonra silindi.

 

Başka bir İsrail askeri tarafından TikTok’a yüklenen iki videoda gözleri bağlanarak gözaltına alınmış Filistinliler yer alıyor. Silahlı İsrailli askerler bu kişilerin yanlarında poz veriyor. 14 Aralık’ta paylaşılan bir videonun arka planında İbranice bir rap şarkısı var. BBC videoda baş parmağını kaldırarak poz veren İsrailli askerin adının Ilya Blank olduğunu tespit etti.


Paylaştığı başka bir videoda da gözü bağlanarak yere yatırılmış bir adamın etrafında, İsrail askeri olduğu anlaşılan kişiler bulunuyor. Videolarında kullanılan fotoğrafların bir kısmının Gazze’nin kuzeyinde çekildiğini tespit ettik. İsrail ordusu ve TikTok’la iletişime geçmemizin ardından videolar kaldırıldı.

BM danışmanı Dr. Mark Ellis, savaş esirlerinin aşağılanmaması, küçük düşürülmemesi ve kamuoyunda onlara yönelik merak uyandırılmaması gerektiğini söylüyor:


“İnsanları iç çamaşırlarıyla yürütüp bunu videoya almak kesinlikle bu kuralın ihlalidir. Mevcut kurallar bu yapılanların hiçbirine izin vermez.”

Türk fabrikası, İsrail bayraklarını üretmeyi reddetti

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrailli bir iş insanının, Türkiye'deki bir üreticiden aldığı 900 dolarlık İsrail bayrakları siparişi hizmeti reddedildi.

Abbas'tan Filistin birlik hükümeti hamlesi

Suudi gazetesi Şarku'l- Avsa'nın haberine göre, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ile yeni bir Filistin birlik hükümetini görüşecek. Ayrıntılar hâlâ kısıtlı ancak habere göre bu yeni hükümet, doğası gereği teknokratik olacak ve siyasi olmaktan ziyade uzmanlar tarafından yönetilecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!