Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum: ABD'de 'İsrail çatlağı' Senato'ya sıçradı... Netanyahu'dan kara operasyonu açıklaması!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 08:08

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden günler sonra sessizliğini bozdu ve 'İsrail'in kara harekatına ABD freni' iddialarına kaçamak bir yanıt verdi. İsrail ordusu Gazze'nin ardından Suriye'deki hedeflere de saldırı düzenledi. ABD'deki 'İsrail çatlağı' ise Senato'ya sıçradı. Netanyahu, "Kara operasyonu olacak ama zamanlaması ortak karar olacaktır" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

38 BM PERSONELİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail saldırılarında 38 personelinin hayatını kaybettiğini, Gazze Şeridi’nde şu ana kadar 613 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 2 bin 704’ü çocuk olmak üzere toplam 6 bin 546 kişi hayatını kaybederken, 17 bin 439 kişi de yaralandı.

NETANYAHU: KARA OPERASYONU OLACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kara operasyonu olacak ama zamanlaması ortak karar olacaktır" açıklamasını yaptı.

MACRON: KARA HAREKATI HATA OLABİLİR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail, Filistin ve Ürdün'ün ardından Orta Doğu turunun son ayağı Mısır’a geldi. Macron, başkent Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelerek, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaları ele aldı.

 

MACRON'DAN ÇAĞRI

Macron, Mısır’dan ayrılmadan önce havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada ise, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaları sona erdirmek için üç yönlü bir yaklaşım çağrısında bulunarak, Orta Doğu’da barış sürecini yeniden başlatmayı amaçlayan "güvenlik müdahalesine insani müdahale ve siyasi tepkinin eşlik etmesi gerektiğini" vurguladı.

"BUNUN BİR HATA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik bir kara harekatını destekleyip desteklemeyeceği sorusuna cevap veren Macron, bunun "operasyonun kapsamına bağlı" olacağını söyledi.

 

Macron, "Eğer sivillerin hayatını tehlikeye sokan geniş çaplı bir işgalse, o zaman bunun bir hata olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanarak, böyle bir operasyonun "uluslararası insancıl hukuka ve hatta savaş kurallarına bile uymayacağını" aktardı.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES'DEN HAMAS AÇIKLAMASI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamalarına İsrail’in tepki göstermesini ardından “yanlış anlaşıldığını” belirtti. Guterres, "Dün Güvenlik Konseyi'ndeki bazı açıklamalarımın sanki Hamas'ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuş gibi yanlış yorumlanması karşısında şok oldum” dedi.

İSRAİL SALDIRILARDA ÖLEN VE REHİN TUTULAN YABANCI SAYISINI AÇIKLADI

İsrail saldırılarda ölen, kaybolan ve rehin tutulan yabancı kişilerin sayısını yayınladı. İsrail tarafı saldırıların başlangıcından bu yana 40 ülkeden 259 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin kayıp olduğu belirtti.

Açıklamalarda, 3 Avusturyalı, 21 Arjantinli, 1 Avustralyalı, 3 Azerbaycanlı, 2 Belaruslu, 6 Brezilyalı, 1 Kamboçyalı, 6 Kanadalı, 2 Şilili, 5 Çinli, 2 Kolombiyalı, 1 Eritreli, 1 Estonyalı, 23 Fransız, 16 Alman, 2 Hintli, 1 İrlandalı, 6 İtalyan, 1 Kazak, 1 Letonyalı, 1 Litvanyalı, 2 Moldovalı, 5 Nepalli, 1 Paraguaylı, 2 Perulu, 4 Filipinli, 1 Portekizli, 5 Romanyalı, 23 Rus, 2 Güney Afrikalı, 1 Sri Lankalı, 1 Sudanlı, 24 Taylandlı, 3 Türk, 14 İngiliz, 25 Ukraynalı, 34 ABD’li ve 7 Özbekistanlı olmak üzere toplam 256 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, 5’i Arjantinli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Brezilyalı, 1’i Kanadalı, 1’i Çinli, 2’si Eritreli, 1’i Fransız, 6’sı Alman, 1’i İrlandalı, 4’ü İtalyan, 5’i Nepalli, 2’si Filipinli, 1’i Polonyalı, 4’ü Rus, 1’i Güney Afrikalı, 2’si İspanyol, 1’i Sri Lankalı, 21’i Taylandlı, 2’si İngiliz, 2’si Ukraynalı ve 5’i ABD’li olmak üzere toplam 69 kişiden ise haber alınmadığı ifade edildi.

EN AZ 135 KİŞİ REHİN TUTULUYOR

Saldırılar sonucu 25 farklı ülkeden en az 135 kişinin rehin tutulduğunu belirtilen açıklamada, rehinelerin 54’ünün Taylandlı, 15’inin Arjantinli, 12’sinin Alman, 12’sinin ABD’li, 6’sının Fransız, 6’sının Rus, 5’inin Nepalli, 3’ünün Meksikalı, 2’sinin Filipinli, 2’sinin Tanzanyalı, 2’sinin Macar, 2’sinin İngiliz, 2’sinin Ukraynalı, 1’inin Avustralyalı, 1’inin Avusturyalı, 1’inin Brezilyalı, 1’inin Kanadalı, 1’inin Çinli, 1’inin Kolombiyalı, 1’inin Danimarkalı, 1’inin Hollandalı, 1’inin Polonyalı, 1’inin Sırp, 1’inin Güney Afrikalı ve 1’inin Sri Lankalı olduğu ifade edildi.  

İSRAİL'İN DEV ZEPLİNİ GÖRÜNTÜLENDİ
İSRAİLİN DEV ZEPLİNİ GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail'in kuzeyine yerleştirilen ve dünyanın en büyük uyarı sistemlerinden biri olan "Sky Dew" görüntülendi.

İsrail ve ABD ortak yapımı dev balon, uzun menzilli seyir füzeleri, silahlı insansız hava araçları gibi tehdit unsurlarını yüksek irtifalara çıkarak sensörleri sayesinde önceden uyarı alıp merkeze bildiriyor.

Her yönde geniş bir mesafeyi tarayarak radarları sayesinde muhtemel tehditleri tespit edebilen zeplin, ülkenin kuzey sınırlarının birçok noktasından da gözle görülebiliyor.

BM'YE BİR TEPKİ DE İNGİLTERE'DEN

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 7 Ekim saldırılarının “fanus içinde gerçekleşmediği” yönündeki sözlerini kabul etmediklerini söyledi.

Sunak’ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “İleri sürülen nitelendirme ile aynı fikirde olmadığımızı belirtiyoruz” ifadelerine yer verildi.

HOLLANDA'DAN MACRON'A DESTEK
HOLLANDADAN MACRONA DESTEK

Hollanda hükümeti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daha önce DAEŞ'le mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyonun, Hamas’a karşı da faaliyet göstermesi önerisine destek verdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, “Hamas terörü de dahil olmak üzere terörle mücadeleye katkıda bulunacak her türlü girişime olumlu bakıyoruz” dedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail'in 19 gündür saldırdığı Gazze Şeridi'nde can kaybı artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu son 24 saatte 755 kişinin daha hayatını kaybettiği, toplam can kaybı sayısının 2 bin 704’ü çocuk olmak üzere 6 bin 546’ya yükseldiği bildirildi.

Yaralı sayısının ise 17 bin 439'a ulaştığı aktarıldı. Ayrıca 900'ü çocuk olmak üzere bin 600 kişinin ise hala enkaz altında olduğu belirtildi.

ÜRDÜN KRALI'NDAN GAZZE MESAJI

Ürdün Kralı II. Abdullah ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmmanuel Macron gerçekleştirdikleri görüşmede, iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirmenin yollarını ele aldı. Ürdün Kralı II. Abdullah, "Gazze'deki savaşın mutlaka durdurulması gerekiyor. Dünya, acilen bu yönde harekete geçmelidir" dedi.

SURİYE: İSRAİL HALEP HAVALİMANI'NI VURDU

Devlet medyası Halep havaalanı saldırısını doğruladı. Suriye devlet televizyonu, uluslararası havaalanının bir hava saldırısı ile hedef alındığını doğruladı ve tesisin artık 'hizmet dışı' olduğu bilgisini paylaştı. İsrail ordusu, geçtiğimiz saatlerde İsrail'e yönelik saldırılara yanıt olarak savaş uçaklarının Suriye ordusuna ait askeri hedefleri vurduğunu açıklamıştı  

HAMAS: BİR GECEDE 80 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
HAMAS: BİR GECEDE 80 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Saldırı ve abluka altındaki Gazze'de Hamas'a bağlı hükümetin medya ofisi, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Gazze'de bir gecede en az 80 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İSRAİL MÜLTECİ KAMPINDAKİ FIRINI VURDU: 10 ÖLÜ

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezinde bulunan Maghazi Mülteci Kampındaki fırına gerçekleştirdiği saldırı sonucu 10 Filistin hayatını kaybederken, büyük yıkım meydana geldi.

İSRAİL İRAN'I HEDEF ALDI: HAMAS'I DESTEKLİYOR

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın doğrudan Hamas'ı desteklediğini söyledi Hagari basın toplantısında şunları söyledi: 'İran, savaştan önce Hamas'a eğitim, silah, para ve teknolojik bilgi sağlayarak doğrudan yardım etti. İran'ın İsrail Devleti'ne karşı istihbarat ve çevrimiçi kışkırtma yoluyla Hamas'a yaptığı yardım şu anda bile devam ediyor'

GAZZE HASTANELERİNDEN SON GÜNCELLEMELER
GAZZE HASTANELERİNDEN SON GÜNCELLEMELER

Hastaneler açık ancak kapasiteleri ve kaynakları tükendiği için sağlık hizmeti veremiyor.

Hastanelerde ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan 7 bin hasta ve yaralı var.

Yerinden edilenler hastanelerde kalmaya devam ediyor.

Sağlık görevlileri acilen tıbbi yardım ve yakıtın ülkeye girişini talep ediyor.

GAZZE'DE TOPLU CENAZE TÖRENLERİ
GAZZEDE TOPLU CENAZE TÖRENLERİ

İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de İsrail’in hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin toplu cenaze törenleri sokaklarda yapıldı. O anlar kameralara yansıdı.

Abluka altındaki Gazze’de İsrail’in hava saldırısında hayatını kaybedenlerin naaşları, kefenlere konularak sokak aralarında toplu cenaze törenleriyle kaldırıldı. Yakınlarını kaybeden ailelerin, naaşlarla vedalaşma anları kameralara yansıdı.

GAZZE'DEKİ KARARGAHLAR VURULDU
GAZZEDEKİ KARARGAHLAR VURULDU

İsrail Hava Kuvvetleri, dün gece boyunca Gazze Şeridi’nde düzenlenen hava saldırılarında askeri karargahların, tünellerin ve mühimmat depolarının vurulduğunu duyurdu.

İsrail Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz gün Gazze Şeridi'nde gerçekleştirilen kapsamlı saldırılarda IDF, Şin Bet'in yönetiminde Hamas militanlarını ve terörist altyapıyı ortadan kaldırdı. İmha edilen hedefler arasında tüneller, askeri karargahlar, mühimmat depoları, havan topu ve tanksavar füze fırlatma mevzileri yer aldı” denildi.

SURİYE: İSRAİL SALDIRISINDA 8 ASKER ÖLDÜ

Suriye resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in yerel saatle 01.45 sıralarında Golan Tepeleri’nden Dera kenti kırsalındaki askeri noktalara hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıda 8 askerin öldüğü, 7 askerin ise yaralandığı belirtilen açıklamada, ayrıca maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.

GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 600 BİNE YAKLAŞTI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu yerinden edilen sivillerin sayısının 600 bine yaklaştığını duyurdu.

BEYRUT'TA KRTİK GÖRÜŞME
BEYRUTTA KRTİK GÖRÜŞME

Hizbullah Medya İlişkileri Ofisi tarafından bugün yayınlanan bu fotoğrafta, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah (sağda), Filistin İslami Cihadının merkezi başkanı Ziad el-Nakhleh ve Hamas başkan yardımcısı Salih el ile görüşüyor.

ABD'DEN YENİ HAMAS HAMLESİ

ABD, Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo, Washinton'ın Hamas'ın finansmanını hedef alacak uluslararası bir koalisyon kurmayı hedeflediğini söyledi.


Adeyemo, Washington'daki bir etkinliğin oturum aralarında AFP'ye verdiği demeçte, 'Hedefimiz, hem bölgedeki hem de dünya çapındaki ülkelerle, onların finansmanının peşine düşecek bir koalisyon oluşturmaktır' dedi.


Adeyemo, Avrupa'ya yapacağı bir gezi sırasında 'müttefikler ve ortaklarla buluşmayı ve Hamas'ın mali ağının peşine düşmek için koordineli bir şekilde neler yapabileceğimiz hakkında konuşmayı' planladığının altını çizdi.

İSRAİLLİ KOMUTANDAN KARA OPERASYONU AÇIKLAMASI
İSRAİLLİ KOMUTANDAN KARA OPERASYONU AÇIKLAMASI

IDF'nin 13. Golani Tugayı komutanı Yarbay Tomer Greenbaum yaptığı açıklamada, birliklerinin Gazze Şeridi'ne kara saldırısına hazırlandığını söyledi. Greenbaum, 'Bu sefer sürpriz unsuruna sahip olacağız. Tugayın tüm gelişmiş yeteneklerine ve yüksek standartlarına sahip, yoğunlaştırılmış bir güçle geleceğiz ve galip geleceğiz' dedi.

İSRAİL HAVA SALDIRILARINDA EN AZ 16 KİŞİ ÖLDÜ
İSRAİL HAVA SALDIRILARINDA EN AZ 16 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in Çarşamba günü erken saatlerde Gazze'ye düzenlediği son hava saldırılarının ardından en az 16 kişi öldü ve çok sayıda kişi de yaralandı. Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, İsrail saldırıları kuzeyde Cebeliye ve Tel el-Hawa'daki yerleşim alanlarını, Gazze'nin merkezindeki el-Nuseirat mülteci kampını ve güneyde Han Yunus'u hedef aldı.

BIDEN'DAN 'ABD FRENİ' SORUSUNA KAÇAMAK YANIT

Gazeteciler ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için baskı yapıp yapmadığını sordu. Soruya direkt olarak yanıt vermeyen Biden, 'İsraililer kendi kararlarını veriyor' dedi.

İSRAİL: SURİYE'DEKİ HEDEFLERİ VURDUK

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye'den Golan Tepeleri'ndeki İsrail topluluklarına doğru roket atılmasının ardından çok sayıda Suriye askeri hedefini vurduğunu açıkladı. IDF, savaş uçaklarının 'askeri altyapıyı' ve havan fırlatma sahalarını vurduğunu duyurdu.

ABD'DE 'İSRAİL ÇATLAĞI' DERİNLEŞİYOR

ABD'de İsrail'in kara operasyonuna karşı çıkan sesler artmaya devam ediyor. Demokrat Senatör Peter Welch, 'İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmasının bilgeliği ve askeri etkinliği konusunda ciddi kaygılarım var. Yakın zamanda gerçekleşecek bir kara saldırısının Gazze'deki masum Filistinliler için felaket olacağı ve rehineleri kurtarmaya yönelik acil çabaları tehlikeye atacağı konusunda hiç şüphe yok' dedi.


Welch Kara saldırısının Gazze'deki vahim koşulları daha da kötüleştireceğinin de altını çizdi. Benzer bir çağrı Senato Silahlı Hizmetler Komitesine başkanlık eden Senatör Jack Reed tarafından da yinelendi. New York Times'a konuşan Reed 'O kadar çok faktör var ki, bu işe acele etmek muhtemelen en iyi yaklaşım deği' dedi.


Senatör Bernie Sanders 'Her iki taraftan gelen bombalar ve füzeler sona ermeli, Gazze'ye büyük insani yardım ulaştırılmalı ve rehineler ailelerine iade edilmeli' dedi.


Demokrat Partili olan Başkan Biden'ın ise İsrail'e desteği devam ediyor. İsrail merkezli Haaretz gazetesi bu gelişmeyi 'Kara operasyonuna karşı çıkan Demokratların sayısı giderek artıyor' başlığı ile okurlarına duyurdu.


Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.


Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

İSRAİL 18 GÜNDE BİR ATOM BOMBASI GÜCÜNDE BOMBA ATTI
İSRAİL 18 GÜNDE BİR ATOM BOMBASI GÜCÜNDE BOMBA  ATTI

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden İsrail'in saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 12 bin tondan fazla patlayıcı kullandığı, bunun da yaklaşık bir atom bombasının gücüne eşit olduğu duyuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!