Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Arkadaşı sessizliğini bozdu... Gazze gerçeğini öğrendikten sonra kendisini yaktı! Haniye'den flaş müzakere açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Arkadaşı sessizliğini bozdu... Gazze gerçeğini öğrendikten sonra kendisini yaktı Haniyeden flaş müzakere açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2024 08:35

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Gazze'deki katliamı İsrail'in ABD'deki elçilik binası önünde kendisini yakarak protesto eden ABD'li asker Aaron Bushnell'ın arkadaşı ülke basınına konuştu. Bushnell'ın son sözü 'Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım' olmuştu. Ölen askerin arkadaşı Bushnell'ın gizli belgelere erişimi olduğunu ve kendisini yakmadan önce ABD'nin Gazze'deki sır gibi saklanan operasyonlarından haberdar olduğunu açıkladı. Hamas lideri Haniye'den ise müzakereler ile ilgili flaş bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail, Şam yakınlarına hava saldırısı düzenledi

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına düzenlenen hava saldırısı ile ilgili Suriye Savunma Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, hava saldırısının İsrail tarafından işgal altındaki Golan Tepeleri'nden Şam kırsalındaki bölgelere düzenlendiğini açıkladı.

Bakanlık, "Hava savunma sistemlerimiz füzelere karşı koydu ve çoğunu düşürdü" ifadelerini kullanarak, saldırının sadece maddi hasara yol açtığını belirtti.

Katar ve Fransa'dan ortak bildiri 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’nin dün Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelmesinin ardından iki ülke ortak bildiri yayınladı.

Bildiride, liderler Gazze Şeridi'nde Filistin halkının maruz kaldığı ölüm ve açlığı reddettiklerini bir kez daha teyit ederek, İsrail’in Refah’a yönelik planladığı saldırıya karşı olduklarını vurguladı.

Gazze Şeridi’nin kuzeyi de dahil tüm bölgelere insani yardımların ulaştırılması çağrısında bulunulan bildiride, iki ülke Filistin halkına destek için ortaklaşa 200 milyon dolarlık yardım sözü verdi.

Bildiride, liderler devam eden arabuluculuk çabalarının ateşkes ve aralarında üç Fransız vatandaşının da bulunduğu rehinelerin serbest bırakılması için başarıya ulaşması gerektiğini ifade etti.

Liderlerin, Gazze'ye büyük çapta insani yardımın girebilmesi ve sivillerin korunmasının sağlanabilmesi için acil ve sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladıkları bildiride, İsrail ve Filistin ihtilafında iki ülkenin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını amaçlayan 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletinin kurulmasını da içeren iki devletli çözümün tek uygulanabilir çözüm olduğu vurgulandı.

İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı’nı vurdu

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Nuseyrat Mülteci Kampı’nı vurdu. Yerel kaynaklar, saldırı öncesi uyarı yapılmadığını ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını aktardı. Saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve sivil savunma ekibi sevk edildi.


Hamas ile El Fetih yarın Moskova’da bir araya gelecek

Rus haber ajansı RIA, Hamas Hareketi ve El Fetih temsilcilerinin yarın Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geleceğini aktardı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafız Nofal da Filistinli grupların toplantı için Moskova'ya geleceğini doğruladı. İki Filistinli grubun, ortak “Filistin hükümeti” kurulmasını ve Gazze’nin yeniden inşasını ele alacağı aktarıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'ya gelecek Hamas ve El Fetih temsilcileriyle görüşmeyi planlamadığını belirtti.

Haniye: Hamas müzakerelerde esneklik gösteriyor ancak savaşmaya devam etmeye hazır
Haniye: Hamas müzakerelerde esneklik gösteriyor ancak savaşmaya devam etmeye hazır

Hamas'ın bir numarası Haniye sessizliğini bozdu. Ateşkes anlaşması için görüşmeler sürerken Haniye 'Hamas müzakerelerde esneklik gösteriyor ancak savaşmaya devam etmeye hazır' dedi.


Hamas lideri ayrıca Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinlileri Ramazan'ın ilk gününde Mescid-i Aksa'ya yürüyüşe davet etti.


Televizyonda yayınlanan konuşmasında Haniye, 'direniş eksenine' de saldırılarını artırma çağrısında bulundu.


Direniş ekseni, İranlı yetkililer tarafından İslam Cumhuriyeti'ne ve onun Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Irak ve Suriye'deki diğer Şii güçler gibi müttefiklerine atıfta bulunmak için sıklıkla kullanılan bir terimdir.

Gazze’de can kaybı 29 bin 954’e yükseldi

İsrail’in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 29 bin 954’e, yaralı sayısı ise 70 bin 325’e yükseldi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, “Filistin halkına kasıtlı olarak aç bırakılmak suretiyle yapılanlar tahammül edilemeyecek gerçek bir felakettir” dedi.

Batılı gazetecilerden Gazze’ye giriş için açık mektup

ABD’li ünlü gazeteci Christiane Amanpour dahil birçok ABD’li ve İngiliz gazeteci, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) izni ve gözetimi olmaksızın Gazze’ye giriş için açık mektupla çağrıda bulundu. İngiltere merkezli SKY News tarafından yapılan açıklamada mektupta imzası bulunan gazetecilerin çalıştığı medya organları arasında Sky News, BBC, ITV, Channel 4, CNN, ABC, NBC ve CBS bulunuyor. ABD’de ve İngiltere’de bulunan İsrail ve Mısır Büyükelçiliklerine gönderilen açık mektupta şu ifadelere yer verildi;


“Gazze'deki savaşın üzerinden neredeyse beş ay geçmesine rağmen, yabancı gazetecilerin bölgeye girişine, İsrail ordusunun eşlik ettiği nadir geziler dışında hala izin verilmiyor.


İsrail ve Mısır hükümetlerini tüm yabancı medyanın Gazze'ye serbest ve sınırsız erişimine izin vermeye çağırıyoruz. İsrail hükümetine uluslararası gazetecilerin Gazze'de faaliyet göstermesine izin verdiğini açıkça belirtmesi ve Mısır makamlarına da uluslararası gazetecilerin Refah Sınır Kapısı'na erişimine izin vermesi çağrısında bulunuyoruz."

 

Kral Abdullah, Gazze’ye havadan yardım operasyonuna bizzat katıldı
Kral Abdullah, Gazze’ye havadan yardım operasyonuna bizzat katıldı

Ürdün Hava Kuvvetleri tarafından Gazze’deki sivil halkın ihtiyaçlarının hızlı ulaştırılması için paraşütle havadan yardım operasyonu yapıldı. Ürdün Kralı 2. Abdullah, bizzat operasyona katılarak yardım kolilerinin havadan atılmasını sağladı. Kraliyet hesabından yapılan açıklamada “Majesteleri Kral 2. Abdullah bugün Gazzelilere yardım sağlamak amacıyla düzenlenen hava indirme operasyonuna katıldı” dendi.


 

Ordu Radyosu Hamas'ın yanıtını açıkladı

Ordu Radyosu, Hamas'ın geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki anlaşma taslağına olumsuz yanıt verdiğini bildirdi. Haberde Hamas temsilcilerinin öneriyi "Siyonist bir belge" olarak nitelendirdiği bilgisine yer verildi.

Katar, Filistinlilerin 'kasıtlı olarak aç bırakılmasına' tolerans gösterilemeyeceğini söyledi

Katar, uluslararası toplumun İsrail'in Filistin halkını kasıtlı olarak aç bırakmasına karşı durması gerektiğini söylüyor. Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el-Ensari haftalık brifinginde, şu anda Gazze'ye gelen yardımın sahada ihtiyaç duyulanın “çok küçük bir kısmı” olduğunu vurguladı.

NY post manşetten gördü: Ölen askerin arkadaşından Gazze iddiası
NY post manşetten gördü: Ölen askerin arkadaşından Gazze iddiası

ABD’nin başkenti Washington’da Hava Kuvvetleri görevlisi Aaron Bushnell, İsrail Büyükelçiliği önünde kendisini ateşe vermiş bu eylemden önceki son sözleri ise 'Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım. Filistin'i özgür bırakın' olmuştu.


Hayatını kaybeden Bushnell ile ilgili New York Post'tan ülkenin gündemine birinci sıradan girecek bir iddia geldi. ABD'li gazete sayfasında Bushnell'ın kendisini ateşe vermeden önce Gazze tünellerinde savaşan ABD kuvvetlerine ilişkin gizli bilgilere sahip oldu iddiasına yer verdi.


NY Post bu iddiayı Bushnell'ın adı açıklanmayan arkadaşına dayandırdı. Gazete söz konusu kişinin Bushnell'in arkadaşı olduğunu doğruladığını belirtti ve kaynağının Bushnell'in gizli belgelere erişimi olduğunu aktardığını yazdı.


'Onun asıl işi istihbarat verilerinin işlenmesini içeriyor. İşlediği şeylerin bir kısmı İsrail'in Gazze çatışmasıyla ilgiliydi' diyen arkadaşı, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşa atıfta bulunarak, 'Bana söylediği şeylerden biri, ABD ordusunun Filistin'de yaşanan soykırımlara karıştığıydı. Bana, karada birliklerimizin bulunduğunu ve çok sayıda Filistinliyi öldürdüklerini söyledi' dedi.



Beyaz Saray defalarca ABD askerlerini Gazze'ye çıkarmayacağını söyledi ve Başkan Biden bu hafta İsrail ile Hamas arasında ateşkes müzakeresi yapmayı umduğunu söyledi.

BM uyardı: Gazze nüfusu artık kıtlıktan bir adım uzakta

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi başkan yardımcısı Ramesh Rajasingham, BM Güvenlik Konseyi'ne, Gazze'nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut yetersiz beslenme ve israftan mustarip olduğunu söyledi.


Rajasingham, "Hiçbir şey yapılmazsa, Gazze'de yaygın bir kıtlığın neredeyse kaçınılmaz olmasından ve çatışmanın çok daha fazla kurbana yol açmasından korkuyoruz" dedi.

IDF, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 ​​askerinin öldüğünü, 7'sinin de ciddi şekilde yaralandığını açıkladı
IDF, Gazzenin kuzeyindeki çatışmalarda 2 ​​askerinin öldüğünü, 7sinin de ciddi şekilde yaralandığını açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri dün Gazze'nin kuzeyinde çatışmada iki subayın öldürüldüğünü duyurdu Bu ölümler sonrası IDF'nin Gazze'ye yönelik kara saldırısındaki kayıpları 242'ye yükseldi. Aynı açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde yedi askerin de ağır yaralandığı ve tedavi için hastanelere kaldırıldığı bilgisine yer verildi.

ABD ordusu, Kızıldeniz'deki gemilere 'yakın tehdit' oluşturan Husi insansız hava araçlarını düşürdüğünü açıkladı

ABD Merkez Komutanlığı, ABD uçaklarının ve bir koalisyon savaş gemisinin, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden gelen beş tek yönlü saldırı İHA'sını düşürdüğünü söyledi.

ABD elçisi: Yemen'deki İran ve Hizbullah ajanları Husilerin gemilere yönelik saldırılarına yardım ediyor

ABD'nin Yemen özel elçisi Tim Lenderking, İran ve Hizbullah'tan gelen ajanların, Husi isyancıların uluslararası gemi taşımacılığına yönelik saldırılarını desteklemek için Yemen'de çalıştığını söyledi.


Lenderking, Senato alt komitesine İran'ın ABD ve İngiltere'nin Yemen'e misilleme amaçlı saldırılarını tetikleyen Husi saldırılarını "donattığını ve kolaylaştırdığını" söyledi.


Lenderking, "Güvenilir kamuoyu raporları, önemli sayıda İranlı ve Lübnanlı Hizbullah ajanının Yemen içinden Husi saldırılarını desteklediğini gösteriyor. Yemen halkının bu İranlıları ülkelerinde istediğini hayal edemiyorum. Bu durmalı" dedi.

IDF, savaş uçaklarının Hizbullah hücresini ve güney Lübnan'daki diğer hedefleri vurduğunu duyurdu

IDF, güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine saldırılar düzenlediğini açıkladı. IDF'ye göre, savaş uçaklarının vurduğu yerler arasında Taybeh, Beit Lif, Seddiqine ve Khirbet Selm'de Hizbullah tarafından kullanılan binalar ve diğer altyapılar vardı.

Kızıldeniz'e konuşlandırılan Alman firkateyni ilk Husi saldırısını püskürttü

DPA kaynaklarına göre, AB'nin deniz taşımacılığını koruma misyonu kapsamında Kızıldeniz'e konuşlandırılan Alman donanması Hessen firkateyni, İran destekli Husi milislerinin Yemen'deki saldırısını ilk kez püskürttü. Kaynaklar, geminin Salı gecesi iki düşman hedefine başarıyla saldırdığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!