Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail kara birliklerinden Gazze'ye baskın

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2023 07:50

Hamas'ın Cumartesi sabahı İsrail'e başlattığı şok saldırı ve ardından İsrail'in savaş ilan etmesi ile dünyada tüm gözler Gazze'ye çevrildi. Çatışmalar 8. gününde devam ederken İsrail ordusu Gazze Şehrindeki sivillere evlerini terk edip Güney'e gitmeleri için 24 saat süre verdi, BM söz konusu eylemin yıkıcı insani sonuçları olacağı konusunda uyardı ve talebin iptal edilmesini istedi. İsrail Gazze'ye havadan uyarı mesajları atarken Hizbullah İsrail'e karşı savaşmak için hazır olduğunu duyurdu.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının bin 900’e yaralananların sayısının 7 bin 696’ya yükseldiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin 614’ünün çocuk, 370’inin ise kadın olduğu kaydedildi.

NETANYAHU: BU YALNIZCA BAŞLANGIÇ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin kutsal günü olarak kabul edilen Şabat’ta ilk kez halka açık bir konuşma yaptı. Netanyahu, Hamas’ın saldırılarını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, “Bugün herkes biliyor ki vatan için savaşıyoruz ve aslanlar gibi savaşıyoruz” dedi.

 

"HAMAS’I YOK EDECEĞİZ"

Bugün sevdiklerini kaybeden ailelerle görüştüğünü belirten Netanyahu, "Hamas'a sert bir darbe vuruyoruz ama bu yalnızca başlangıç. Hamas’ı yok edeceğiz ama bu zaman alacak” ifadelerini kullandı.

BIDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Başaknı Joe Biden, yaptığı açıklamada "ABD İsrail ile birlikte duruyor. Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in kendini savunması için gereken her şeyi vermek için oradaydı. İsrail, Ürdün ve BM ile birlikte insani duruma yardım etmeye çalıştık. Filistinlilerin çoğunun Hamas ile bağlantısı yok. Amerika vatandaşlarının serbest bırakılması için her şeyi yapacağım. ABD'li rehineleri eve geri getireceğiz" dedi.

BBC MUHABİRLERİ ALIKONULDU

BBC'den yapılan açıklamada, İsrail polisinin BBC muhabirlerini alıkoyduğu ifade edildi. Açıklamada, "İsrail polisi, BBC muhabirlerini silah zoruyla tutuyor." denildi.

İSRAİL KARA BİRLİKLERİ, GAZZE’YE BASKIN DÜZENLEDİ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde birçok noktaya baskın düzenlendiğini açıkladı. IDF tarafından yapılan açıklamada, bölgeyi temizlemek ve esir tutulan İsraillileri bulmak amacıyla bugün Gazze’de piyade ve tank birliklerinin katılımıyla yerel baskınlar düzenlendiği belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari baskınlar hakkında, “Bu faaliyetler Gazze'yi çevreleyen bölgeyi teröristlerden temizleme çabamızın tamamlayıcı bir parçasıdır” ifadelerini kullandı. Baskınlarda esirlerin yerlerini tespit etmeye yardımcı çeşitli bulgulara ulaşıldığı aktarıldı.
IDF tarafından yapılan açıklamada ayrıca, savaş uçakları ve insansız hava araçlarının (İHA) bugün Gazze Şeridi'ndeki hava saldırılarına devam ettiği kaydedildi.

İSRİAL, SİVİL KONVOYU VURDU: 70 ÖLDÜ, 200 YARALI

CNN Türk'ten Göksü Öngören Özgür, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Akıl Çemberi programında, Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasını okudu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombalaması sonucu 70 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var." ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE’NİN GAZZE'YE GÖNDERDİĞİ İNSANİ YARDIM YÜKLÜ UÇAK FİLİSTİN’E ULAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre, Gazze için hazırlanan bir uçak dolusu ilaç ve tıbbi sarf malzemesi Filistin’e ulaştı. Sağlık Bakanı Koca yaptığı paylaşımda "Filistin halkının yanındayız" mesajı verdi.

REUTERS MUHABİRİ HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail ordusu arasında son günlerde sıcak çatışmalar yaşanıyordu. Bugün, bölgeden yayın yapan gazetecilerin bulunduğu bölgeye bir roket düştü. Roket, Reuters Haber Ajansı muhabirlerinin yayın yaptığı alana isabet ederken, olayda bir gazetecinin hayatını kaybettiği, iki gazetecinin ise yaralandığı açıklandı.

İSRAİL, LÜBNAN’DAKİ HİZBULLAH NOKTALARINI TOPÇU ATIŞLARIYLA VURDU

Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Lübnan’daki Hizbullah noktalarının vurulduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzey sınırına yakın Misgav Am kasabasına doğru Lübnan’daki Hizbullah noktalarından yapılan silah atışlarının tespit edildiği belirtilirken, topçu ve tank atışlarıyla karşılık verildiği aktarıldı.

MSB: GAZZE İÇİN GÖNDERİLEN YARDIMLAR MISIR'A ULAŞTI

MİLLİ Savunma Bakanlığı'nın (MSB), sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı üzere Hava Kuvvetlerimize ait 2 adet A400M uçağı Gazze için hazırlanan insani yardım malzemelerini Mısır'a ulaştırdı. El Ariş Havaalanı'na inen uçaklarımızdaki yiyecek ve çocuk bezi gibi insani yardım malzemeleri yetkililere teslim edildi" denildi.

TEL AVİV'DE SİREN SESLERİ

Aljazeera İsrail'in Tel Aviv ve çevre kentlerinde roket sirenleri duyulduğunu yazdı.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 1.799 kişinin hayatını kaybettiğini 6.388 kişinin de yaralandığını duyurdu.

iSRAİL'E BİR UYARI DA İRAN'DAN : HER İHTİMAL DÜŞÜNÜLEBİLİR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarının bölgeyi tehdit ettiğini belirterek "Gazze halkına yönelik cinayetlere artık tahammül etmeyeceğimizi duyurmak için Lübnan'a geldim. Burada Hizbullah Genel Sekreteri ve Lübnan Başbakanı ile ayrı görüşmeler gerçekleştirdim. İsrail'in Gazze halkına yönelik cinayetlerine son vermesi gerekiyor. Siyonist rejim cinayetlerine devam ederse her ihtimal düşünülebilir" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN İSRAİL'E TEPKİ
DIŞİŞLERİNDEN İSRAİLE TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Filistinlilerin 24 saat içinde Gazze'nin güneyine çekilmesi duyurusuna tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "2,5 milyonluk Gazze halkının son derece sınırlı bir alanda göçe zorlanması, uluslararası hukukun açık ihlali olduğu gibi, bunun insanlıkta da yeri yoktur" denildi.

BEYAZ FOSFORLU TOP MERMİLERİ DOĞRULANDI

Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

HİZBULLAH'TAN 'HAZIRIZ' MESAJI

Hizbullah'ın üst düzey yöneticisi Şeyh Naim Kasım grubun "hazır" olduğunu ve yabancı güçlerin kendilerinden kenarda kalmalarını istemesine rağmen İsrail'e karşı çatışmalara katkıda bulunacağını duyurdu.

 

GAZZE'YE HAVADAN BROŞÜR YAĞDI: EVLERİNİZİ DERHAL BOŞALTIN
GAZZEYE HAVADAN BROŞÜR YAĞDI: EVLERİNİZİ DERHAL BOŞALTIN

İsrail ordusu drone'lar aracılığı ile Gazze'ye bölge sakinlerini "hemen" güneye kaçmaları konusunda uyaran broşürler attı.

Aljazeera, İsrail'in dağıttığı ilanlarda "Evlerinizi derhal boşaltın ve Gazze Vadisi'nin güneyine gidin" yazdığını belirtti.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN MÜDAHALE ÇAĞRISI

Arap Birliği, İsrail'in tahliye emri sonrası BM'yi müdahaleye çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, İsrail'in tahliye emrinin "suç" teşkil eden "zorla nakil" olduğunu vurguladı.

DÜNYA ÇAPINDA PROTESTOLAR
DÜNYA ÇAPINDA PROTESTOLAR

Dünya çapında on binlerce gösterici, Filistinlileri desteklemek ve İsrail'in hava saldırılarını protesto etmek için sokaklara döküldü.

Cuma namazının ardından Ürdün ve Yemen'dee halk sokaklara dökülürken, Irak, İran, Venezuela, İtalya, Almanya, Japonya ve Avustralya'dan protestolar bildirildi. Fransa'da polis dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

ABD SAVUNMA BAKANI İSRAİL'DE
ABD SAVUNMA BAKANI İSRAİLDE

İsrail'i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin burada yaptığı açıklamada, "Hamas küresel bir problem ortaya çıkardı. Gücümüzü göstermek için İsrail'in yanında duracağız. Savunma desteğimiz savaşın hızı ile akacak. ABD İsrail'in arkasında." ifadelerini kullandı.

 

BM: İSRAİL'İN ÇAĞRISI DEHŞET VERİCİ

BM'den yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivilin 24 saatte taşınması yönündeki çağrısı dehşet verici. Gazze hızla cehennem çukuru haline geliyor ve çöküşün eşiğinde" denildi.

İSRAİL'DEN TAHLİYE İÇİN YENİ AÇIKLAMA

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari Filistinlilerin kuzey Gazze'yi boşaltma emirlerini yerine getirmesinin zaman alacağını kabul ederek "Zaman sağlamaya çalışıyoruz ve çok çaba harcıyoruz ve bunun 24 saat sürmeyeceğini anlıyoruz" dedi.

PUTİN: KARA HAREKATI KABUL EDİLEMEZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Gazze'ye kara harekâtının kabul edilemez olduğunu belirterek bunun çok büyük sivil kaybına yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

HAMAS BEN GURİON HAVALİMANI'NI BOMBALIYOR
HAMAS BEN GURİON HAVALİMANINI BOMBALIYOR

Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail ordusunun tahliye çağrısına yanıt olarak bugün Ben Gurion Havalimanı ve Aşkelon’u bombaladıklarını duyurdu.

İSRAİL POLİSİ FİLİSTİNLİLERE GAZ BOMBASI İLE MÜDAHALE ETTİ
İSRAİL POLİSİ FİLİSTİNLİLERE GAZ BOMBASI İLE MÜDAHALE ETTİ

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk ve Kameraman Halil Kahraman Kudüs'te yaşanan gelişmeleri dakika dakika izleyicilerle paylaştı.

İsrail polisi Cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere izin vermeyince yüzlerce kişi seccadelerini yere sererek namaz kılmaya çalıştı.

İsrail polisi namaz kılmak isteyen Filistinlilere gaz bombası ile müdahale etti.

İnsanlar hızla olay bölgesinden kaçarken seccadeler yerde kaldı.

İsrail polisinin müdahalesi dakika dakika CNN Türk canlı yayınına yansıdı.


DSÖ'DEN İSRAİL'E ÇAĞRI: TAHLİYE EMRİNİ GERİ ÇEKİN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail'den tahliye emrini geri almasını istedi ve bunun tahliyesi mümkün olmayan savunmasız hastalar için 'ölüm cezası' anlamına geldiğini duyurdu.

ÜRDÜN KRALI'NDAN İSRAİL'E UYARI

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail'i, ülke içinde dahi olsa, Filistinlileri zorla yerinden etme girişimlerine karşı uyardı.

EN AZ 258 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu devam eden çatışmalarda en az 258 askerin öldürüldüğünü açıkladı.

KUDÜS'TE KRİTİK CUMA
KUDÜSTE KRİTİK CUMA

Hamas'ın güçlü protesto çağrısı yapmasının ardından Kudüs'te tansiyon yükseldi.

CNN Türk ekranlarına yansıyan görüntülerde Filistinlilerin Cuma namazı için Mescid-Aksa'ya gitmeye çalıştığı görülürken, İsrail polislerinin sıkı güvenlik önlemleri aldıkları ve içeri sadece kısıtlı sayıda insanın girmesine izin verdiği görüldü.

İSRAİL ASKERLERİ LÜBNAN SINIRINDA KONUŞLANIYOR
İSRAİL ASKERLERİ LÜBNAN SINIRINDA KONUŞLANIYOR

Lübnan sınırından gelen görüntülerde İsrail askerlerinin Metula kasabasındaki evlerin arasında konuşlandığı görüldü.

HAMAS DUYURDU: 13 REHİNE ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 13 esirin öldürüldüğü duyuruldu.

Öldürülenler arasında yabancıların da bulunduğu belirtildi. Yabancıların uyruklarına dair bilgi paylaşılmazken, İsrail'den de konuya dair açıklama yapılmadı.


TAHLİYE EMRİ SONRASI MISIR ALARMA GEÇTİ

Mısırlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Associated Press'e yaptığı açıklamada İsrail'in tahliye emri sonrası Mısır'ın binlerce güvenlik gücünü konuşlandırarak Gazze sınırındaki güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu.

ÜRDÜNLÜLER İSRAİL SINIRA YÜRÜYOR

Yerel basında çıkan haberlere göre Ürdünlü, Filistinlilere destek gösterisi olarak İsrail sınırına doğru yürüyor.

TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM

Türkiye Gazze'ye insanı yardım gönderdi. Askeri uçakla gönderilen yardımlar Mısır'a ulaştı. Malzemelerin Mısır'dan Gazze'ye götürüleceği öğrenildi.

HAMAS'TAN iSRAiL'İN EMRİNE CEVAP: EVİNİZDE KALIN

Hamas, İsrail'in Gazze'den geniş kapsamlı tahliye emri vermesinin ardından Filistinlilere evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.


CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Gazze'de en az 1537 hayatını kaybetti 6.612 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 31 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı.

İsrail'de 1300 kişi hayatını kaybetti, 3200 kişi yaralandı.

iSRAiL GAZZELİLERE 24 SAAT SÜRE VERDİ
iSRAiL GAZZELİLERE 24 SAAT SÜRE VERDİ

İsrail ordusu Gazze Şehrindeki sivillere evlerini terk edip Güney'e gitmeleri için 24 saat süre verdi. Bölgede önemli operasyonlar gerçekleştirileceğini duyuran İsrail Gazze şehri sakinlerinin ancak ikinci bir duyurudan sonra evlerine dönebileceklerini açıkladı.

BM de İsrail ordusunun 1,1 milyon Gazzeliye güneye gitmelerini söylediğini belirtti ve "Birleşmiş Milletler böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu düşünmektedir" açıklamasında bulundu.

BM İsrail ordusunun gece yaptığı bildirimden sonra yaptığı açıklamada talebinin iptal edilmesini istedi.

GAZZE'YE 6 BİN BOMBA ATILDI
GAZZEYE 6 BİN BOMBA ATILDI

İsrail, altı gün içinde "Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını" açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3.600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi.


AB'DEN iSRAiL'E ÜST DÜZEY ZİYARET

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın bugün İsrail'i ziyaret edeceği bildirildi.

HRW: İSRAİL BEYAZ FOSFOR KULLANDI
HRW: İSRAİL BEYAZ FOSFOR KULLANDI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını iddia etti.

İRAN'DAN SERT iSRAiL MESAJI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değinerek, "Gazze'yi tamamen kuşatma altına alıp vatandaşları bombalayıp savaş suçları işleyip karşılık verilmemesini bekleyemezler” dedi.

İSRAİL, SİVİL KONVOYU VURDU: 70 ÖLÜ, 200 YARALI

CNN Türk'ten Göksü Öngören Özgür, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Akıl Çemberi programında, Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasını okudu. Bakanlık'tan yapılan açıklmada, "İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombalaması sonucu 70 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var." ifadelerine yer verildi.

BM'DEN ACİL ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki 'acil ihtiyaçların' karşılanması için 294 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.


timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!