İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri... İsrail ‘Filistin’in en cesur kızı’ için kararını verdi! 5. günde esir-mahkum takası başladı

Güncelleme Tarihi:

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri... İsrail ‘Filistin’in en cesur kızı’ için kararını verdi 5. günde esir-mahkum takası başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2023 08:33

Dünyanın gözü kulağı haftalardır Gazze'den gelen haberlerde... İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı. İsrail Adalet Bakanlığı, yeni anlaşma kapsamında 'serbest bırakılmaya uygun' 50 ismin yer aldığı listeyi yayımladı. 'Filistin'in cesur kız' olarak anılan Ahed Tamimi de listede yer aldı. ABD'li Foreign Policy ise Netanyahu'nun hayatta kalma planını yazdı. Ateşkesin 5.gününde İsrail ile Hamas arasındaki esir-mahkum takası başladı. Hamas, rehineleri Kızılhaç'a teslim etti.

Haberin Devamı

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...

İsrail 30 Filistinliyi serbest bıraktı

Ateşkesin 5. gününde yeni rehine takası gerçekleşti. İsrail 30 Filistinliyi serbest bıraktı. İsrail'in serbest bıraktığı kişilerden 15'inin kadın 15'inin de çocuk olduğu öğrenildi. Böylelikle 5. esir takası da tamamlandı. 

Hamas 12 esiri Kızılhaç’a teslim etti

Gazze Şeridi’nde 24 Kasım’da başlayan insani aranın 5’inci günündeki esir takası başladı.

Hamas, 10 İsrailli ve 2 yabancı uyruklu esiri daha serbest bıraktı.

KATAR'DAN AÇIKLAMA

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, yaptığı açıklamada, “İnsani ateşkes anlaşmasının beşinci gününde verilen taahhütlerin uygulanması kapsamında Gazze'deki 10 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında 30 Filistinli sivil bugün serbest bırakılacak" ifadelerini kullanarak, serbest bırakılan İsraillilerden 9’unun kadın ve 1’inin 18 yaş altında olduğunu aktardı. Serbest bırakılan İsrailli esirlerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim edildiğini duyuran El-Ansari, İsrailli esirlerden 1’inin Avusturya, 2’sinin Arjantin ve 1’inin Filipinler çifte vatandaşı olduğunu aktardı.

İSRAİL DE AÇIKLAMA YAPTI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 10'u İsrailli, 2'si yabancı uyruklu olmak üzere 12 esirin İsrail'e doğru yola çıktığını bildirerek, esirlerin Kızılhaç tarafından Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a nakledildiğini ve kimliklerin doğrulanmasının ardından Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan İsrail’e geçiş yapacaklarını açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise, “Ekiplerimiz Gazze'de tutulan 12 esirin serbest bırakılması ve nakledilmesini başarıyla gerçekleştirdi. Tarafsız aracı rolümüz sayesinde bu operasyonu gerçekleştirebildik” denildi.

YABANCI UYRUKLU ESİRLER TAYLANDLI

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın serbest bıraktığı 2 yabancı uyruklu esirin Taylandlı olduğu ifade edildi.

İSRAİL 30 FİLİSTİNLİ MAHKUMU SERBEST BIRAKACAK

Esirlerin İsrail topraklarına ulaşmasının ardından İsrail hapishanelerindeki 15’i kadın ve 15’i 18 yaşın altında erkek çocuk olan 30 Filistinli mahkumun İsrail tarafından serbest bırakılması bekleniyor.

Hamas: ateşkes anlaşması düşman tarafından ihlal edildi

Hamas tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ateşkes anlaşması düşman tarafından açık bir şekilde ihlal edildi” denildi. Katar ve Mısır'ın aracılık ettiği insani araya "düşman uyduğu sürece" bağlı olduklarını söyleyen Hamas, arabulucuları işgalcilere sahadaki ateşkesin tüm şartlarına uyması için baskı yapmaya çağırdı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada ise, “Son bir saat içinde Gazze'nin kuzeyinde 2 farklı noktada IDF birliklerinin yakınında 3 patlayıcı patlatılarak operasyonel duraklama ihlal edildi. Bu yerlerden birinde teröristler askerlere ateş açmış, askerler de ateşle karşılık vermiştir. Olaylar sırasında birkaç asker hafif şekilde yaralandı. IDF birlikleri operasyonel duraklamaya uygun olarak mevzilenmişlerdi” denildi.

Bakan Koca açıkladı: Gazze'de kurulacak Sahra Hastanesi'nin fizibilite çalışmaları başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'de kurulacak Sahra Hastanesi'nin fizibilite çalışmalarını yapan teknik heyetin görüntülerini paylaştı. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İşte yaraları kanayan haliyle Gazze. Belirlenen noktalarda kuracağımız Sahra Hastanesi ile kısa süre sonra burada sağlık hizmeti vereceğiz" dedi.

Gazze'de tansiyon yükseldi

İsrail, Gazze Şeridi'nde çıkan çatışmanın ardından "çok sayıda askerinin hafif yaralandığını" açıklarken, Hamas, İsrail'i "ateşkeşi açıkça ihlal etmekle" suçladı. Associated Press haber ajansında yer alan bilgilere göre Hamas, ateşkesin güçlendirilmesi için arabulucuları müdahaleye çağırdı.

Putin'den Filistin mesajı
Putinden Filistin mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Halkıyla Dayanışma Günü nedeniyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a mesaj gönderdi.

Filistin’in bağımsızlığına verdiği desteği yineleyen Putin, “Şu anda kanlı çatışma Filistin'in sivil halkına sayısız acılar yaşatırken, halkınızın 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan kendi egemen devletlerini kurma yönündeki meşru haklarını kullanmasını destekleyen Rusya'nın tutarlı tutumunu yeniden teyit etmenin özellikle önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Türk heyeti sahra hastanesi için Gazze'de
Türk heyeti sahra hastanesi için Gazzede

Türkiye tarafından Gazze Şeridi’nde kurulması planlanan sahra hastanesi yönelik çalışmalar devam ediyor.

Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde kurulması öngörülen sahra hastanesinin fizibilite çalışmalarını yapacak teknik heyetin bu sabah Mısır üzerinden Gazze’ye intikal ettiği belirtilerek, heyetin tespitlerine bağlı olarak hastanenin biran önce faaliyete geçirilmesinin planlandığı aktarıldı.

Ateşkes sırasında serbest bırakılanlardan daha fazla Filistinli gözaltına alındı

Geçici ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 168 Filistinliyi gözaltına aldığı öğrenildi. İsrail varılan anlaşma kapsamında Cuma gününden bu yana 150 Filistinliyi serbest bıraktı.

 

Yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişi sürüyor
Yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişi sürüyor

İsrail ile Filistin arasında 24 Kasım’da başlayan insani ara 2 gün daha uzatılırken, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne yardım tırları geçmeye devam ediyor.

İsrail-Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmalar sırasında Gazze Şeridi’nin kuzeyine yardımların ulaşması engellenirken, insani ara ile kuzeydeki Filistinlilere de insani yardımlar ulaşmaya başladı. Yardım tırları içerisinde gıda, bebek maması, su, süt ve battaniye yer alıyor.

Mossad ve CIA yöneticileri, rehine anlaşmasının sonraki aşamalarını görüşmek üzere Doha'da Katar Başbakanı ile buluşacak

Mossad şefi David Barnea ve CIA başkanı William Burns'ün Doha'da Katar başbakanıyla bir dizi görüşme yapması bekleniyor. Müzakerelere aşina bir kaynağa göre, müzakerelerin mevcut takasların tamamlanmasının ardından ilave rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin taslakların ele alınması bekleniyor.

Katar ateşkesin uzatılması için bir kez daha devrede

İsrail basını Katarlı heyeti taşıyan uçağın Tel Aviv'e indiğini yazdı. Bu haberin hemen ardından Katar'dan resmi bir açıklama geldi. Katar, günde 10 esirin serbest bırakılması şartı ile ateşkesin uzatılmasının sağlanması için çalıştığını duyurdu.

İsrail:Hamas'ın elinde 170'den fazla rehine var

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail Hamas'ın elinde 173 rehine olduğuna inanıyor. Bunların17'si yabancı, kalanları ise İsrail vatandaşı.

Tayland Başbakan Yardımcısı Bahiddha-Nukara İsrail’e gidiyor

Gazze Şeridi’nde insani aranın başlamasından bu yana 17 Taylandlı serbest bırakıldı. Tayland Başbakan Yardımcısı Parnpree Bahiddha-Nukara, serbest kalan 17 Tayland vatandaşını teslim almak üzere İsrail’e gidiyor. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Parnpree, İsrail’de hastanede tedavi gören 3 Tayland vatandaşını da ziyaret edecek.

Sahra hastanesi için Türk heyeti Gazze'de

Türkiye tarafından Gazze'de kurulması öngörülen sahra hastanesinin fizibilite çalışmalarını yapacak teknik heyet, bu sabah Mısır üzerinden Gazze'ye intikal etti. 


Türkiye, Gazze'deki on binlerce yaralı sivilin tedavi imkanına kavuşabilmesi için de Gazze içinde bir sahra hastanesi kurmak üzere hazırlıklarını son aşamaya getirmişti.


Türk yetkililer, havaların soğuması ve kış şartlarının kendini belli etmesiyle ortaya çıkan acil ihtiyaçlarına binaen Gazzeli ailelerin başını sokabilecekleri konteynerlerin konuşlandırılması için de çalışmalar yürütüyor.

Haaretz'ten Musk yorumu: Yahudilere alaycı bir ihanet
Haaretzten Musk yorumu: Yahudilere alaycı bir ihanet

İsrail gazetesi Haaretz İsrail'de Elon Musk'a verilen resepsiyonu 'Yahudilere alaycı bir ihanet' olarak tanımladı.


Teknoloji milyarderi Musk, dün Başbakan Netanyahu ile görüştü. İsrail basını ziyaretin Musk'ın yakın zamanda Yahudi karşıtı bir sosyal medya gönderisi yayınlayarak öfkeye yol açmasından sonra gerçekleştiğine dikkat çekti.


Haaretz haberinde 'Böylesine zehirli bir insanı kollarını açarak karşılamak ve onu kendi gözünde inkar edilen bir katliamın yapıldığı yerlere götürmek, Netanyahu'nun mirasına bir leke olmalıdır' ifadelerine yer verdi.


İsrail ve Filistin’deki çatışmalarla ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen SpaceX ve Tesla'nın sahibi milyarder iş adamı Elon Musk, Starlink uyduları konusunda İsrail ile anlaşmaya vardığını duyurmuştu.


Katar 'daha sürdürülebilir bir ateşkes'ten umutlu

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el-Ansari, Al Jazeera'ya ülkenin ateşkesin daha da uzatılmasını umduğunu söyledi. El Ensari, "Hamas'tan, önümüzdeki iki gün içinde fazladan 20 rehinenin serbest bırakılacağına dair onay aldık" dedi.

Sinwar, İsrail'den gelen rehinelerle Gazze tünelinde buluştu

İsrail merkezli Jesuralem Post gazetesi Hamas liderlerinden Yahya Sinwar'ın İsrailli rehineler ile görüştüğünü yazdı. Haberde görüşmenin rehinelerin tutulduğu tüneller ve yeraltı sığınaklarında gerçekleştirildiği iddiasına yer verildi.

Ahed Tamimi, İsrail'in 'serbest bırakılmaya uygun' Filistinli mahkumlar listesinde yer alıyor
Ahed Tamimi, İsrailin serbest bırakılmaya uygun Filistinli mahkumlar listesinde yer alıyor

İsrail Adalet Bakanlığı, 50 ismin yer aldığı listeyi yayımladı. Filistinli aktivist Ahed Tamimi, İsrail'in 'serbest bırakılmaya uygun' olarak tanımladığı mahkumlar listesine eklediği 50 Filistinli kadından biri oldu. Dünya tarafından "Filistin'in cesur kız" olarak tanınan ve Filistin direnişinin önemli isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tamimi geçtiğimiz haftalarda İsrail güçleri tarafından tutuklanmıştı.

ABD Savunma Bakanı İsrailli mevkidaşına Gazze'ye yardımın 'artması gerektiğini' söyledi

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı, tutukluların serbest bırakılması ve ateşkes de dahil olmak üzere Gazze'deki son gelişmeleri görüşmek üzere aradı.


Pentagon'dan yapılan açıklamada Austin'in İsrail'e "Gazze'ye yapılan insani yardımın artması gerektiğini" yinelediği ve "devlet ve devlet dışı aktörlere mevcut çatışmayı genişletmekten kaçınmaları" çağrısında bulunduğu belirtildi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi, Gazze'de kalıcı ateşkes çağrısında bulundu
Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi, Gazzede kalıcı ateşkes çağrısında bulundu

Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, dünya liderlerinin Gazze'deki mevcut ateşkesin kalıcı bir ateşkes haline gelmesi için "güçlü ve acil bir şekilde" çalışması gerektiğini söyledi.

Blinken bir kez daha İsrail'e gidiyor

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta İsrail'i ziyaret edeceğini, ABD'nin Gazze'deki geçici ateşkesi daha da uzatmanın ve daha fazla rehineyi serbest bırakmanın bir yolunu bulmayı umduğunu söyledi.

CPJ, İsrail-Hamas savaşında öldürülen gazetecilerin sayısının 57'ye ulaştığını açıkladı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana 57 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. New York merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş, yaptığı açıklamada, İsrail-Gazze savaşının ilk ayının, CPJ'nin 1992'de gazeteci ölümlerini belgelemeye başlamasından bu yana gazeteciler için en ölümcül ay olduğunu söyledi.

İsrail Ordu Radyosu: Yeni liste İsrail'e ulaştı

İsrail Ordu Radyosu'nun İsrail başbakanlığının ofisine dayandırdığı haberine göre İsrail hükümeti, Hamas ile imzalanan uzatılmış ateşkes anlaşması kapsamında Salı günü serbest bırakılması beklenen rehinelerin listesini aldı.

Biden, İsrail-Filistin çatışmasının çözümü için 'iki devletli çözüm' çağrısını yineledi

ABD Başkanı Joe Biden, X platformunda yayınlanan açıklamasında hem İsrail hem de Filistin halkının "uzun vadeli güvenliğini garanti altına almanın tek yolunun" iki devletli çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Foreign Policy Netanyahu'nun hayatta kalma planını yazdı
Foreign Policy Netanyahunun hayatta kalma planını yazdı

Aksa Tufanı Operasyonu'nu engelleyemediği gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefinde olan Netanyahu siyasi hayatının en zor dönemini geçiriyor. Bu durumu mercek altına alan Foreign Policy dikkat çeken bir analiz kaleme aldı.


'Netanyahu İktidarı Nasıl Tutmayı Planlıyor?' sorusunu soran ABD'li dergi 'Hamas saldırısı siyasi duruşunu yerle bir etti ama Bibi'nin bir hayatta kalma stratejisi var' dedi. Yazıda yaklaşık on yıl boyunca Netanyahu'nun danışmanı olarak çalışan siyasi yorumcu Aviv Bushinsky'nin şu sözlerine yer verildi;


'Askeri harekatın iyi geçeceğini umuyor ve ülkeyi iyileştirecek en iyi şey olarak zamana güveniyor.'


'Kısa vadede Netanyahu siyaset ve savaşla ilgili bir aksiyomdan faydalanıyor gibi görünüyor: Savaş devam ederken bir lideri deviremezsiniz' diyen FP, Kanal 12'nin kıdemli yorumcusu Amnon Abramovich'in hayatta kalma kaygılarının Netanyahu'yu savaşı stratejik olarak gerekli olanın ötesine uzatmaya sevk edebileceğini söylediğini aktardı.

 

Yazıda 'Netanyahu geçtiğimiz ay Ulusal Birlik partisinden güçlü güvenlik referanslarına sahip iki muhalif figürü savaş kabinesine çekerek hayatta kalmasını garantilemiş görünüyor: Benny Gantz ve Gadi Eisenkot. Bu, Netanyahu ve ortaklarının bunu İsrail'i yok edeceklere karşı geniş bir ulusal hayatta kalma kampanyası olarak sunmalarına yardımcı oluyor' ifadelerine yer verildi.

İsrail 33 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı

İsrail, Hamas'ın serbest bıraktığı rehinelere karşılık olarak 33 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı. Böylece Cuma gününden bu yana serbest bırakılan Filistinli tutuklu sayısı 150'ye yaklaştı.

İsrailli esirden Hamas'a veda mektubu

Küçük kızıyla birlikte serbest bırakılan İsrailli bir kadın, Kassam Tugaylarına, kızına karşı gösterdikleri insani tavırdan dolayı teşekkür eden eden bir mektup yazdı. Mektupta şu ifadelere yer verildi;


Son birkaç haftadır bana eşlik eden generallere...


Yarın yollarımız ayrılacak gibi görünüyor ama size tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Kızım Emilia'ya gösterdiğiniz olağanüstü insaniyet için minnettarım. Siz onun ebeveyni gibiydiniz. Onu istediği zaman odanıza davet ediyordunuz. (Emilia) Hepinizin sadece arkadaş değil, aynı zamanda gerçek, iyi kalpli sevilen kişiler olduğunuzu hissetti. Teşekkür ederim, teşekkür ederim. Onunla geçirdiğiniz saatler için teşekkür ederim.


Ona karşı sabırlı olduğunuz ve onu tatlılarla, meyvelerle şımarttığınız için teşekkür ederim. Çocuklar savaş bölgelerinde olmamalı ama sizin sayenizde ve yol boyunca tanıştığımız diğer nazik insanlar sayesinde kızım kendini Gazze'de kraliçe olarak gördü. Bize nezaket, özen ve sevgiyle davranmayan tek bir kişiye bile rastlamadık.


Sonsuza dek size karşı minnettarlığın esiri olacağım çünkü kızım buradan kalıcı bir psikolojik travmayla ayrılmadı. İçinde bulunduğunuz zor duruma ve Gazze'de uğradığınız ağır kayıplara rağmen gösterdiğiniz nazik davranışı hatırlayacağım. Hepinize ve ailelerinize sağlık ve sevgi diliyorum. Çok teşekkür ederim.


Danielle ve Emilia

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!