Koltuğa oturmadan Çin’i kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Koltuğa oturmadan Çin’i kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 22:47

OCAK ayında görevine başlayacak olan seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump, dünya liderleriyle yaptığı telefon konuşmalarıyla şimdiden diplomatik kriz serisi çıkardı.

Haberin Devamı

Trump, ABD’nin bağımsız bir devlet olarak tanımadığı Tayvan’ın Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile cuma günü 10 dakikayı aşan doğrudan bir telefon görüşmesi yaptı. ABD diplomasi protokolünü çiğneyen bu duruma Çin’den tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Trump’la Tsai arasındaki konuşmayı “Tayvan’ın küçük bir numarası” olarak tanımlarken, ABD’nin Çin’e yönelik politikasını değiştirmeyeceğine inandığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada da ABD’deki ilgili taraflara durumun protesto edildiği belirtilerek, “Dünyada tek bir Çin olduğu hatırlanmalı. Tayvan, Çin topraklarının vazgeçilmez bir parçasıdır” denildi. Çin’in tepkisi üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, “Tek Çin politikamıza sıkı şekilde bağlı olmayı sürdürüyoruz” dedi. Trump ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Tayvan Devlet Başkanı’nın kendisini aradığını vurguladı ve görevi için şans dilediğini belirtti. 

DÖRDÜNCÜ POT

Haberin Devamı

Trump, hafta içinde başka devlet adamlarıyla da diplomatik protokolü aşan konuşmalar yapmıştı.

Trump, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’le konuşmasında “Müthiş birisiniz. Pakistanlılar en zeki halklardan biri” ifadelerini kullandı. Diplomasi uzmanlarına göre bir ABD başkanı başka bir ülke liderini böyle övemez, ayrıca Pakistan’ın rakibi Hindistan’ı rahatsız edebilir.

Trump, ABD Başkanı Barack Obama’ya küfreden Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi de Beyaz Saray’a davet etti. Uyuşturucu satıcılarıyla mücadele için yargısız infaz timleri kuran Duterte, basına yaptığı açıklamada Trump’ın mücadelesinde kendisine şans dilediğini söyledi.

Trump, AB karşıtı çizgide olan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage’ın, İngiltere’nin ABD elçisi olarak atanmasını önermişti. İngiliz hükümeti bundan rahatsızlık duymuştu.

BİLGİ NOTU

TAYVAN TANINMIYOR

Tayvan, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nden ayrılarak Çin Cumhuriyeti adı altında kuruldu. ABD hükümeti 1979 yılında ‘tek Çin’ politikasına geçerek Çin Halk Cumhuriyeti’ni egemen olarak kabul ederek Tayvan ile doğrudan diplomatik ilişkileri kesti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!