Kobani’ye gidecek peşmerge güçleri bu gece uçakla Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kobani’ye gidecek peşmerge güçleri bu gece uçakla Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 10:34

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçü, IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye gitmek üzere bu gece uçakla Türkiye’ye geliyor.

Haberin Devamı

CİHAN'ın haberine göre, bölgede yayın yapan Rudaw TV’ye konuşan üst düzey bir yetkili, peşmergelerin yerel saatle 01.00'de Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan Türkiye’ye hareket edeceğini, silahların ise kara yoluyla gönderileceğini söyledi.

Kobani’ye gidecek olan peşmergelerin Katyuşa roketatarların yanı sıra yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve 120, 150, 155, 57, 81 ve 82’lik topları kullanacağı öğrenildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin talebi üzerine, Kürdistan Parlamentosu’ndan Kobani’ye peşmerge gönderilmesi için karar çıkarılmıştı.

Anadolu Ajansı da iki yolun tercih edilmesi durumunda ağır silahların karadan, peşmergenin ise uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya giderek, oradan Kobani'ye geçeceğini bildirdi.

HAZIRLIKLAR TAMAM
AA'ya konuşan Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet, "Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzakere edildi. Ancak peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan" dedi.

Haberin Devamı

Hikmet, "Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şu an itibarıyla gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu.

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı.

"PEŞMERGE SAVAŞACAK"
Peşmergenin, Kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan Hikmet, "Peşmergenin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ÇOK YARDIMCI OLDU"
"Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen Hikmet, şunları söyledi:

"Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, peşmergenin, Kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

DAHA ÖNCEKİ TARİH YALANLANMIŞTI
Peşmerge güçlerinin Türkiye'den Kobani'ye ne zaman geçeceğine dair daha önce de açıklamalarda bulunulmuş ama bu iddialar diğer yetkililerce yalanlanmıştı.

Haberin Devamı

Irak Kürt Peşmerge Güçleri Birinci Destek Birliği Komutanı Ahmed Gerdi, hafta sonunda yaptığı açıklamada, geçişin geçen Cumartesi günü olacağını söylemişti. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver ise bu konunun "askeri sır" niteliğinde olduğunu ve hiçbir şekilde açıklanmayacağını belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!