İsveç ve Finlandiya'ya NATO yolu açıldı...Rusya'dan ilk açıklama!

Güncelleme Tarihi:

İsveç ve Finlandiyaya NATO yolu açıldı...Rusyadan ilk açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 14:00

Türkiye-İsveç ve Finlandiya tarafından imzalanan ortak Memorandum'la İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliği yolu açıldı. İki ülkenin üyeliği önündeki engellerin kalkmasına Rusya'dan ilk yorum geldi. Öte yandan Moskova Norveç'i Svalbard takımadalarına erişimi engellemekle suçladı, misilleme sözü verdi

Haberin Devamı

Dün akşam Türkiye-İsveç-Finlandiya tarafından imzalanan Ortak Memorandum'da "Finlandiya ve İsveç'in PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacağı" üzerinde anlaşma sağlandı.

İki ülke terörle mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği ile silah ambargosu olmayacağı garantisi verdiler. Türkiye de iki ülkenin üyeliği önündeki engelleri kaldırdı.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliği yolunun açılması sonrası Rusya'dan ilk açıklama Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov'dan geldi.

Rus basınına konuyla ilgili açıklama yapan Ryabkov, Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya dahil olmasına karşı önlemler alacaklarını söyleyerek, “Madrid’deki zirve NATO’nun agresif bir şekilde Rusya’yı çevreleme politikasını pekiştiriyor. Bu bizim politikalarımızı hiçbir şekilde etkilemez. Her halükarda güvenliğimizi yüzde 100 sağlayacağız” dedi.

Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya katılım isteğinin egemenlik haklarını teslim etmek anlamına geldiğini savunan Ryabkov, “Nihayetinde onlar egemenliklerinin bir kısmını NATO’ya, bir kısmını da Washington’a ve bir kısmını da NATO’nun diğer güçlü ortaklarına teslim ediyor” ifadelerini kullandı.

Madrid’de alınan kararlara rağmen kendilerinin güvenliklerini sonuç ne olursa olsun sağlayacaklarını belirten Ryabkov, “NATO’nun söylemleri bizim için çok net. Gerçekle ilgisi olmayan bir biçimde Rusya’yı NATO için bir tehdit olarak adlandıracaklar. Ama biz kendi güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliğinin sağlanması için her şeyi yapacağız. Bu Ankara, Stockholm ve Helsinki arasındaki Madrid Zirvesi sonrasında varılabilecek herhangi bir anlaşmaya bakılmaksızın her koşulda sağlanacak” dedi.

KARŞI ÖNLEMLER ALACAĞIZ

NATO’nun, Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerindeki birliklerini güçlendirmeye yönelik kararlarını ve adımlarını da değerlendiren Ryabkov, buna karşı da önlemler alacaklarını belirterek, “Şimdi onlar bizim tarafımızdan önlemler alacağımız kararlar alacaklar. Yeteneklerimiz ve kaynaklarımız var. Güvenliğimiz yüzde yüz garanti altına alınacak. Bu kararı alanlar Rusya’nın sindirilebileceği ve dizginlenebileceği yanılsaması içindeler. Başarılı olamayacaklar. NATO birliklerinin bulunduğu ülkelerin güvenliğini güçlendiremeyecekler. İstikrar umudu daha da uzaklaşacak. Uzaklaştıkça da riskler artacak” diyerek NATO’ya gözdağı verdi.

Haberin Devamı

RUSYA DAHA ÖNCE DE UYARMIŞTI

Haberin Devamı

Rusya iki ülkenin NATO'ya katılması durumunda Moskova'nın kendi önlemlerini alacağını defalarca kez duyurmuştu.

Hatta Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının 'korkunç bir trajedi' olacağını belirterek tehditler savurmuştu.

Finlandiya'nın NATO'ya katılması durumunda Rusya'nın 'meşru hedefi' olacağını belirten milletvekili 'Finlandiya bu hamlesi ile ülkelerinin yok edilmesini güvence altına alır' demişti.

NORVEÇ'E BLOKAJ SUÇLAMASI

Öte yandan Moskova Norveç'i Svalbard takımadalarına erişimi engellemekle suçladı, misilleme sözü verdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!