Güncelleme Tarihi:
Moratinos, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, İsrail'in yardım filosuna düzenlediği ve 9 Türk vatandaşının ölümüne yol açan saldırının "çok dramatik" olduğunu belirterek, bu tip olayların tekrarlanmaması için AB'nin "lider bir rol" oynayabileceğini söyledi.
İsrail'in Gazze'ye ambargosunu kaldırmasıyla ilgili olarak gelecek AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında bir öneri sunacaklarını açıklayan Moratinos, "Mavi Marmara" gemisinde bulunan 3 vatandaşının "İspanyol hükümetinin kendileriyle ilgilenmediği" yolundaki suçlamalarını da reddetti. Moratinos, "Yayımladığımız açıklamalara bakarsanız İspanya'nın pozisyonunu görürsünüz. Orantısız güç kullanımını açık ve sert bir dille kınadık. Dünyanın her yerinde olduğu gibi oradaki İspanyolları da konsolosluk temsilcilerimiz aracılığıyla her zaman savunduk" diye konuştu.
Moratinos, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin, İsrail'in Madrid Büyükelçisi Raphael Schutz'un saldırıyı haklı gösteren açıklamalarından dolayı sınır dışı edilmesini istemesiyle ilgili bir soruya, "Uzun bir barış sürecindeyiz. Çözüm arayarak, verilmiş vaatleri savunarak bunu devam ettirmemiz gerekir. İspanya'nın desteklemesi gereken çözüm budur" cevabını verdi.
Moratinos, Orta Doğu'daki çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, "barış sürecini teşvik etmek için yeni fırsatlar gördüğünü" ifade etti.
İspanya Adalet Bakanı Francisco Caamano da İsrail'in filoya saldırısına verilen diplomatik cevabın yeterli olduğunu, adli süreç başlatılmasına gerek bulunmadığını savundu.
Öte yandan İsrail'in saldırısından sağ kurtulan İspanyol gazeteci David Segarra, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Bu saldırı, Filistinlilere karşı değil, aynı zamanda NATO'ya, BM'ye ve gemidekilerin ülkelerine karşıdır" dedi.
İsrail'in bu saldırıyla son yıllardaki en büyük diplomatik hatasını yaptığını kaydeden Segarra, İspanyol hükümetini de ilgisiz kalmakla suçladı.
İspanyol gazeteci, saldırıda ölenlerin de görüldüğü bazı fotoğrafları sosyal iletişim ağı Facebook'taki sayfasına koydu.