Hamas o üç ismin peşinde... Rehine pazarlığı çıkmaza girdi

Güncelleme Tarihi:

Hamas o üç ismin peşinde... Rehine pazarlığı çıkmaza girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 07:00

Hamas ile İsrail arasında ikinci tur ateşkes ve takas anlaşmasına dair yapılan görüşmeler tıkandı. Filistinli grup, görüşmelerin öncesinde İsrail’in saldırılarını sonlandırması gerektiğini bildirirken İsrail basınına göre Hamaslı yetkililer, İsrail hapishanelerinde bulunan üst düzey üç Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

İsrail’in Hamas’a teklif ettiği ikinci ateşkes planı reddedildi. Hamaslı yetkililer, İsrail’in Filistin bölgesindeki saldırılarına tamamen son vermeden masaya oturmayacaklarını söyledi. ABD’li Wall Street Journal gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberde, Hamas’ın İsrail’in 40 civarındaki rehinenin serbest bırakılması karşılığında savaşı bir hafta durdurma teklifini geri çevirdiği ve grubun, süresiz ateşkes sağlanana kadar herhangi bir rehineyi serbest bırakmayı düşünmediği aktarıldı. Kararın, Hamas lideri İsmail Haniye’nin önceki gün gerçekleştirdiği Kahire ziyaretinde Mısırlı yöneticilerle paylaşıldığı belirtildi.

‘BU OYUNDA YOKUZ’

Öte yandan Hamas yayınladığı bir bildiriyle iddiaları teyit ederek saldırıların durmasının takas anlaşması müzakereleri için tek önkoşul olduğunu kaydetti. Grubun talebinin kısa süreli değil süresiz bir ateşkes olduğunu belirten Hamas’ın siyasi bürosu üyesi Gazi Hamad, önceliklerinin savaşın durması olduğunu dile getirdi. El Cezire’ye konuşan Filistinli yetkili, İsrail’in rehineleri kurtardıktan sonra Filistinlileri bombalamaya devam edeceğini vurgulayarak “Biz bu oyunu oynamayacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘ONLAR SERBEST KALSIN’

Tıkanan görüşmelere dair dikkat çekici bir iddia da İsrail basınından geldi. Yediot Ahronot gazetesinden Einav Halabi’nin haberine göre Hamas, anlaşma karşılığında İsrail hapishanelerinde bulunan üç kilit ismin serbest bırakılmasını istedi. Bu isimler, El Fetih’de Başkan Mahmud Abbas’ın ardından en önemli kişi olarak gösterilen ve 21 yıldır cezaevinde bulunan Mervan Barguti, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kadrosundan Ahmed Sedat ve Hamas’ın askeri kadrosundan Abdullah Barguti olarak sıralandı. Hamas’ın bu hamlesinin, İsrail’in hem içeride hem de dışarıda sıkışması ve savaşı sonlandırma noktasında büyük baskı altında olmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

KİM BU ADAMLAR

- Mervan Barguti

El Fetih’in lider kadrosundan olan 65 yaşındaki Mervan Barguti, Mahmud Abbas’ın ardından onun yerine geçebilecek isimler arasında gösteriliyor. Hareketin silahlı kolu El-Aksa Şehitleri Tugaylarına liderlik etmek suçundan 2002 yılında tutuklanan Barguti, beş kez ağırlaştırılmış müebbet ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fetih üyeleri, Barguti’yi hapishanedeyken Başkan Yardımcılığına aday gösterse de Abbas yönetimi, onun yerine Mahmud el-Alul’u atamıştı. İsrail’in Barguti’nin serbest bırakılmasına sıcak bakmayacağı değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Hamas o üç ismin peşinde... Rehine pazarlığı çıkmaza girdi

- Ahmed Sedat

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin genel sekreteri olan 70 yaşındaki Ahmed Sedat, 2001’de İsrail Turizm Bakanı Rehavam Ze’evi’ye düzenlenen suikastın planlayıcısı olma suçundan 2008’de tutuklanarak 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sedat, Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in bin 27 Filistinli mahkûm karşılığında 2011 yılında serbest bırakıldığı anlaşmaya dahil edilmek istense de, talep İsrail tarafından reddedildi. Sedat’ın da Barguti gibi Filistin toplumunun sevdiği isimlerden biri olduğu biliniyor.

Hamas o üç ismin peşinde... Rehine pazarlığı çıkmaza girdi

Haberin Devamı

- Abdullah Barguti

Hamas’ın işgal altındaki Batı Şeria’daki askeri kanadının eski komutanı olan 44 yaşındaki Abdullah Barguti, İsrail’de en çok cezaya çarptırılan isimlerden biri olarak biliniyor. Hakkında tam 67 kez müebbet cezası verilen Barguti, 2000’li yılların başında 66 İsraillinin öldürüldüğü ve yaklaşık 500 kişinin yaralandığı onlarca saldırıda yer almaktan hüküm giymiş durumda. Barguti’nin mühendislik becerileri yüksek ve bomba yapımında usta bir isim olduğu öne sürülüyor.

Hamas o üç ismin peşinde... Rehine pazarlığı çıkmaza girdi

KÖRFEZ’DEN İSRAİL’E ‘TUHAF’ UYARI

İsrail’in N12 kanalının iddiasına göre BAE ve Suudi Arabistan dahil Körfez ülkeleri, İsrail’in Gazze’ye olan saldırılarını 1 Ocak’tan sonra sürdürmesi durumunda Filistin’e yaptıkları yardımları azaltacaklarını bildirdi.  Arap yetkililerin, “İsrail’in niyeti uzun vadede Gazze Şeridi’nde kalmaksa, o zaman bu meselelerle ilgilenmek İsraillilerin ve Amerikalıların sorumluluğunda olacak” dediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

HAN YUNUS İÇİN TAHLİYE KARARI

Gazze’de devam eden İsrail saldırılarında bilanço gün geçtikçe kötüleşiyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde operasyonların bitmek üzere olduğu ifade edilirken İsrail ordusu, güneyin en büyük kentlerinden biri olan Han Yunus’un yüzde 20’si için boşaltma kararı verdi. Kuzeyden güneye kaçan yüzbinlerce insanın sığındığı noktalardan biri olan Han Yunus için verilen tahliye kararının yeni bir insani krize yol açmasından endişe ediliyor.

İSRAİL, FİLİSTİN KIZILAYI ACİL SERVİSİNİ BASTI

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail güçleri Filistin Kızılayı’nın acil servisine baskın düzenledi. Habere göre, İsrail askerleri sağlık görevlilerini alıkoyarak bilinmeyen bir yere götürdü ve kadınlar acil serviste mahsur kaldı. Yerel kaynaklar da İsrail ordusunun acil servisi bombaladığını, ambulansları yaktığını ve içeridekileri alıkoyduğunu duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!