’Densiz’ yardımcı

Güncelleme Tarihi:

’Densiz’ yardımcı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2008 00:00

Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama, Türkiye’de "densiz" olarak tanınan Senatör Joe Biden’ı "başkan yardımcısı adayı" olarak seçti.

Ermeni ve Rum lobisine yakın olan Biden, 1999’da dönemin Başbakanı Ecevit’e, "ABD’ye muhtaçsınız. Kıbrıs sorununu çözün, kredi verelim" demiş ve sert bir yanıt almıştı. Biden, Irak’ın da üçe bölünmesini önermişti.

ABD’de kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Demokrat Parti’nin başkan olması kesinleşen Senatör Barack Obama, uzun süredir beklenen yardımcı seçimini yaptı. 47 yaşındaki Demokrat lider, Delaware Senatörü Joe Biden’ı (65) başkan yardımcısı adayı olarak seçti. Günün ilk saatlerinde, Biden’ın adı basına sızdı. Birkaç saat sonra Obama’nın internet sitesinden resmi açıklama yapıldı. Ardından Obama taraftarları, SMS mesajları ve e-postalarla bu seçim konusunda bilgilendirildi.

Obama, e-posta mesajında, "Yarıştaki yoldaşım olarak Joe Biden’ı seçtim. Kampanyaya Joe ile devam edecek olmak beni heyecanlandırıyor. İkimiz de, tek başımıza olsak bunu yapamazdık. Bu değişim hareketinin inşasını sürdürmek için yardımınıza ihtiyacımız var" dedi.

İkili, dün Illinois eyaletindeki Springfield şehrinde ilk kez birlikte seçim mitingi düzenledi. Biden, bugün başlayıp perşembe günü sona erecek olan Demokrat Parti kurultayının ardından Obama’nın yapacağı yurt gezisine de katılacak.

Türkiye aleyhtarı

Biden, 1999 yılında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in Washington ziyareti sırasında, "Siz ABD’ye muhtaçsınız, ancak ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı yok. Kıbrıs sorununu çözün. Kredi verelim" demişti. Dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte Biden’a sert bir yanıt veren Başbakan Ecevit, "Kıbrıs meselesi 1974’te bitmiştir" ifadesini kullanmıştı. Bu krizin ardından, Biden, Türk basınında "densiz" olarak anılmaya başlamıştı. Uzun yıllardır Rum-Yunan ve Ermeni lobilerine yakınlığıyla tanınan Biden, Türkiye aleyhtarı her tasarıya imza atmasıyla biliniyor. Obama’nın Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili tutumu ve Biden’in sicili dikkate alındığında, ikilinin seçilmesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşanması olasılığı artıyor.

’Irak’ı üçe bölelim’ demişti

SİYASİ gözlemciler, Barack Obama’nın, dış politika ve ulusal güvenlik alanındaki ciddi zaaflarını, Joe Biden’i tercih ederek gidermek istediğini söylüyor. 30 yıldır aralıksız Senatorlük yaparak bu anlamda en tecrübeli isimlerden olan Biden, 1987’de başkan adayı da olmuştu.

Liberale yaklaşan ılımlı bir oy sicili olan Katolik Biden, Irak’a savaşını başlatan yasa tasarısını onaylamıştı. Irak’ın etnik ve dini olarak üçe bölünmesini ve federasyon haline getirilmesini de öneren Biden, kısa bir süre sonra savaş konusunda Bush Yönetimi karşıtı bir tutum belirlemişti. Kritik önemdeki eyaletlerden Pennsylvania’da doğan Biden, Obama’nın henüz cezbedemediği işçi sınıfını Demokratlara çekmeye çalışacak.

Obama ’tecrübesiz’

Aslında Biden, bu yıl ortasına kadar Obama’nın sert muhaliflerinden biriydi. Geçen yıl yaptığı bir konuşmada, Obama’yı "Afrika-Amerika kökenli olup da konuşkan, parlak, temiz ve hoş görünümlü biri olarak yarışa katılan ilk kişi" diye niteleyen Biden, ırkçılık suçlamalarına maruz kalmış ve özür dilemişti. Ancak Biden, Obama’nın başkanlık için yeterince tecrübeli ve hazır olmadığı fikrinde hep ısrar etti. Obama’nın Cumhuriyetçi rakibi John McCain de, Biden’ın isminin açıklanmasının ardından tepki gösterdi. 71 yaşındaki Cumhuriyetçi aday, Obama’nın bu seçimiyle dış siyaset ve güvenlik gibi konularda tecrübesizliğini ve liderliğe hazır olmadığını itiraf ettiğini savundu. McCain kendi başkan yardımcısı seçimini gelecek hafta sonuna doğru açıklayacak.

Arabaya binmiyor tren kullanıyor

İLK kez 1972’de, henüz 29 yaşındayken ABD Kongresi’ne seçilen Joseph Biden, bir ay sonra gerçekleşen bir otomobil kazasında karısıyla kızını kaybetmiş, iki oğlu da yaralanmıştı. 15 yıl boyunca evlenmeyen Biden, o günden bu yana otomobil kullanmıyor. 80 dakika mesafedeki Delaware’deki evinden Washington’a her gün trenle gidip gelen Biden, Senato’nun en yoksul senatörlerinden biri olduğu iddiasında.

Oğlu Irak’a gidiyor

Joe Biden’in Delawere savcısı olan oğlu Beau Biden, 3 Ekim’den itibaren Irak’ta yüzbaşı rütbesiyle görev alacak. Biden, oğlunun Irak’a gitmesini istemediğini söylemişti.

Gaflarıyla meşhur

Çok konuşması ve sık sık gaf yapmasıyla da tanınan Biden, 1987’de girdiği başkan adaylığı yarışından, akademik başarılarını abartması ve bir konuşmasında intihal yapması yüzünden başarısızlıkla ayrılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!