Dendias Afrika’da da Türkiye’nin peşine düşmüş

Güncelleme Tarihi:

Dendias Afrika’da da Türkiye’nin peşine düşmüş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2023 07:00

Türkiye karşıtı açıklamalarıyla öne çıkan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Fildişi Sahili, Gabon ve Gana’yı içeren üç günlük Afrika ziyareti, Yunan basınında Türkiye’nin kıtada etkinliğini arttırmasına bir cevap olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Yunan gazetesi Kathimerini, Dendias’ın gezisinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirdiği beş günlük Afrika ziyaretinin hemen ardından gerçekleşmesinin tesadüf olmadığına vurgu yaptı.

KATHİMERİNİ: TÜRKİYE KAZANIYOR

Ankara’nın son yirmi yılda, kıtadaki elçilik sayısını 12’den 44’e çıkardığının altını çizen gazete, Türkiye’nin Afrika’ya ihracatının da 30 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye’nin kıtada arttırdığı yumuşak gücü, askeri varlığıyla perçinlediği aktarılırken Somali’de Türk ordusuna ait bir askeri üs ve eğitim merkezi bulunduğu belirtildi. Kathimerini, “Ankara’nın çabası meyvesini verdi bile. Türkiye yumuşak gücünü askerle takviye ediyor” yorumunda bulundu.

Öte yandan yazıda, gelişen Türk savunma sanayisine de değinilirken birçok Afrika ülkesinin Ankara’dan silah ve İHA (İnsansız Hava Aracı) satın aldığı bilgisi verildi. Yunanistan’ın kıtadaki birçok ülkede uzun yıllara dayanan diasporası olsa da ekonomik ya da siyasi olarak etki gücünün çok sınırlı olduğu biliniyor. 54 ülkenin yer aldığı Afrika’da Atina’nın sadece 12 ülkede diplomatik misyonu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!