Davutoğlu uyardı: Ukrayna parçalanırsa bölge hareketlenir

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu uyardı: Ukrayna parçalanırsa bölge hareketlenir
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2014 01:54

UKRAYNA’nın başkenti Kiev’de yeni yönetimden yetkililerle görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye döndükten sonra Ukrayna ve Kırım’daki gelişmeler üzerine Batılı meslektaşlarıyla temasları sürdürüyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklara göre Davutoğlu; ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Polonya, İsviçre (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı-AGİT dönem başkanı olması nedeniyle) dışişleri bakanları ve AB’nin dış politikadan sorumlu yüksek komiseri Catherine Ashton ile telekonferans yöntemiyle konuşarak Ukrayna’daki temaslarını anlattı. Davutoğlu şu bilgileri aktardı: “Yeni hükümetin, mutlaka her kesimi temsil eder nitelikte olması gerektiğini yeni yöneticilere anlattım.

Eski devlet başkanı Yanukoviç’in partisinden de önemli temsilcilerle görüştüm. Onlar da bu süreçte siyasi yaşamın içinde yer almalı. Meclis’ten bir grup koparsa, o zaman devlet parçalanır. Kırım’ı da çözecek olan Ukrayna’da parlamentonun bütünlüğünün korunmasından geçer. Bu çok önemli. Eğer Ukrayna’da bir parçalanma olursa, bu tüm Kafkasya’ya yayılır ve hatta Transibirya’ya uzanır, Balkanlar’da bile yeniden hareketlenmeler başlar. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması çok önemli. Aksi durum dünya barışı için çok ciddi sorunları beraberinde getirir. Bunun şakası yok. Rusya’nın da üye olduğu AGİT içinde hemen bir temas grubu oluşturulmalı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da görüşmeyi planlıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!