Brenton Ayasofya’nın yanıbaşında kalmış... 9 kentin tarihi yerlerini gezmiş

Güncelleme Tarihi:

Brenton Ayasofya’nın yanıbaşında kalmış... 9 kentin tarihi yerlerini gezmiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2019 08:37

Yeni Zelanda Christchurch kentinde 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 50 kişiyi öldüren 28 yaşındaki Brenton Tarrant’ın, 2016 yılının Mart ayında, manifestosunda minarelerini yıkmakla tehdit ettiği Ayasofya’nın yanıbaşındaki bir otelde 3 gün kaldığı, aynı yılın Ekim ayında da Fatih Aksaray’da bir otelde 3 gün geçirdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Tarrant’ın İstanbul dışında, Ağrı, Sivas, Tokat, Konya, Ankara, Edirne, İzmir ve Mersin’e gittiği tespit edildi. Tarrant’ın gittiği kentlerde tarihi olayların yaşandığı merkezleri gezdiği ortaya çıktı.

TEK BAŞINAYDI

Brenton Tarrant, 17 Mart 2016 günü İstanbul’a gelerek Fatih’e geçti. Ayasofya’nın yanıbaşında Alemdar Caddesi üzerindeki Merih Otele yerleşti. Günlüğü 19 eurodan 3 gün kalan Tarrant, kahvaltı almayacağını söyledi. Otel odasını Booking sitesinden ayırttı. İkinci kattaki bir odada kaldı. 6 ay önce el değiştiren ve tadilattan geçirilen oteldeki odasında yalnızdı. 3 gün boyunca Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve diğer tarihi yerleri gezdikten sonra Türkiye’den ayrıldı. Otelin el değiştirmesi nedeniyle otel görevlileri ve çevresindeki işyerlerinde Tarrant’ı hatırlayan çıkmadı. Polis, katliamı Tarrant’ın yaptığının ortaya çıkmasının ardından otele gelerek inceleme yaptı. 

Haberin Devamı

KAZIKLI VOYVODA’NIN TUTULDUĞU KALEYİ GEZDİ

Bretton Tarrant, bu ziyaretinden 6 ay sonra 13 Eylül’de tekrar Türkiye’ye geldi. Ağrı Doğubeyazıt’a gitti. Buradan sırasıyla Sivas, Tokat, Konya ve Ankara’ya geçti. Tarrant’ın Tokat ziyaretinde, Fatih Sultan Mehmet tarafından esir alınan Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Eflak Prens 3. Vlad’ın tutulduğu Tokat Kalesini  ziyaret ettiği belirlendi.

KEŞKE BÖYLE BİR KATİL OTELİMİZDE KALMASAYDI

Ankara’da 4 gün geçiren Tarrant, 6 Ekim 2016’da tekrar İstanbul’a geldi. Fatih Aksaray’daki Sinem Otel’lin 303 numaralı odasına yerleşti. Günlüğü 24 euroluk otel odasında yalnız kaldı. Otel Müdürü Osman Yaşar, “2016 yılında 3 gün kalıyor. İnternetten yaptığı rezervasyonla kalıyor. 3 gün yalnız kalıyor ve daha sonra ayrılıyor. Personel değiştiği için hatırlayan yok. Daha önce çalışan arkadaşla görüştük o da hatırlamadı. Keşke böyle bir katil otelimizde kalmasaydı. Çok üzgünüz” dedi.

Polis, Sinem Otel’de de inceleme yaptı. Tarrant’ın rezervasyon sırasında ismi dışında telefon ya da başka bir bilgi vermediği belirlendi.

Tarrant, İstanbul’da 3 gün kaldıktan sonra rotasını Edirne’ye doğrulttu. Edirne’de otelde 6 gün kalan Tarrant, Edirne ve çevre illerdeki tarihi yerleri gezdi. Tarrant daha sonra İzmir’e geçti. Burada da bir otelde kalan Tarrant İzmir’de 7 gün geçirdi. Bu sürede Selçuk’a giderek hacı oldu. İzmir’de gittiği bir başka adres ise Çeşme’ydi. Çeşme’de, 6 Temmuz 1770’de Rus donanmasının Osmanlı donanmasını yok ettiği savaşın geçtiği yerleri gezdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Tarrant, İzmir’deki gezisinin ardından 22 Kasım 2016 günü Mersin Erdemli’ye geçti. 4 gün bu ilde kalan Tarrant, 26 Kasım 2016 günü İsrail Telaviv’e gitti.

2 EKİM’DE ANKARA’DA

İstihbarat birimlerinin tespitine göre, Brenton Tarrant, 2 Ekim 2016’da Ankara’ya geldi. Ankara’daki Midtown Hotel’de kaldığı belirlenen Tarrant, ardından şehri terk etti. Şu ana kadar yapılan incelemelerde Tarrant’ın Ankara’da nereye gittiği, kimlerle görüştüğü veya şehrin hangi bölümlerini gezip gezmediği ile ilgili bir bilgi elde edilmiş değil. Hürriyet’in, “Brenton Tarrant” Ankara’da Anıtkabir’e veya Meclis’e gitmiş olabilir mi ?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Şu ana kadar Ankara’da nerelere gittiği yönünde bir tespitimiz yok. Sadece 1 gün Ankara’da kaldıktan sonra ayrıldığı yönünde somut bir bilgiye sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

Güvenlik yetkilileri, Tüm Türkiye çapında incemelerin sürdüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!