Avukat Yıldız: Dosyalar saklandıkça devlete karşı şüpheler artıyor

Güncelleme Tarihi:

Avukat Yıldız: Dosyalar saklandıkça devlete karşı şüpheler artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 14:13

2000 yılında NSU tarafından öldürülen Enver Şimşek’in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız, savcılığın kendilerinden dosya sakladığını söyledi. Yıldız, “Dosyalar saklandıkça, devlete karşı şüphelerimiz artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün karanlık bağlantıları, 5 yıldır aydınlatılamıyor. 

NSU tarafından 2000 yılında öldürülen Enver Şimşek’in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız, örgütün adının ilk kez duyulduğu 4 Kasım 2011’den bu yana cinayetleri aydınlatmak için birçok söz verildiğini ancak bunların yerine getirilmediğini söyledi. Yıldız, “Başbakan Merkel sözünü tutmadı. Yakınları NSU tarafından öldürülen müvekkillerimiz büyük bir hayal kırıklığına uğradı” dedi.
NSU’nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile ona yardım ve yataklık eden 4 kişinin halen Münih’te yargılanmaya devam ettiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:

İRTİBATTA OLDUKLARI NEONAZİLER VAR

“Münih’teki dava sonuçlanınca ‘Biz bunu çözdük’ denilecek ve kapatılmaya çalışılacak. Oysa bu cinayetleri sadece 3 kişi işlemiş olamaz, terör örgütü ağını ve devletteki bağlantıları gün ışığına çıkartamadık. NSU terör hücresinin Almanya’nın farklı kentlerinde düzenlediği saldırılarda kurbanları kimin, nasıl seçtiği, cinayetlerin nasıl planlandığı soruları hala cevap bulamadı. Biz avukatlar olarak cinayetlerin işlendiği kentlerde bu üçlünün irtibat içerisinde oldukları kişiler, Neonaziler olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

MUHBİRLERİN DOSYALARI VERİLMİYOR

“Devletin muhbirlerinin bu üçlüyle bağlantılı ve iletişim içerisinde olduklarını artık biliyoruz. Ancak ısrarla muhbirlerle ilgili dosyaların olduğunu bilmemize rağmen bize dosyalar verilmiyor. Bağımsız yargıya, mahkemeye müdahale edilsin demiyoruz. Ancak Adalet Bakanı Heiko Maas’tan savcılara, bizlerle bilgilerin paylaşılması talimatını vermesini istiyoruz. Bu yargıya müdahale değildir. Bu zaten olması gerekenin yapılmasını sağlamaktır.”

DEVLETİN SORUMLULUĞU GİZLENİYOR

“Eğer saklanacak bir şey yoksa, devletin bir sorumluluğu yoksa, neden gizleniyor dosyalar bizden? Kanımca devletin çok büyük hataları ve ihmalleri var. İstihbarat birimlerinin aldıkları bilgileri, emniyet güçlerine iletmeme gibi ciddi ihmalleri söz konusu. Devletin ihmali, hatalarıyla ilgili dava açmak mümkün. Ama işte bu delillere, güçlü dayanağa ihtiyacımız var. Ama vermiyorlar işte. Devlet ve sorumlular aleyhine dava açmamızı engellemeye çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

TEHLİKELİ AŞIRI SAĞCI YAPILAR

NSU terör örgütü tarafından 2006’da öldürülen Halit Yozgat’ın ailesinin avukatı Doris Dierbach ise aşırı sağcı yapılarla ilgili endişelerini ifade etti. Dierbach, “Aşırı sağcı, nasyonalist yapılarla ilgili sorun dışa kapalı, şeffaf olmamaları. Bir kısmı muhbir olarak da faaliyet gösteriyor ve makamları parmaklarında oynatıyor. Bu yapıları aydınlatmak çok güç. Ama gün ışığına çıkarmayı başardığımız bilgiler de var. Örneğin; NSU’nun aşırı sağ, nasyonalist çevrelerde yer aldığı, destekçileri olduğu, yalnız hareket etmediklerini öğrendik. Soruşturmalar devam ediyor. Ben bu araştırmaların devam edeceği kanaatindeyim” dedi.

Haberin Devamı

NSU’nun ortaya çıkmasının ardından, Almanya toplumunda ırkçılık ve aşırı sağ konularında çok daha ciddi bir farkındalık oluştuğuna dikkati çeken Dierbach, “Aşırı sağ ile mücadele etmemiz gerektiği, toplumun liberal ve insan haklarına saygılı olması için çabalamamız gerektiği çok daha iyi kavrandı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!