ABD'li Ermeniler, Türkiye'ye dava açtı

Güncelleme Tarihi:

ABDli Ermeniler, Türkiyeye dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 09:29

Türkiye aleyhine Los Angeles'ta dava açan iki Ermeni asıllı ABD vatandaşı, Ermenilerin 1915'deki olaylarda kaybettikleri taşınır ve taşınmaz mallar ile banka hesapları için “milyarlarca dolarlık” tazminat talep etti. Dava, Türkiye’ye doğrudan açılan ilk dava olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Associated Press ajansının haberine göre, dava, ABD'de Ermeniler'in en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles'ta, Garbis Davouyan ve Hrayr Turabian adlı iki Amerikalı Ermeni hukukçu adına açıldı.

Davouyan ve Turabian mahkemeye başvurularında, Türk Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'nı doğrudan davalı olarak belirtti.

Açılan davada, Ermenilerin 1915 olayları sırasında kaybettikleri "toprak, binalar, iş yerleri, banka mevduatları ve birçoğu Türkiye’deki müzelerde sergilenmekte olan paha biçilmez sanat eserleri" için tazminat talep edildi.

Davada yer alan iddialara göre, Türk hükümeti, 1915 olaylarından etkilenen Ermeni vatandaşların mülklerini yöneterek, bu mal varlıkları için kira aldı ya da satış işlemlerini gerçekleştirdi. İddialara göre, hükümet daha sonra ise bu gelirleri Ermeni vatandaşlara geri ödenecek şekilde özel banka hesaplarında saklamayı kabul etti, fakat bunları yerine getirmeyerek bu taşınır ve taşınmaz mallardan elde edilen gelirlere el koydu.

Haberin Devamı

Ajansa konuşan Ermeni asıllı ABD vatandaşlarının avukatları, müvekkillerinin, kendilerine "kolektif dava"statüsü verilmesini de talep ettiklerini söyledi. Bu nedenle dava sürecinin 3 yıla kadar uzayabileceği ifade edilirken, avukatlar talep edilen tazminatın "milyarlarca doları" bulabileceğini belirtti.

TÜRK HÜKÜMETİ ALEYHİNDE AÇILAN İLK DAVA

Davayı açan avukatlardan Mark Geragos, olayla ilgili olarak, ilk defa doğrudan Türk hükümeti hakkında dava açıldığına dikkat çekti.

Geragos ayrıca, davada yer alan tüm avukatların, 1915 olaylarında hayatını kaybeden akrabaları olduğunu belirterek, "Bu nedenle bu dava bizim için özel bir anlam taşıyor" diye konuştu.

SİGORTADAN 40 MİLYON DOLAR ALDILAR
ABD'nin California eyaleti meclisinde 2000 yılında kabul edilen, 1915 yılı olaylarının "soykırım" olarak tanımlandığı bir yasada, olaylarda hayatını kaybeden Ermenilerin varislerinin hayat sigortası şirketlerine dava açarak ödeme yapılmasını talep etmelerine imkan verilmişti.

Ancak geçen yıl California’daki Federal Temyiz Mahkemesi, söz konusu yasanın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemeyen Amerikan yönetiminin dış politikasıyla çelişki yarattığı sonucuna varmış ve iptal kararı vermişti.

Haberin Devamı

Yine de Ermeniler, Fransız sigorta şirketi AXA ile New York Life Insurance adlı sigorta şirketinden kendilerine yaklaşık 40 milyon dolarlık ödeme yapılmasını başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!