ABD'de İsrail gerilimi

Güncelleme Tarihi:

ABDde İsrail gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 19:54

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında İsrail ve Filistin arasındaki barış çabalarına ABD'nin bakış açısı ve atacağı adımları açıkladı. Kerry, BMGK'da İsrail ile ilgili verilen kararın ABD'nin değerlerine uygun olduğunu belirterek, "BM'deki oylama, iki-devletli çözümün korunmasıyla ilgiliydi ve biz de bundan dolayı destek verdik" dedi. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ise Twitter hesabından İsrail'e destek mesajları attı: "Güçlü kal İsrail... 20 Ocak hızla yaklaşıyor."

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı binasında açıklama yapan Kerry, Ortadoğu'da iki devletli çözümün İsrail ve Filistin arasında adil ve kalıcı bir barış için tek yol olduğunu belirtti. Kerry ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) İsrail'in aleyhine olacak şekilde Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yeri inşaatlarını kınayan kararının da doğru olduğunu belirtti.

'KARAR ABD'NİN DEĞERLERİ İLE UYUMLU'
Şimdiye kadarki hiçbir yönetimin İsrail'in haklarını Barack Obama kadar savunmadığını bleirten Kerry İsrail Başbakanı binyamin Netanyahu'nun BMGK'dan çıkan karar nedeniyle ABD'yi suçlamasının da haksız bir girişim olduğunu, bu kararın ABD'nin değerleri ile uyumlu olduğunu söyledi. İsrail, ABD'nin veto hakkı olduğu halde BMGK'nın kararını engellememesinin kabul edilemez olduğunu açıklamıştı. Kerry bu çözümün ayrıca İsrail'in de güven içindeki bir Yahudi devleti olarak varlığını sürdürebilmesinin tek yolu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

'ABD'NİN ASKERİ DESTEĞİNİ HATIRLAYIN'
İsrail'in ABD'nin kendisine yıllardır sunduğu milyarlarca dolarlık askeri savunma yardımlarını hatırlaması gerektiğini belirten Kerry ülkesinin uluslararası askeri yardım bütçesinin yarısının sadece İsrail'e gittiğini söyledi. Dışişleri Bakanı, İsrail ve Filistin arasında varılması gereken iki devletli çözüm şansının iki halk arasında da yüksek destek oranına sahip olmasına rağmen tehlikeye düşmeye başladığını da kaydetti. 

'KORKUNÇ İRAN ANLAŞMASI VE ŞİMDİ DE BM'
Öte yandan ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise Twitter hesabından, "aşağılayıcı ve saygısızca davranıldığını" öne sürdüğü İsrail'e, 20 Ocak'ta başkanlık görevini devralana kadar "güçlü olması" çağrısında bulundu.

Twitter aracılığıyla İsrail'e destek mesajı veren Trump, bu ülkeye, başkanlık görevini devralana kadar güçlü olması çağrısı yaptı. Trump, "İsrail'e bu kadar aşağılayıcı ve saygısız davranılmasına müsade edemeyiz. ABD'de iyi bir dostları vardı ama artık yok. Sonun başlangıcı korkunç İran anlaşması, şimdi de BM. Güçlü kal İsrail. 20 Ocak hızla yaklaşıyor" paylaşımında bulundu.

Donald Trump, daha önce de BM Güvenlik Konseyindeki İsrail kararının veto edilmesi çağrısında bulunmuş, ABD'nin çekimser kalmasıyla kararın kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada ise "BM'ye gelince, 20 Ocak'tan sonra işler farklı olacak" ifadesini kullanmıştı.

BM'yi de eleştiren Trump, "BM, büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen şu an sadece insanların bir araya gelerek konuşup iyi vakit geçirdiği bir kulüp, çok üzücü" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!