ABD siyasetini sarsan 4 kadın

Güncelleme Tarihi:

ABD siyasetini sarsan 4 kadın
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2019 08:30

ABD’de Demokrat Partili dört kadın siyasetçi ülke siyasetinde değişim rüzgârları estiriyor. Farklı azınlık mensubu bu kadınlar, yerleşik düzenin ‘kabullenmediği’ kritik konuları gündeme getirerek tartışma ateşlerken zorda kaldıklarında birbirlerine ‘arka çıkıyor.’

Haberin Devamı

ABD Kongresi’nde Demokrat Parti içinde kadınların başını çektiği yenilikçi kanat, yerleşik siyasi düzene karşı mücadele içinde... Kasım 2018’deki Kongre seçimlerinin ardından göreve gelen genç üyelerle yenilenen ABD Kongresi’nde özellikle dört kadının ‘sosyal hakları’ ve ‘yerleşik düzeni’ sorguladığı açıklamalar, ülkede neredeyse her hafta gündemi belirler hâle geldi. Temsilciler Meclisi’nin yeni üyeleri Ilhan Omar (37), Alexandria Ocasio-Cortez (29), Rashida Tlaib (42) ve Jahana Hayes (45) hem eskiyen Demokrat Parti’nin dönemin siyasi gereksinimleriyle güçlenmesini hem de ABD Başkanı Trump’ın politikalarına karşı yeni bir blok oluşturulmasını arzulayanlar için umut ışığı oldu.

LAFINI SAKINMIYOR

Associated Press (AP), yeni isimlerle ilgili “(Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy) Pelosi’nin en son meclisi yönettiği 12 yıl öncesine göre artık çok şey değişti. Pelosi’nin karşısında yönetilmeyi değil yönetmeyi seven yeni bir ekip var. Çoğunluğunu azınlık ve kadın üyelerin oluşturduğu yeni Kongre üyesi grubu, eskilere göre farklı perspektif ve beklentiler getirdi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Bu isimlerden biri Temsilciler Meclisi’ndeki ilk başörtülü politikacı Ilhan Omar. Somali asıllı Omar, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi’nin (AIPAC) ABD’de yürüttüğü agresif lobi çalışmalarını gündeme getirmesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu. ‘Lafını sakınmayan’ Omar, bu nedenle Dış İlişkiler Komitesi’nden çıkarılma girişimleriyle karşı karşıya kaldı. “Bu ülkede NRA (Ulusal Tüfek Derneği), fosil yakıt ve ilaç şirketlerinin etkisinden bahsedebilirken, politikamızı etkileyen güçlü bir lobiden (İsrail lobisi) neden bahsedemeyeceğimi sormak istiyorum” sözleri yüzünden tepki gördü. Tepkilere rağmen Dış İlişkiler Komitesi’ndeki koltuğunu korudu, ona karşı çıkarılmak istenen yasa tasarısı da şimdilik askıya alındı.

DÜZENİ SORGULUYOR

Yeni kanadın en aktif üyelerinden biri de ABD Temsilciler Meclisinin en genç kadın üyesi Alexandria Ocasio-Cortez. Porto Riko asıllı Cortez’in Twitter’da yaklaşık 3.5 milyon takipçisi var. Cortez, zenginlerden alınan vergilerin yüzde 70’lere çıkarılarak sosyal politikaların desteklenmesi yönündeki açıklamalarıyla ‘yerleşik siyasi düzenin’ pek hoşlanmadığı bir isim. Cortez, Ilhan Omar tartışmalarında ona sahip çıkarak “Ilhan hakkında istenen kınama konusunda en yaralayıcı olan nokta, kimsenin Latin kökenli ya da diğer topluluklardan kişiler hakkında açıklamalar yapıldığında bu seviyede bir kınama talep edilmemesi” dedi.

Haberin Devamı

TRUMP’I AZLETMEK İSTİYOR

Kongre’nin dikkat çeken diğer isimlerinden biri Filistin kökenli Rashida Tlaib. Kongre’nin yenilerinden olan Tlaib, ABD Başkanı Trump’ın azledilme sürecini başlatmak amacıyla bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Demokrat Parti’nin ağır topları ise Trump’ın Rusya bağlantılarını inceleyen Robert Mueller’in soruşturmasının beklenilmesi gerektiği görüşünde. LGBT bireylerin haklarını ve kürtajı savunan Tlaib, Omar ile birlikte, özellikle ABD-İsrail ilişkileri konusunda ülkenin geleneksel dış politikasındaki hatlara aykırı görüşleriyle dikkat çekiyor. Tlaib’in büyükannesi ve akrabaları hâlihazırda İsrail işgalindeki Batı Şeria’da yaşamını sürdürüyor.

Haberin Devamı

PELOSİ’Yİ CİDDİYE ALMADI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi zaman zaman en çok zorlayan isimlerden biri Jahana Hayes. Önceki günkü oturumda 45 yaşındaki Hayes’in Nancy Pelosi’nin kendisine yönelik hitabını ciddiye almayarak Pelosi’yi zor duruma düşürdüğü belirtiliyor. Pelosi’nin önceki günkü oturumda “Eğer beni dinlemeyecekseniz, konuşmayı kesiyorum” diyerek tepki gösterdiği aktarıldı. Hayes’in Pelosi’nin sözlerini ciddiye almamasının nedeni olarak ‘anti- semitizme karşı yasa tasarısına’ ilişkin detayların parti içindeki diğer isimlerle önceden paylaşılmaması olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!