‘ABD savunma alanında Yunanistan’a yakınlaşıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD savunma alanında Yunanistan’a yakınlaşıyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 23:51

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, salı günü Atina’ya gelerek Yunan mevkidaşı Evangelos Apostolakis ile iki ülke arasında savunma işbirliğinin geliştirilmesi olanaklarını masaya yatırdı

Haberin Devamı

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Dunford-Apostolakis görüşmesinde ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığını arttırması ve iki ülke silahlı kuvvetleri arasında daha fazla sayıda ortak tatbikat gerçekleştirilmesi konuşuldu. Türkiye ile ilişkilerinde gerilim yaşayan ABD’nin, bölgedeki askeri varlığını arttırabilmek için Yunanistan’a yakınlaştığı yorumları yapıldı. Aynı haberlerde, Yunanistan’ın ABD’ye yeni askeri üs tahsis etmeyi önerdiği, Dunford’ın da bu teklifi değerlendireceğini söylediği öne sürüldü.

Dunford, “Coğrafyaya, Libya ile Suriye’de devam eden mevcut operasyonlara ve Doğu Akdeniz’de yapılabilecek olası operasyonlara bakarsanız, Yunanistan’daki fırsatların oldukça önemli olduğunu görürsünüz” diye konuştu.

‘İNCİRLİK’E ALTERNATİF’ İDDİASI

ABD’nin, Girit adasındaki Suda deniz üssü ile Larisa şehrindeki hava üssünü kullanma yetkisi bulunuyor. Yunan basınında, Suda üssünün genişletilerek, İncirlik üssüne alternatif olabileceği de iddia edildi. Yunan Real News gazetesi, ABD’nin Kıbrıs Rum Kesimi’nde de üs kurma imkanlarını araştırdığını yazdı. Dunford-Apostolakis görüşmesinde, karşılıklı eğitim programlarının yanı sıra, bilgi alışverişinin de arttırılması kararlaştırıldı. Görüşmede ayrıca, Yunan Genelkurmay Başkanı’nın, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumundan (ihlal iddiaları) şikâyet ettiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!