ABD ile İskandinavya görüşmesi: Çavuşoğlu Türkiye’nin çekincelerini anlatacak

Güncelleme Tarihi:

ABD ile İskandinavya görüşmesi: Çavuşoğlu Türkiye’nin çekincelerini anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 07:00

New York’ta bugün ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüşecek olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliğine niye karşı çıktığını anlatacak.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve FETÖ’ye açık destek verip koruma sağladıkları gerekçesiyle Türkiye’nin NATO üyeliklerine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya’nın durumuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün yüz yüze kritik bir görüşme yapacak.

EN ÖNEMLİ BAŞLIK

BM Genel Kurulu çatısı altında ilk kez yapılacak olan Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katılmak üzere New York’a giden Çavuşoğlu, ABD Blinken ile Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk görüşmesini de yapacak. Çavuşoğlu’nun iki İskandinav ülkesinin, Türkiye’nin güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan terör örgütleriyle ilişkisinden duyulan rahatsızlığı bir kez daha belgeleriyle Blinken’ın önüne koyması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘RAHATSIZIZ’ DİYECEK

Çavuşoğlu ABD ve diğer müttefik ülkelerin benzer tutumundan duyulan rahatsızlığı da dile getirip, Türkiye’nin hassasiyetlerinin dikkate alınarak, taleplerinin yerine getirilmesine dair net mesajlar verecek. İki dışişleri bakanı geçen hafta da Berlin’de NATO’nun gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında bir araya gelmişti. Blinken burada yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılımı noktasında güçlü bir konsensus olduğunu söylemekle yetineyim. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki farklılıklar konusunda halen devam eden görüşmeler var. Sonuç olarak bu iki ülkenin üyeliği konusunda bir konsensusa ulaşacağımızdan eminim” demişti.

DİĞER KONULAR

Görüşmede ayrıca iki ülkenin işbirliği yaptığı alanların yanı sıra, Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG’ye ABD’nin desteği, Türkiye’nin F-16 alımı ve F-35 programından çıkarılması, bazı askeri teçhizat ve silah alımına uygulanan kısıtlamalar gibi sorunlu konularla birlikte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Kafkasya’daki gelişmeler de ele alınacak.

‘TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİ CİDDİYE ALINMALI’

ALMANYA Savunma Bakanı Christine Lambrecht, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularını değerlendirirken, Türkiye’nin endişe ve argümanlarının ciddiye alınması gerektiğini kaydetti. Brüksel’de düzenlenen AB Savunma Bakanları Konferansına katılan Lambrecht, Türkiye’den uzun bir blokaj beklemediğini kaydederken, “En sonunda bu iki güçlü AB üyesi ülkenin katılımı, NATO için bir zenginlik olacaktır” dedi. Lichtenstein Başbakanı Daniel Risch’i Berlin’de ağırlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise “Ben de NATO Genel Sekreteri gibi, Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerinin hızlı bir biçimde Türkiye de dahil tüm ülkelerin desteğiyle gerçekleceği konusunda iyimserim” dedi. (Murat TOSUN/BERLİN)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!