AB’den Yılmaz'a çalım Demirel'e davet

Güncelleme Tarihi:

AB’den Yılmaza çalım Demirele davet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Avusturya Dışişleri Bakanı Wolfgang Schüssel, Türkiye-AB ilişkilerinde ‘yumuşama’ dönemi açmak istediklerini söyledi. Avusturyalı bakan kasım ayı içinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Viyana'ya davet ettiklerini söyleyerek, AB-Türkiye ilişkileri için hükümet yerine Cumhurbaşkanı ile müzakere arayışı içinde olunduğunun altını çizdi.

Avusturya Dönem Başkanlığı'nın programını açıklamak üzere Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile diyalogdan yana olduklarını ve her konuyu konuşabileceklerini dile getirdi. Schüssel, bu diyalog çerçevesinde Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Kasım ayında Viyana'ya davet ettiğini duyurdu. Demirel ile AB'nin Türkiye'ye yönelik stratejisini görüşmek arzusunda olduklarını ve bu yolla AB-Türkiye ilişkilerinin önünü açmak istediklerini söyledi.

Schüssel, neden davet edilenin Mesut Yılmaz değil, Demirel olduğuna yönelik bir soruya ise, bugüne kadar Yılmaz ile müzakerelerin sürdürüldüğünü ve Başbakan'a Lüksemburg zirvesi öncesindeki tavrın da dile getirildiğini belirtti veYılmaz, Cardiff zirvesi öncesinde de işbirliği göstermedi. Ve sonuç ortada’ şeklinde cevaplandırdı. Bakanın bu sözleri, AB'nin bu altı aylık dönem içerisinde Demirel ile diyalog arayışında olacağı şeklinde yorumlandı. Türkiye-AB ilişkilerinin Avusturya'nın AB Dönem Başkanlığı süresi içerisinde ‘yumuşama’ veya ‘huzur’ anlamına gelen ‘detant’ kelimesiyle açıkladı.

AB'nin alaturka tuvalet kavgası

AVRUPA Birliği bünyesinde ‘Alaturka’ tuvalet tartışmaları başladı. AB'nin iki önemli başkenti Brüksel ve Strasbourg arasındaki otoyollu üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarnıdan halen ‘Alaturka’ tuvalet bulunması üzerine bir İngiliz parlamenter, önerge vererek Avrupa Komisyonu'na hesap sordu.

İngiliz parlamenter Richard Corbett, AB Komisyonu Başkanı Jacques Santer'a sunduğu yazılı önergesinde, ‘Acaba bu garip durumdan AB Komisyonu’nun haberi var mı?' dedi. Önergede Corbett, ‘AB Komisyonu, otoyollardaki dinlenme bölgelerine daha layık tuvaletler yerleştirilmesi konusunda Fransız makamlarına müdahale bulunabilir mi’ diye sordu.

Richard Corbett, bu bölgeden geçen ve otoyolların dinlenme yerlerindeki tuvaletleri kullanan insanların ‘Bir delik üzerine diz çökmek zorunda olduklarının farkında olunup olmadığını’ da soru olarak AB Komisyonu Başkanı'na yönlendirdi.

Santer ise İngiliz Parlamentere verdiği yazılı cevapta, bu konuda kendisinin ‘Yetkili’ olmadığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!