5 haftalık müzakerenin perde arkası... Katar önemli rol oynadı

Güncelleme Tarihi:

5 haftalık müzakerenin perde arkası... Katar önemli rol oynadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2023 07:00

Katar, Mısır ile birlikte İsrail-Hamas uzlaşmasında kritik rol oynarken Doha arabulucu konumunu güçlendirdi.

Haberin Devamı

- Fransız AFP Ajansı’na konuşan Amerikalı bir yetkili, CIA ve Mossad şefleri tarafından yönetilen komisyonun ve ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail, Katar ve Mısır liderleri arasındaki çok sayıda temasın, ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan “çileli” beş haftanın özetini oluşturduğunu söyledi.

- Hamas üzerinde nüfuzu olan ABD’nin yakın müttefiki Katar, 7 Ekim’den kısa bir süre sonra Hamas’ın rehin aldığı kişiler hakkında bilgi vermek üzere Beyaz Saray’a başvurarak takas önerisini gündeme getirdi.

ONLARCA GÖRÜŞME

- Rehine meselesi, Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı çok sayıda telefon görüşmesinin temel konusu oldu. Bu çabalar ilk meyvesini 23 Ekim’de iki Amerikan vatandaşının serbest bırakılmasıyla verdi.

- Bir gün sonra Hamas kendi kanalları aracılığıyla ABD’ye esir tutulan bazı kadın ve çocukların Gazze’den ayrılabileceği haberini gönderdi, ancak bu İsrail’in kara saldırısı nedeniyle gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

MCGURK’UN ZİYARETİ

- Beyaz Saray’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’ün Tel Aviv ziyareti rehine müzakerelerinde dönüm noktası oldu. Netanyahu, 14 Kasım’da yapılan toplantıdan çıkarken McGurk’ün kolunu tuttu ve “Bu anlaşmaya ihtiyacımız var” dedi.

- McGurk, Kahire’de Mısır’ın istihbarat şefi Abbas Kamel ile görüştü. Gazze’deki Hamas liderleri bir gece önce Doha’da üzerinde anlaşmaya varılanların neredeyse tamamını kabul etmişlerdi.

‘BU SON TEKLİF’

- 19 Kasım’da İsrail’e geri dönen McGurk, Hamas’ın yanıtını aktardı. Üst düzey İsrailli yetkililer, ABD’ye anlaşmayı sadece bazı küçük değişikliklerle kabul ettiklerini bildirdi.

- Katar anlaşmanın son hâlini Hamas’a gönderdi. ABD’li yetkililere göre, Katar lideri Hamaslı muhataplarına “Bu son teklif” dedi. Sonraki 48 saat içinde tüm tarafların anlaşmayı kabul edeceği netleşti. Katar daha önce de rehine takaslarında önemli rol oynamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!