GeriSeyahat Çeşme’nin sualtı güzelleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çeşme’nin sualtı güzelleri

Çeşme’nin sualtı güzelleri

Türkiye Sualtı Görüntüleme Şampiyonu Kerim Sabuncuoğlu, bu yıl Çeşme’de düzenlenen yarışmalar sırasında iki günde 24 dalış yaptı. Sabuncuoğlu, meraklıları için Çeşme’deki 4 favori dalış noktasını anlattı.

88 Taşı

Genellikle bütün Ege’nin karakteristiğini yansıtan kurak bir görünümü var ancak 30 metreden sonra canlılık başlıyor. Sarı süngerimsiler, orfozlar, eşkina sürülerine neredeyse her taşın arkasında bir mürene rastlayabiliyorsunuz. Biraz sabırlı olursanız müren kırmızı temizlikçi karidesi kovuktan dışarı çıkabilir.

Ayrık Taş

Burası karadan kopmuş çok büyük bir duvar gibi düşünülmeli. Kayaların alt tarafında rastladığınız renklilik bu duvarın her iki tarafında bulunuyor. 10 metreden başlayan ve bir metre yükselen kanyonun dış duvarı 20 metreden yukarı doğru yükseliyor. Dış duvar çok canlı, deliklerde utangaç gobiler, mürenler görebilirsiniz.

Yatak Odası

Küçük bir adanın arkasındaki bir mağaranın adı Yatak Odası olmuş. Mağaraya varmadan bir arkın ve karagöz sürülerinin altından geçiyorsunuz. Mağaranın tepesindeki bacadan harika bir ışık süzülüyor içeriye. Yatak Odası’nın duvarlarında sarı mercanları bulabilirsiniz. Mağaradan çıkışta çok büyük bir çapayı duvara yaslamışlar. Biraz ileride daha küçük bir girinti var buradaki sarı mercanlar daha büyük. Dibe doğru kırmızı başlı hani balığı ve bulut gibi mini karidesleri görebilirsiniz.

Monem Batığı

Çeşmedeki en etkileyici nokta bu. Büyük ambarları olan canlı hayvan gemisi 16 -17 metreye yan yatmadan tam karinasının üzerine oturmuş. Batık pek çok canlıya korunak. Üzeri bir bulut gibi papaz balıkları ve istavritlerle dolu. Eşkinalar, mürenler, sinaritler, şanslıysanız yakınızdan hızla geçen akya sürüleri, iskorpitler, ahtapotlar harika. Diğer yandan 4-5 çeşit deniz tavşanı, karidesler istiridyeler... Gemi dümen palasının içinde müren ve hem kırmızı hem sarı temizlikçi karidesleri var. Batığın içinde gezerken çok dikkatli olun. Palet hareketleriyle kalkan tortu görüşü sıfırlayabiliyor. Ayrıca gemi çürümeye başlamış, her an içeride mahsur kalabilirsiniz. Biz oradayken kaptan köşkü yeni çökmüştü. Bu nedenle tedbirli davranmak gerekiyor.

KÜBA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEKLER

Türkiye Sualtı Görüntüleme Şampiyonası, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nca her yıl düzenleniyor. Bu yıl 15’inci Altın Palet Sualtı Görüntüleme Şampiyonası adıyla 3-6 Ekim’de Çeşme’de düzenlendi. Kerim Sabuncuoğlu yarışmaya Birkan Babakol ile katıldı. Jürinin açık oylaması sonucunda ikili bütün kategorilerde podyuma çıktı. Üç gümüş, birer altın ve bronz madalyayla yılın şampiyonu oldu. 2013 Nisanı’nda Küba’daki Kaya Largo’da yapılacak Dünya Sualtı Görüntüleme Şampiyonası’na gitmeye hak kazandılar. Onlarla birlikte Cem Gazivekili de Türkiye ikincisi olarak milli takıma seçildi. Kerim Sabuncuoğlu, dalış ve fotoğraf tutkusunun yanı sıra iyi bir gezgin. Ailece dalış turlarına katıldıklarını, gittikleri ülkeyi, şehri gezdiklerini ya da sadece sualtı fotoğrafçılarıyla teknede buluşup dalış gezileri yaptıklarını anlatıyor.

False