Kuruluş Osman Orhan Bey kimdir, nasıl öldü? Orhan Gazi dönemi hakkında bilgiler!

Güncelleme Tarihi:

Kuruluş Osman Orhan Bey kimdir, nasıl öldü Orhan Gazi dönemi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 15:18

Atv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Osmanlı’nın kuruluşu, Osman Bey ve Orhan Bey’in hayatı işleniyor. Dizide oyuncu Emre Bey tarafından canlandırılan Orhan Bey’in hayatı ve tarihi bilgisi de ekran karşısındaki izleyiciler tarafından merak ediliyor. Peki, Tarihte Orhan Bey kimdir? Orhan Gazi ne zaman ve nasıl öldü? İşte Orhan Bey dönemi ile ilgili bilgiler!

Haberin Devamı

Osmanlı’nın kuruluşunda önemli pay sahibi olan Orhan Bey hayatı araştırılıyor. Orhan Gazi olarak da bilinen Orhan Bey Osmanlı’nın ikinci padişahıdır. Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi ve Malhun Hatun'un oğludur. Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlü, halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdar olarak tanımlanır. İşte Orhan Gazi dönemi ile ilgili bilgiler…

ORHAN BEY KİMDİR?

Menâkıb-ı Orhânî adlı çağdaş kroniğe göre, Orhan Bey 1280/1281 yılında doğmuş ve 80 yıl yaşamıştır. Daha sonraki kaynakların bir kısmında doğum tarihi 1281 olarak verilmekle beraber, doğum tarihini 1274, 1279, 1287 olarak veren kaynaklar vardır.

Osmanoğullarının en uzun ömürlüsü olan Orhan Bey'in çocukluğu ve gençliği bilinmemektedir. Nasıl yetiştiği, nasıl eğitim aldığı, hatta okur yazar olup olmadığı bilinmemektedir. Osmanlı tarihlerinde adının ilk geçişi 1298'de Nilüfer Hatun (Yarhisar Tekfuru kızı Holofira) ile evlendirilmesi nedeniyle olmuştur. 1300'de Köprühisar'ın fethinde bulunmuş ve Karacahisar uç beyliği verilmiştir. Osman Bey oğlunu emir-i kebir (beylerbeyi) rütbesi ile küçük beylik ordusuna komutan atamış ve bundan sonraki babasının her askerî eylemine katılmıştır.

Haberin Devamı

İlk meydan savaşı Çavdarlı Tatara karşı olan Oynaş Hisarı Muharebesidir. Bundan sonra Karaçepüş, Absu,Karatekin,Orhaneli gibi kaleleri feth etmiştir. Beyliğe babasının sağlığında mı yoksa ölümünden sonra mı geçtiği konusu tartışmalıdır. Bizans tarihçisi Laonikos Halkokondiles, kaynak göstermeden, babası ölünce oğlu Orhan'ın Uludağ'a çekildiğini ve sonra yanına asker toplayarak kardeşlerini alt ettiğini bildirir. Osmanlı'nın ilk tapu senedini Miladi 1301 yılında Orhangazi; Şeyh İzzeddin İsmail'e Sakarya Akova'daki Çalıca ve Şehler Köyü vakıf tapusunu vermiştir.

Orhan Gazi'ye bey olduktan sonra "Şücaeddin", "İhtiyareddin" ve "Seyfeddin" sanları verilmiştir. Adına tuğra çekilen ilk Osmanlı beyidir.

ORHAN GAZİ NASIL ÖLDÜ?

Orhan Gazi, son yıllarında Osmanlı Devleti'nin idaresini, oğlu şehzade Murat‘a bırakarak hayatını Bursa'da geçirmiştir. Ölüm nedeni ve yılı hakkında tarihçiler arasında ihtilaf bulunmaktadır. Zamanının tarihçisi olan Âşıkpaşazâde, Orhan Bey'in Süleyman Bey'le aynı yılda, 1358'de, öldüğünü yazmaktadır. Bazı tarihçiler 1360 yılında 79 yaşındayken öldüğünü bildirirler ve diğerleri ise ölümünün 1362'de olduğunu belirtir.

Haberin Devamı

Orhan Bey, Bursa'da, Gümüşlü Kümbet'te babasının türbesine gömülmüştür.