İsale hattı nedir, ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

İsale hattı nedir, ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 14:00

İsale hattı, genellikle su kesintisi sonrasında merak edilen terimler arasında yer alıyor. Su isale hatları, su üretim kaynaklarında üretilen suyu kullanım mahalline aktaran büyük çaplı ve taşıyıcı özellikteki boru hatları anlamında kullanılmaktadır. İşte, su isale hattı hakkında bazı detaylar

Haberin Devamı

Genel olarak; yeraltı ve yüzeysel su üretim kaynaklarından elde edilen su, arıtılarak isale ve iletim hatları üzerinden yerleşim yerine/yerlerine iletilmektedir. Üretim kaynaklarının kotuna ve/veya iletim hattına su pompalayan pompa istasyonlarının basıncına bağlı olarak, yerleşim yerinin belli kesimi beslenmekte daha yüksek kottaki üst kesimlere pompa/depo sistemleri ile su aktarılmaktadır. İsale ve iletim hatlarına bağlı olan taşıyıcı hatlar ile sokaklara iletilen su, şebeke hatları ve branşman hatları ile abonelerin su sayacına ulaştırılmaktadır.

Basit su dağıtım yapısı, derinkuyu tarafından suyun daha yüksek kottaki ve yerleşim yerine hakim bir depoya basılması ve suyun cazibe ile yerleşim yerinin şebekesine iletilmesidir.  Bu yapıya farklı kottaki depolar, ara pompa istasyonları diğer kaynaklardan elde edilen sular ilave edildiğinde su dağıtım altyapısı karmaşıklaşmaktadır.