23 Nisan resmi tatil mi, ne zaman? Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı hangi güne denk geliyor?

Güncelleme Tarihi:

23 Nisan resmi tatil mi, ne zaman Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı hangi güne denk geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2023 21:35

23 Nisan’ın tatil olup olmadığı vatandaşların gündeminde yer alıyor. Atatürk, 23 Nisan tarihinde TBMM’nin açılışını çocuklara armağan etmiştir. Bu tarihten itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı olarak kutlanmaktadır. Resmi tatil günlerinde okullar, üniversiteler, bankalar ve kamu kurumları kapalı oluyor. Ramazan Bayramı sonrası ise tatilin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilen konu başlıklarından birisi oldu. Peki 23 Nisan ne zaman, resmi tatil mi? İşte, detaylar…

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı resmi tatiller arasındadır. Ülke genelinde bu tarihte birçok yerde organizasyonlar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Çocuklara armağan edilen ilk bayram olma özelliğini taşıyan 23 Nisan’da devlet daireleri, bankalar, okullar ve üniversiteler kapalı olacak. Ramazan bayramı içerisinde olduğumuz bu günlerde ise vatandaşlar “23 Nisan ne zaman, hangi güne denk geliyor” sorusuna yanıt arıyor. 23 Nisan bayramın son günü kutlanacak.

23 NİSAN NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününe denk gelmektedir. İki resmi tatilin aynı güne denk gelmesi sebebiyle ayrıca bir tatil yapılmayacak. Pazar günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ülke genelinde düzenlenecek etkinlikler ile anılacak.

Haberin Devamı

23 NİSAN ANLAMI VE ÖNEMİ

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramlarından biridir. Türkiye ve KKTC'nin yanı sıra Kosova Cumhuriyeti'nde "23 Nisan Kosova Türkleri Millî Bayramı" olarak kutlanır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren'in yaptığı değişiklikle 1981 Atatürk Yılı'ndan bu yana "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adıyla kutlanmaktadır.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştur. 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra Atatürk Yılı ilan edilen 1981 yılında Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta,