Zelenski Berlin’de!

Güncelleme Tarihi:

Zelenski Berlin’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 16:00

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Berlin’de Başbakan Scholz ve Cumhurbaşkanı Steinmeier’le görüştü.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde bugün başlayan Münih Güvenlik Konferansı’na (MSC) da katılacak olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, başkent Berlin’de Başbakan Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ayrı ayrı bir araya geldi. Saat 11.00’de başbakanlıkta yapılan ve yaklaşık bir saat süren görüşmede, önceden öngörüldüğü şekilde Zelenski ile Şansölye Scholz, iki ülke arasındaki ‘Güvenlik Sözleşmesi’ni imzaladı. Görüşmeden sonra ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında Başbakan Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hedefine ulaşamayacağını söylerken, Ukrayna ve Ukraynalıların ülkelerini kararlı bir biçimde savunduklarını vurguladı.

‘PUTİN’İN BÖYLE BİR NİYETİ YOK’
Almanya’nın ABD’nin ardından Ukrayna’ya en çok yardım eden ülke olduğunu ve bu yardımı sürdüreceklerini de yineledi. Bu savaşın bir an önce sona erdirilmesini istediklerini belirten Scholz, “Ama Putin’in böyle bir niyeti yok” dedi. Almanya’nın Ukrayna’ya şimdiye kadar 28 milyar Euro yardımda bulunduğunu ve önümüzdeki dönem için de 7.8 milyar Euro hacimli yardım sözü verdiğini de hatırlattı. Scholz, “Putin’e Ukrayna’ya yardımı sonuna kadar sürdüreceğimizi buradan iletmek isterim” derken, ABD’ye de Ukrayna’ya yardımı sürdürme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Zelenski Berlin’de

‘PUTİN HEP ÖLDÜRÜYOR’
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de Almanya’ya ve Alman halkına özellikle teşekkür etti. İmzalanan Güvenlik Anlaşması ile kendilerine verilen desteğin ayrı bir anlam taşıdığını belirtirken, Rusya’nın bir savaş suçu işlediğinin altını da çizdi. Putin’in bu savaş suçu nedeniyle cezasını çekeceğini de yineledi. Zelenski, “Putin hep öldürüyor” derken, “Birlikte daha güçlüyüz. Bu dayanışmayı sürdürmeliyiz Putin’i yola getirmek için” dedi.

MACRON İLE DE GÖRÜŞECEK
Basın toplantısından sonra Şansölye Scholz ve Zelenski’in de hazır bulunduğu öğle yemeğinde, heyetler arasında görüşmelere devam edildi. Daha sonra da Zelenski, Bellevue Sarayı’nda Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le bir araya geldi. Steinmeier’le görüşmesinden sonra Zelenski, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere Paris’e hareket etti. Berlin’de olduğu gibi Paris’te de Macron ile Zelenski arasında ‘Güvenlik Anlaşması’ imzalanacağı belirtildi. Zelenski’nin yarın Paris’ten Münih’e geçerek Münih Güvenlik Konferansı’na (MSC) katılacağı da açıklandı.

BAKMADAN GEÇME!