Ukrayna ile Almanya arasında ‘istenmeyen adam’ gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna ile Almanya arasında ‘istenmeyen adam’ gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2022 10:07

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier’i Kiev’de görmek istememesi diplomatik gerginliğe yol açtı. Alman politikacılar Başbakan Scholz’un Kiev’e gitmemesi gerektiğini söylerken, Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’nun kardeşi Vladimir Klitschko, Almanya ile ilişkilerin yoğun biçimde sürdürülmesinden yana olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmek için başkent Kiev’e planladığı ziyaretin Ukrayna tarafından kabul edilmediğini açıkladı. Polonya’nın başkenti Varşova’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın Litvanya, Letonya ve Estonya cumhurbaşkanlarıyla Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ortak bir ziyaret düzenlenmesini önerdiğini belirten Steinmeier, “Bu ziyaret için hazırdım. Ama kabul etmeliyim ki, Kiev’de istenmiyordum” dedi. Kiev’den konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı ancak muhtemelen Cumhurbaşkanı Steinmeier’in, Federal Dışişleri Bakanlığı döneminde Rusya ve Putin ile olan yakın ilişkileri nedeniyle Zelenski’nin kendisini kabul etmek istemediği düşünülüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i Kiev’de görmek istememesi, iki ülke arasında diplomatik ve politik gerginliğe yol açtı.

Haberin Devamı

SCHOLZ’UN GİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Almanya’dan başta silah olmak üzere her alanda yardım bekleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin bu tutumu, özellikle diplomatik ilişkilerde gerginliğe yol açtı. Almanya’da politik çevreler bunun dramatize edilmemesi gerektiğini vurgularken, bu durumda Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna’yı ziyaret etmesinin mümkün olmayacağı görüşünü savunanlar da oldu. “İki ülke arasında köprü kurulmasına özen göstermeliyiz” diyen Alman politikacılar, “Cumhurbaşkanı istenmeyen bir ülkenin başbakanının Kiev’i ziyaret etmesi doğru olmadığı gibi mümkün de değil” açıklamasında bulundular. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Dışişleri Bakanlığı döneminde Rusya politikasının yanlış olduğunu, ‘Kuzey Akım 2’ doğal gaz boru hattı projesinde ısrar etmesinin hata olduğunu itiraf ederek özür dilediğini de hatırlattılar.

‘ALMANYA BİR NUMARALI PARTNER’
Kiev Belediye Başkanı olan eski Dünya Boks Şampiyonu Vitali Klitschko’nun kardeşi Vladimir Klitschko, Steinmeier’in ziyaretine karşı olunmasını doğru bulmadığını söyledi. Bild’e açıklamalarda bulunan Klitschko, “Umarım Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ziyareti ertelenmiştir ve önümüzdeki haftalarda gerçekleşir. Almanya hem maddi hem insani hem de Ukraynalı sığınmacılara sahip çıkma konularında Ukrayna’nın bir numaralı partneridir. Daha fazla silah ihtiyacımız olduğu halde silah yardımı da yapmaktadır. Ben Almanya ile Ukrayna arasında köprülerin kurulmasına devam edilmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK’
Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin, Ukrayna’ya daha fazla silah gönderilmesine ve Rusya’ya yaptırımların artırılmasına tam destek verdiği yinelendi. Yeşiller’li Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock “Kaybedecek zamanımız yok” dedi. Salı günü bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Kiev’e hareket eden Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael Roth (SPD) ve Avrupa İlişkileri Komisyonu Başkanı Anton Hofreiter (Yeşiller) Rusya’ya petrol ambargosu uygulanmasını istediler.

 

 

BAKMADAN GEÇME!