Türk'e sigorta müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Türke sigorta müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2009 15:53

Almanyalı Türk'e sigorta müjdesi

Haberin Devamı


Arabalarıyla Türkiye'ye tatile giden Almanya Türkler, sınırda zorunlu araç sigortası yaptırmaktan kurtulacaklar. Birçok Alman sigorta şirketi, genelde sadece Türkiye'nin Avrupa yakası için geçerli olan Yeşil Sigorta Kartını araç sahibinin talebi üzerine Anadolu yakasına da açıyor.

Yaz aylarında Türkiye'ye tatile giden Almanya'daki Türkler, araçlarının Avrupa ülkelerinde de sigortalı olduğunu gösteren Yeşil Sigorta Kartı'nın sadece Türkiye'nin Avrupa yakasında geçerli olması nedeniyle sınırda zorunlu araç sigortası yaptırmaktan artık kurtulacaklar.

Yurtdışı seyahati öncesi araç sahipleri tarafından sigortadan alınan ve genelde Türkiye'nin Anadolu yakası için geçerli olmadığına ilişkin çarpı işaretinin bulunduğu Yeşil Sigorta Kartları'nın, istek üzerine belli bir süre için tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde geçerli hale getirilebiliyor.

Ek ücret alınmıyor
Allianz, ARAG, Victoria-DAS ve HUK-Coburg gibi Almanya'nın büyük sigorta şirketlerinin ilgili birimlerinden aldığımız bilgiye göre, sadece Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye'nin Avrupa yakasında geçerli olan Yeşil Sigorta Kartı'nın tüm Türkiye'yi de kapsaması için araç sahibinin özel talepte bulunması gerekiyor. Sigorta şirketleri, Yeşil Sigorta Kartı'nın kapsamının genişletilmesi için araç sahibinden ek bir ücret talep etmiyorlar. Sigorta yetkilileri, Türkiye'nen Avrupa kısmında meydana gelen kazalardaki zararın karşılanmasında AB ülkeleri için geçerli olan sigorta bedelinin, Anadolu'da meydana gelecek olan kazalarda ise Türkiye'de genelinde geçerli olan sigorta karşılama bedellerinin dikkate alındığına işaret ettiler.

Çarpıyı sildirin

8 milyan 850 bin kayıtlı araçla Avrupa'nın en büyük sigorta kuruluşu olan Allianz'ın basın görevlisi Claudia Herrmann, Hürriyet'e yaptığı özel açıklamada, "Araçları Allianz'da sigortalı olan Türkler, arabalarını sadece Türkiye'nin Avrupa yakası değil, Anadolu yakası için de geçerli olacak şekilde bir Yeşil Sigorta Kartı talebinde bulunabilir.

Allianz, yapılan sözleşmeye bağlı olarak araç sahiplerinin sebebiyet verdiği kazalarda sadece karşı tarafın değil, müşterimizin aracındaki meydana gelen hasarları da kasko sigortası kapsamında karşılıyor. Bu tüm Türkiye için geçerli. Benim Türk müşterilerimize tavsiyem, seyahate çıkmadan önce Yeşil Sigorta Kartları'nı kontrol etmeleridir. Eğer kartta Türkiye'nin üzeri çizili ise, herhangi bir Allianz şubesine giderek, çarpı işaretini sildirebilir" dedi.

ALLİANZ

Allianz sigorta şirketine bağlı Yeşil Sigorta Kartı Bürosu, tatildeyken sorun yaşayan Allianz müşterileri için danışmanlık hizmeti veriyor. Adres: Deutsches Büro Grüne Karte e.V., Postfach 10 14 02, 20009 Hamburg, Tel. (040) 33 44 00, e-posta: dbgk@gruene-karte.de veya Türkiye'deyken Yeşil Sigorta Kartlı araçla kazaya karışanlar, hak talebinde bulunabilmek için şu adrese başvurabilirler: Türk Motorlu Taşık Sigortası Bürosu, Büyükdere Cad. Oya Sokak, Devran Apt.2/1, TR 34394 Gayrettepe İstanbul, Tel. (0212) 2175968, Faks: (0212) 2175972

DAS


Alman ERGO Holding'e bağlı DAS sigortasında aracını sigortalattıran müşteriler de yurtdışı seyahatlerinde aldıkları Yeşil Sigorta Kartı'nın, ek ücret ödemeden tüm Türkiye için geçerli olmasını talep edebilirler. DAS basın sözcüsü Dr. Claudia Wagner, Hürriyet'e şu bilgileri verdi:

"Yeşil Sigorta Kartı genel olarak sadece AB ülkelerinde ve Türkiye'nin Avrupa yakasında geçerli. Ancak sigortalı isterse, kartı belli bir süre geçerli olmak üzere Anadolu yakası için de açtırabilecek. Bunun için ek aidat talep etmiyoruz."

Ergo Holding'in Türkler'in yoğun yaşadığı Belçika, Fransa ve Hollanda'da araç sigortası hizmeti sunmadığını belirten sözcü, Avusturya'da ise Victoria-Volksbanken Sigortası'ndan tanzim edilen Yeşil Sigorta Kartı'nın sadece Türkiye'nın Avrupa kesiminde geçerli olduğunu ve kapsam alanının genişletilemediğini belirterek, "İhtiyaç duyulması halinde, söz konusu şirkette, özel sınır sigortası yaptırılabilir. Üç günlük sigorta bedeli yıllık aidatın yüzde 5, 17 günlük sigortanın bedeli yıllık primin yüzde 12,5'i ve 1 aylık ise yıllık aidatın yüzde 20'si oranında belirlenir" dedi.

Türkiye için özel statü

Almanya'da 8,1 milyon aracın sigortalı olduğu HUK-Coburg şirketi de, Türk müşterilerine tüm Türkiye'yi kapsayacak zorunlu araç sigortası hizmeti sunuyor. Şirketin basın sorumlularından Stefan Eichhorn, "1 Nisan 2008 tarihinden beri, Türkiye için Yeşil Sigorta Kartı uygulamasında özel bir statü uygulanıyor. Türkiye'nin Avrupa yakası, kasko araç sigortası kapsamında. Anadolu'da da ise Almanya plakalı araçlar, Türkiye'de geçerli olan sigorta bedelleri üzerinde zorunlu araç sigortası (Haftplichtversicherung) kapsamında bulunuyor" diye konuştu.

ARAG

Almanya'nın sayılı büyük araba sigorta şirketlerinden ARAG'da sigortalı olan Türkler'in araçları için alacakları Yeşil Sigorta Kartı'nı Türkiye'nin tümünü kapsayacak şekilde tanzim ettirebilirler. Bunun için özel olarak başvurulması halinde, araç Türkiye'nin Anadolu yakası için 4 ile 6 haftalık süre için sigortalı sayılıyor. Yeşil Sigorta Kartı kapsamının genişletilmesi için ARAG ek ücret talep etmiyor. Bu süreyi aşan seyahatler içinse, sigorta ile özel görüşülmesi gerekiyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!