Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü 10 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü 10 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 12:37

Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nün (DTI) 25 Haziran Cumartesi günü Mannheim’da düzenlediği etkinlikle 10’uncu yılını kutladı. Kutlamaya, sivil toplum kuruluşları ve okul temsilcilerinin yanı sıra siyaset dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Derneğin kuruluşundan bu yana ortak projeler yürüttüğü kurumları kapsayan ‘Eğitim Manifestosu’ ve Ukraynalı gençler yararına düzenlenen bağış kampanyası katılımcılardan büyük ilgi gördü. Kutlama sırasında toplanan bağışlar, Ukrayna’dan gelen gençlerin dil eğitimine yönelik projeler için kullanılacak.

Haberin Devamı

AÇILIŞ konuşmasında, DTI’nin kuruluşundaki önemli aşamalara değinen DTI Müdürü Prof. Dr. Franz Egle, başlangıçta “Şirket odaklı bir yükseköğrenimle her iki kültüre de hâkim gençleri, kalifiye çalışan arayan şirketlerle nasıl buluşturabiliriz?” sorusundan hareket ettiklerini söyledi. Alman ekonomisinin bel kemiğini oluşturan orta ölçekli şirketlerin, o zamanlar şimdi olduğu gibi akademik eğitim görmüş çalışana ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Egle, “Kâr amacı gütmeyen dernek, göç geçmişine sahip gençlerde bu ihtiyacı karşılayacak potansiyelin farkındaydı. Ancak bu gençlerin tutarlı biçimde maddi ve akademik açıdan desteklenmesi gerekiyordu. DTI’nin kuruluşunda bu fikir büyük rol oynadı” dedi.

MANNHEIMLILARI BİR ARAYA GETİRİYOR
DTI Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan (SUNTAT), Prof. Dr. Franz Egle’ye yıllardır sürdürdüğü çalışmaları, yol gösterici fikirleri ve emekleri için teşekkür ederken, DTI üyelerini de dernek çatısı altında gerçekleştirdikleri gönüllü çalışmalarından dolayı kutladı. Belediye kuruluşları, okullar ve derneklerle yürüttüğü yoğun iş birliğinin ve üyelerinin gösterdiği çabanın DTI’yi sürekli olarak ileriye taşıdığını belirten Baklan, böylece DTI’nin faaliyet alanlarının 2012’den bu yana istikrarlı biçimde genişlediğini vurguladı: “Bugün, DTI, demokrasi eğitimi, dil öğrenimi ve mesleki yönelim alanlarında geliştirdiği projelerle kültürlerarası diyaloğun gelişmesinde etkin bir rol oynuyor. Örnek olarak Mannheim’daki etkinlik takviminin tanınmış ve saygın bir parçası haline gelen ‘Eğitim, Katılım, Demokrasi’ serisini gösterebiliriz. Anayasa Günü’yle özdeşleşen bu ve diğer birçok kültürel etkinlikler sayesinde DTI, Mannheimlıları çok yönlü buluşmalarla bir araya getiriyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum.”
DTI’nin 10. yıl kutlamasında, T.C. Karlsruhe Başkonsolosu Banu Terzioğlu, Mannheim Belediyesi adına Stefanie Hess ve DTI’nin proje ortağı olan okullar adına Justus-von-Liebig-Schul Müdürü Marianne Sienknecht’te konukları selamladılar.

Haberin Devamı

10’UNCU YILA ÖZEL PROGRAM
Kutlama sırasında, Gülşah Alkaya-Saunders (DTI), Justus-von-Liebig Okulu ile birlikte yürüttükleri ‘Eğitim Manifestosu’ projesini tanıttı. ‘Eğitimle Güçlüsün – Kullan onu!’ sloganından hareketle DTI’nin kuruluşundan bu yana ortak projeler yürüttüğü kurumlara ve bu kurumların temsilcilerine “Eğitim sizin için ne ifade ediyor?” diye sorduklarını belirten Alkaya-Saunders, “Bize gelen her bir tanım ‘Eğitim Manifestomuzun’ bir maddesini oluşturdu ve projenin ikinci aşamasında her maddeyi temsilen öğrenciler kendi elleriyle ortaklaşa bir sandalye tasarladılar” dedi. Sınıf öğretmeni Elke Hülter’in (Justus-von-Liebig Okulu) koordinasyonuyla yedi sınıf, toplam 14 sandalye tasarladı. Sandalyeler bir bütün olarak ele alındığında Anayasa’nın 5. maddesi ‘fikir ve ifade özgürlüğünü’ temsilen parlamentodaki koltuklara göndermede bulunuyor.
DTI 10’uncu yaşını, Meriç Yurdatapan’ın seslendirdiği unutulmaz şarkılar eşliğinde Trio Meriçimsi’nin performansı, halk oyunları ve özel bir edebiyat buluşmasıyla kutladı. Gecede, Nazım Hikmet’in ‘Davet’ ve ‘Kiev’ şiirlerini seslendiren Bahar Deniz’e (DTI), DTI Denetleme Kurulu Başkanı Kornel Barna Almanca olarak eşlik etti. Yıl dönümü kutlamasının sunumunu DTI Proje Koordinatörü Gizem Weber üstlendi.

Haberin Devamı

UKRAYNALI ÖĞRENCİLER, YARINA BAĞIŞ
Ren-Neckar-Metropol Bölgesi’nde bulunan ve okul çağındaki Ukraynalı çocukların dil eğitimine yönelik projelere maddi destek amacıyla gecede aynı zamanda bir bağış kampanyası düzenlendi. Almanya-Ukrayna Toplumu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oxana Berduta ve Lernmobil Derneği Müdürü Dr. Brigitta Eckert de konuklar arasındaydı. DTI ve Lernmobil e.V., Ukraynalı öğrencilerin ‘MintiCity’ üzerinden hızlı ve severek Almanca öğrenmeleri için hâlihazırda bir proje yürütüyor. Online Almanca öğrenme platformu MintiCity’nin kurucuları Nilgün Akdoğan ve Nezih Sorguç’ta kampanyaya destek verdi. Akdoğan ve Sorguç, on öğrencinin bir senelik MintiCity üyelik masraflarını üstlenecekler

BAKMADAN GEÇME!