Turiste vizeyi Avrupa Adalet Divanı çözecek

Güncelleme Tarihi:

Turiste vizeyi Avrupa Adalet Divanı çözecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2011 15:45

Almanya’nın Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi, Türklerevize uygulumasıyla ilgili kararı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti.Mahkeme buna Avrupa Adalet Divanı’nın karar vermesini istedi.

Haberin Devamı

Türklere vize sorunu Avrupa Adalet Divanı’na havale edildi. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi, Türklerin Almanya’ya aile ziyareti ve turistik seyahatlerde vizeden muaf olup olmadığını Avrupa Adalet Divanı’nın sonuca bağlamasını kararlaştırdı ve bir davayı örnek olarak Avrupa Adalet Divanı’na havale etti. Dava avukatı Stuttgartlı Prof. Rolf Guttmann, bu soruna artık Avrupa Adalet Divanı’nın karar vereceğini ve bu kararın temsili olacağını vurguladı. Avukat Prof. Gutmann, bunun Avrupa Adalet Divanı’na havale edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

2007’DEN BERİ
Avukat Prof. Rolf Gutmann davayla ilgili şöyle dedi: “22 Ekim 2007 yılından beri vizeyle ilgili bir davaya bakıyorum. Benim müvekkilim Leyla İcim Demirkan’ın annesi Almanya’da yaşıyor ve üvey babası Alman. Üvey baba ağır hasta ve Türkiye’ye gidemiyor. Bu durumda müvekkilim Almanya’ya gelmek istedi. Ankara’da Alman Büyükelçiliği’ne 2007’de vize başvurusu yaptı. Ancak bu başvurusu Almanya’da kalacağı kuşkusuyla reddedildi. Vize almadan gelmek istedi, ancak buna da izin verilmedi. Bunun üzerine Berlin İdari Mahkemesi’nde dava açtık. Berlin İdari Mahkemesi 22 Ekim 2009’da Türklere vize muafiyyeti olmadığına karar verdi. Biz bu karara itiraz ettik. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi bunun üzerine davayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti.

İKİ YIL SÜRER
Avrupa Adalet Divanı’nın davayla ilgili kararının iki yıl sürebileceğini söyleyen Prof. Gutmann şöyle dedi: “Bu sorun çok uzun zamandır ortada. Ben, AB ile Türkiye arasında imzalanan ve 1973 yılında yürürlüğe giren Katma Protokole göre Türklerin vizeden muaf olduğunu savunuyorum. Bu görüşümde yalnız değilim. Benim gibi bir çok kişi de aynı görüşte. Bu sorunun artık açıklığa kavuşması gerekiyor.”

Rolf Gutmann, ‘aslında bu konuya Avrupa Adalet Divanı daha önce Soysal davasıyla karar vermedi mi’ sorusuna şu yanıtı verdi:
“Burda konu aktif hizmet sunumuyla ilgiliydi. Turistlerde ise hizmet alımı söz konusu. Aktif hizmet sunumu demek hizmet vermek anlamına geliyor. Turistler ise hizmet vermiyor, hizmet alıyor. İkisi arasında fark var. Avrupa Adalet Divanı’nın vize muafiyeti kararı, hizmet sunumu hakkındaydı. Şimdi burda sorun turist vizesi. Ben Avrupa Adalet Divanı’nın Almanya’daki bir çok mahkemeler gibi bu konuda yüzeysel davranmayıp, sorunu ciddiye alacağını ve Türklerin vizeden muaf olduğuna dair karar vereceğini ümit ediyorum. Bu konuda hukuki gerekçeler çok güçlü. Vize şartı için hukuki gerekçeler ise çok zayıf. Ben Avrupa Adalet Divanı’nın buna karar verecek olmasına çok seviniyorum.”

ALMANYA UYAR
Avukat Gutmann, ‘Avrupa Adalet Divanı’nın vize muafiyeti yönünde karar vermesi halinde Almanya bu karara riayet eder mi sorusuna “Bu konuda hiç şüphem yok” yanıtını verdi. Prof. Gutmann, Türkiye’nin Almanya’yla vize kolaylığı konusunda bir sözleşme imzalamasının Katma Protokoldeki bu maddeyi etkisiz hale getirip getirmeyeceği sorusunu ise şöyle cevapladı: “Türk tarafı elbette kendi vatandaşlarının aleyhine Katma Protokül’ün tanıdığı haklardan vazgeçme hakkına sahip. Bunun akıllı bir çözüm olup olmadığına karar verecek olan Türk hükümeti ve sonunda seçmenler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!