‘Teslim olsaydım cinayetleri önlerdim’

Güncelleme Tarihi:

‘Teslim olsaydım cinayetleri önlerdim’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2023 10:26

Almanya’da 8 Türk, 1 Yunan ve bir Alman Polisi öldüren NSU terör örgütünün hayatta kalan ve ömür boyu hapse mahkûm edilen tek üyesi Beate Zschaepe, Bavyera Eyalet Parlamentosu Araştırma Komisyonu’na Chemnitz Cezaevi’nde verdiği ifadede, ilk kez cinayetlerle ilgili pişmanlık duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK bir yıldır görüşmeler sürdüren Araştırma Komisyonu’na ifade vermesi istenen Zschaepe’nin bunu kabul edip etmeyeceği veya etse bile konuşup konuşmayacağı merak ediliyordu. Komisyon Başkanı Toni Schuberl (Yeşiller), Zschaepe’nin ifade vermesini ve pişmanlık duymasını beklemediklerini belirtti. Komisyon, polisin işlenen cinayet soruşturmalarında saldırıların aşırı sağcı arka planını göz ardı edip etmediğini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu bağlamda ifadesi istenen Zschaepe’nin yaklaşık 8 saat boyunca cezaevinde milletvekillerinin sorularını yanıtladığı belirtildi. Ancak sürpriz gelişme ise Zschaepe’nin cinayetlerle ilgili pişmanlık ifadesinde yaşandı. Zschaepe, suçunu kabul etti ve “Tetiği kendim çekmişim gibi suçluyum. İki Uwe’nin hayatını kurbanlarınkinden üstün tuttum. Teslim olsaydım başka cinayetleri önleyebilirdim” dedi. Ancak Araştırma Komisyonu Üyesi ‘Freie Waehler’ milletvekili Wolfgang Hauber, Zschaepe’nin sözlerinin provası yapılmış sözler mi, yoksa içtenlikle mi söylendiğine karar veremediklerini kaydetti. Zschaepe ayrıca terör örgütünün kurbanlarını nasıl bulduğuna ilişkin açıklamalarda da bulundu. Buna göre Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt, cinayet işledikleri şehirlerde gezinti yaparak kurbanlarını seçti. Zschaepe, Münih’te vurularak öldürülen Yunan anahtarcıyı Türk zannettikleri için öldürdüklerini de söyledi.

Haberin Devamı

‘Teslim olsaydım cinayetleri önlerdim’
UZAK YERLERİ SEÇTİLER
Zschaepe’nin açıklamaları milletvekilleri arasında farklı yorumlara neden oldu. SPD milletvekili Arif Taşdelen, açıklamaları ‘çok inandırıcı’ bulmadığını söyledi. İlk cinayetin işlendiği Nürnberg’den gelen Arif Taşdelen, dışarıdan gelerek buralara kolayca giriş yapılamayacağını ifade ederken, suç ortakları olduğuna gönderme yaptı. Taşdelen, eski eyalet İçişleri Bakanı Gunther Beckstein’ın da bu yönde açıklaması bulunduğunu hatırlattı. CSU milletvekili Holger Dremel ise ‘Federal Başsavcılığın soruşturmalarının doğrulandığını’ kaydetti. Komisyon Başkanı Toni Schuberl, Zschaepe’nin sadece kendisinin Bavyera ile hiçbir bağlantısı olmadığını söylediğine dikkati çekti. Terör üçlüsünün seri cinayetleri işlemek için kasıtlı olarak kaldıkları yerden uzak yerleri seçtikleri belirtildi. Taşdelen, Zschaepe’nin kısa sürede şüpheli olmaktan korktuklarını açıkladığını bildirdi. Zschaepe, komisyondaki ifadesinde, Uwe Mundlos’un polisin hatalarıyla dalga geçtiğini, Uwe Böhnhardt’ın ise aşırı sağcı geçmişinin bilinmesinden yana olduğunu ifade etti. Kelimesi kelimesine tutanağa geçirilen Zschaepe’nin ifadelerinin basıma hazır hale getirileceği ve daha sonra kamuoyuna sunulacağı kaydedildi. Beate Zschaepe, 11 Temmuz 2018 tarihinde ‘Nasyonal Sosyalist Yeraltı’ (NSU) örgütünün cinayetlerine iştirak etmekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 4 Şubat 2019 tarihinde ise Chemnitz Cezaevi’ne nakledildi.

BAKMADAN GEÇME!