Schröder’den sitem: ‘Beni en çok etkileyen Steinmeir’di’

Güncelleme Tarihi:

Schröder’den sitem: ‘Beni en çok etkileyen Steinmeir’di’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2023 10:54

Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, kendisinin doğum gününü kutlamayan Cumhurbaşkanı Steinmeier’e sitem ederken, 60 yıldır üyesi olduğu SPD’nin de politikasını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, yıllarca birlikte çalıştığı ve siyasi kariyerine destek verdiği Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in kendisini doğum gününde tebrik etmemesini ‘üzücü’ olarak nitelerken sitem de etti. Schröder, Almanya’da yayımlanan günlük gazetelerden Süddeutsche Zeitung’a verdiği demecinde, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı yaptığı dönemde 1993-1998 yıllarında Steinmeier’e kendisinin büro şefi ve 1998-2005 yıllarında Almanya’nın Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde de Başbakanlık Dairesi Başkanı olarak görev verdiğini hatırlatırken, önce Federal Dışişleri Bakanı ve sonra da Almanya’nın Cumhurbaşkanı olma yolunun açılmasında önemli katkıları olduğunu söyledi.

15 YIL AYNI YOLDA YÜRÜDÜK
Özellikle başbakanlığı bıraktıktan sonra Rusya enerji devi Gasprom ve Rosneft şirketlerinde görev alması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da savaşı başlatmasından sonra ‘Putin dostu’ gözüyle bakıldığı için Almanya’da politik çevrelerin kendisinden uzaklaşmasıyla ilgili bir soruya Schröder, “Beni en çok etkileyen, ‘gerçekten çok üzücü buluyorum’ Steinmeier’di” yanıtını verdi. Schröder bu sözleriyle geçen yıl Bild gazetesine verdiği bir demecinde Schröder’in doğum gününü kutlamadığını söyleyen ve “Biz 15 yıl birlikte aynı yolda yürüdük, 17 yıldır kendi politik yolumda onsuz gidiyorum. Bu süre içinde Gerhard Schröder, bizi birbirimizden uzaklaştıran kişsel kararlar verdi” diyen Cumhurbaşkanı Steinmeier’i kast etti. Kendisinin 7 Nisan’daki doğum gününü Steinmeier’in bu yıl da kutlamadığını söyleyen Schröder “Bu yapılmaz” diyerek sitem etti.

Haberin Devamı

SPD POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ
1999-2004 yıllarında SPD Genel Başkanlığı da yapan Gerhard Schröder, tam 60 yıldır üyesi olduğu partisinin şu andaki politikasını değiştirmesi gerektiğini de söyledi. “Her şeyi birlikte tutmak yetmez” diyerek SPD’li şansölye Olaf Scholz’un Yeşiller ve FDP’yle oluşturulan koalisyon hükümetini ayakta tutmak için bazı şeyleri ihmal ettiği imasında bulunan Schröder, “SPD kendi profili için de bir şeyler yapmalı” dedi. Aynı zamanda Alman ordusunun silahlanmasına dönük yatırımlar yerine halkın daha çok şikâyet ettiği alt yapıya, eğitime ve konut yapımına ağırlık verilmesini de önerdi. Schröder, Başbakan Scholz’un Alman ordusu için ilan ettiği 100 milyar Euro hacimli ‘Özel Varlık Fonu’nu da “Bunun ne için olduğunu kimse bilmiyor” diyerek eleştirdi.

Haberin Devamı

‘GÖÇ KISITLANMALI, HEM DE SIKI BİR BİÇİMDE’
Gerhard Schröder, Almanya’daki okullardaki durumun berbat olduğuna dikkat çekerken, “Toplumun refah düzeyinin korunması eğitim sistemimize bağlı. Üniversiteler ve araştırmalara bağlı” diyerek eğitim ve araştırmaya ağırlık verilmesini de önerdi. Almanya’ya düzensiz göç tartışmalarıyla ilgili olarak da, “Göç kısıtlanmalı. Hem de sıkı bir biçimde. Göçü yönlendirmek demek, göçü sınırlandırmak demektir SPD bu alanda öncü rolünü üstlenmeli” dedi. Schröder ayrıca, kendisi 2005 yılında görevi bıraktığında SPD’nin oy oranının yüzde 34 olduğunu belirtirken, şu anda yüzde 15’lere düşmesinin üzüntü verici olduğunu da söyledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!