Ruhr 2010 start aldı

Güncelleme Tarihi:

Ruhr 2010 start aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2010 17:45

AB Kültür Başkentleri Projesi çerçevesinde, İstanbul'un yanı sıra 2010 yılında kültür başkentleri arasında yer alan "Ruhr Havzası", dün Essen'de muhteşem bir açılışla start aldı.

Haberin Devamı

Fotogaleri: RUHR 2010'A MUHTEŞEM AÇILIŞ

AVRUPA'nın Kültür Başkenti olarak seçilen Essen'de dün muhteşem bir açılış yapıldı. Aşırı kar yağışına rağmen "Ruhr 2010" etkinlikleri çerçevesinde, dünya mirasları arasında yer alan eski kömür ocağı Zollverein'de düzenlenen açılışı Cumhurbaşkanı Horst Köhler yaptı. Bin 200 seçkin davetlinin katıldığı açılış programında konuşan Köhler, kültürün sadece elit tabakaya hitap eden bir öge olmadığını belirterek, "Essen'in yanı sıra Avrupa Kültür Başkentleri arasında yer alan İstanbul ve Pecs kentlerini de kutluyorum" dedi.


Büyük rüya gerçekleşti
Yaklaşık 40 yıl önce Avrupa'nın en büyük maden ocağı statüsüne sahip olan Essen'deki etkinliklere davet edilen AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ile NRW Eyalet Başbakanı Jürgen Rüttgers (CDU) de kısa birer konuşma yaptılar. Başbakan Rüttgers, Avrupa Kültür kentleri arasında yer almayı başaran Essen için "Büyük bir rüyanın gerçekleştiğini" söyledi. Konuşmaların ardından yapılan dialar eşliğindeki dans gösterisi sonrası sahne alan Bochumlu sanatçı Herbert Grönemeyer, Ruhr Havzası için yazdığı "Ruhr'a gel" adlı şarkıyı seslendirdi.

Haberin Devamı

Kar ve soğuğa rağmen gerçekleşti
Eksi 5 derecede kar ve yağmur altında gerçekleşen açılış öncesi izleyicilere ıslanmamaları için çeşitli renklerde yağmurluk, üşümemeleri içinse battaniye, özel alüminyum minder, el ısıtma poşeti dağıtıldı. Açılışın yapıldığı açık alanda yapılan gösteriler sırasında sanatçıların kayma tehlikesi göz önünde bulundurularak sahne ve çevresi sık sık tuzlandı.



300 Proje, 2500 Film
İstanbul ve Pecs ile birlikte 2010'un Avrupa Kültür Başkenti seçilen Essen kentinin de yer aldığı ağır sanayisiyle ünlü Ruhr Havzası'daki 53 kentte bir yıl boyunca 300'den fazla projede film, tiyatro ve konserler gibi 2 bin 500'e yakın çeşitli etkinlik gerçekleşecek. İlk günkü açılışta 1,1 milyon Euro, tüm etkinlikler için ise toplam 62 milyon Euro para harcanacağı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!