Opera aşkının izini sürdüler

Güncelleme Tarihi:

Opera aşkının izini sürdüler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 15:19

Osmanlı İmparatorluğu'nda 1861-1876 yılları arasında padişahlık yapan Sultan Abdülaziz'in opera sevgisinin izlerine Bayreuth Richard-Wagner Operası’nda rastlandı.

Haberin Devamı

SULTAN Abdülaziz’in 23 Eylül 1872 yılında Nürnberg’de konakladığı sırada Richard Wagner Operası'ndan ailesi ve yeğeni Abdülhamit’le her yıl gelip izlemek için tanesine 300 Thaler (altın para) ödeyerek 329, 330 ve 331 numaralı koltukları satın aldığı ortaya çıktı.x
Başkonsolos araştırdı
T.C. Dışişleri Bakanlığı'nda Büyükelçi olarak görev yapan Kemal Gür tarafından başlatılan araştırmayı Almanya’da sürdüren Nürnberg Başkonsolosu M.Selim Kartal, Bayreuth Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Michael Hohl’e bir mektup yazarak konunun arşivlerden araştırılmasını istedi. Yazılı belgeyi kentin arşivinden bulan Bayreuth Belediye Başkanı Hohl, Başkonsolosu belediyeye davet ederek Sultan Abdülaziz'in opera seyretmek için ayırttığı koltuk belgelerini basına sundu.
Teşekkür etti
Bayreuth Belediyesi’nde yapılan törene Nürnberg Başkonsolosu M.Selim Kartal, Bayreuth Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Michael Hohl, Belediye Meclis Üyesi Halil Taşdelen(SPD) ve Bayreuth-Tekirdağ Kardeş Şehir Proje Başkanı Mennan Yıldırım katıldı. Belediye Başkanı Dr.Michael Hohl, koltuk belgelerini basına göstererek yaptığı konuşmada, “Türklerin, yüzyıllar boyunca Almanlarla olan dostluklarının bu günlere kadar sürmesinde Osmanlı tarihinin ve kültürünün önemli bir göstergesidir” dedi. Başkonsolos M.Selim Kartal da konuşmasında “Bu belgeler Osmanlıların Avrupa’ya olan yakınlığı ve operaya duyduğu ilgiyi göstermektedir” diye konuştu.
30 günde 60 bin izleyici
Mimarisi ve akustiği ile dünyanın en büyük tarihi eserlerinden biri olan Richard-Wagner Opera Salonu, 1872’de 1500 kapasiteli olarak inşaa edildi. Opera 1930’larda balkon bölmesinin eklenmesiyle kapasitesi 1974 kişiye çıktı.Her yıl 25 Haziran-28 Ağustos tarihleri arasında dünyanın her tarafından 60 bin opera izleyicisinin ziyaret ettiği operanın biletleri 30 Euro ile 225 Euro arasında değişiyor.Operadan bilet alabilmek için yıllar öncesinden şahsen yapılan yazılı siparişlere bilet veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!