NSU davası, radyo tiyatrosu oldu

Güncelleme Tarihi:

NSU davası, radyo tiyatrosu oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2021 10:53

Almanya’da 8’i Türkiye kökenli 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan NSU terör örgütü üyelerinin Münih kentinde 2013’ün mayıs ayında başlayıp 2018’in temmuz ayında sona eren davası, radyo tiyatrosu olarak yayınlanacak.

Haberin Devamı

‘ARKASI Yarın’ şeklinde 24 bölümden oluşan ‘Salon 101’ adlı oyunun ilk kısmı, 19 Şubat’ta Alman kamu radyo televizyon kurumu ARD’ye bağlı tüm bilgi ve kültür yayını yapan Deutschlandfunk, Radyo Bremen ve Bayern 2 gibi radyo kanallarında dinleyicilerle buluşacak. 6 bin sayfalık mahkeme protokollerinden yararlanılarak hazırlanan radyo programında, Türkiye kökenli tiyatro ve sinema sanatçıları Gonca de Haas, Ercan Karaçaylı ile birlikte toplam 12 sanatçı rol alırken, Fazıl Say’ın bestesini yaptığı ünlü Türk şairi Muhyiddin Abdal’ın ‘İnsan İnsan’ isimli dizelerine yer verildi. 30 dakikalık bölümler halinde hazırlanan radyo dinletisinde beş yıldan fazla süren ve hemen hemen her gün görüşülen davadaki şahit ifadelerine ağırlık veriliyor.

Klasik radyo piyesinden daha ziyade, karşılıklı konuşmalar şeklinde gerçekleşen eserde sanatçılar, savcılık iddianamesi, savunma, mahkeme üyeleri, şahitler ve bilirkişilerle kurban yakınlarının ifadelerini seslendiriyor. Kolaj şeklinde hazırlanan radyo oyununda 400 günü aşkın dava günlerindeki gelişmeler, kronolojik şekilde peş peşe sırasıyla değil, konularla doğrudan bağlantılı olarak anlatılıyor. Ayrıca NSU terör örgütünün iç dünyası ve arka plandaki yapılanmasına ışık tutulurken, savunma makamının stratejisi açıklanmaya çalışılıyor. Örgüte destek verenler ile mahkeme süresince sıkça dile getirilen istihbarat birimlerinin rolü de değerlendirmeye alınıyor. Tüm dava içeriğinden mozaik bir resim çıkartılarak, tarihsel tanıklık görevi üstlenilmiş.

NSU davası, radyo tiyatrosu oldu

Tiyatro ve sinema sanatçısı Ercan Karaçaylı

Haberin Devamı

2018’in temmuz ayında tamamlanan ve 5 yılı aşkın süren mahkeme sonucunda baş zanlı olarak yargılanan Beate Zschaepe, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) isimli terör örgütü tarafından işlendiği sabit görülen cinayetler serisinde Enver Şimşek, Abdürrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Halit Yozgat, Mehmet Kubaşık, Theodoros Boulgarides ve Michele Kiesewetter hayatını kaybetmişti.

NSU davası, radyo tiyatrosu oldu

Beate Zschaep

BAKMADAN GEÇME!