Kenevir yasası yarın Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Kenevir yasası yarın Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 10:55

Almanya’da uzun süredir ‘kenevirin’ yasalaşması yönünde yürütülen tartışmaların sonuna gelindi. Konuyla ilgili yasal düzenleme yarın Meclis’te oylanacak. Oylama öncesinde yaklaşık 30 araştırmacı ve uzman, Federal Meclis üyelerine açık bir mektup yazarak tasarıyı bu hafta onaylamaları çağrısında bulundu. Mektupta, bunun ‘sağlığın korunması, önlenmesi ve sosyal adalet yolunda önemli bir adım’ olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

MEKTUBU kaleme alan Frankfurt Üniversitesi Uyuşturucu Araştırmaları Merkezi Başkanı Bernd Werse, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada ilgili uzmanların çoğunun kullanıcıların yargılanmasına son verilmesinden yana olduğunu söyledi. Mektup, koalisyon partileri parlamento gruplarına ve diğer demokratik partilerin parlamento grup ve grup başkanlarına gönderildi. İmzacıların çoğu hukuk, sosyoloji ve psikoloji alanlarında profesörlerden oluşuyor. Uzmanların mektubunda ayrıca “Diğer ülkelerden edinilen deneyimler, dengeli, kısmi bir yasal tüketimin artışa yol açmayacağını göstermektedir” denildi. Esrarın yasalaşmasıyla kâr amaçlı karaborsanın güçleneceği korkusunun da yersiz olduğu vurgulandı.
Mektupta, ceza tehdidinin kimseye bir faydasının olmadığı, yetişkinleri olduğu kadar küçükleri de kriminalize ettiği belirtilirken, “Mevcut damgalama psikolojik sorunları daha da kötüleştirmekte ve insanları yardım aramaktan caydırmaktadır. Yasal düzenleme, uyuşturucu yardım merkezlerinin çalışmalarını güçlendirecek, gençleri ve ebeveynleri gelecekte daha erken profesyonel destek aramaya teşvik edecektir” denildi.

Haberin Devamı

‘BU RİSKLİ BİR DENEY’
Ancak yasaya karşı koalisyon içinde de karşı gelen milletvekilleri bulunuyor. SPD’li Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Lars Castellucci, yarın yasaya karşı oy kullanacağını açıkladı. Castellucci, Bavyera medya grubu Mediengruppe Bayern’in gazetelerine verdiği demeçte, “Benim sorunum gençlerin korunmaması, kontrol eksikliği ve hatta suç davranışlarının kolaylaştırılması. Bu riskli bir deney” dedi. Alman Yargıçlar Birliği (DRB) de tasarıyı eleştirdi. DRB Federal Genel Müdürü Sven Rebehn, “Zaten aşırı yüklü olan adalet sistemine büyük bir ek yük getirecek” dedi. Bunun nedeni ise önerilen yasa tasarısının esrar suçları için ‘geriye dönük ceza indirimini’ de öngörmesi.

YASADA NELER VER?
Federal Meclis Sağlık Komisyonu üyeleri yasama planlarını çeşitli değişikliklerle onayladı. Yarın yapılacak Meclis Genel Kurulu’nda yasanın kabul edilmesi bekleniyor. Yasanın, Eyaletler Meclisi’nde son şeklini alması gerekiyor. Ancak Eyalet Meclisi’nde onaylanması gerekmiyor.
1 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen yasa tasarısına göre, yetişkinlerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına izin verilecek. Uyuşturucunun yetiştirilmesi ve dağıtımına yıl ortasından itibaren kontrollü esrar kulüpleri çerçevesinde izin verilecek. Kamusal tüketime ilişkin çok sayıda kural getirilecek. Okullar, oyun alanları, kreşler ve gençlik tesislerinin yakınında yasak olacak. Esrar, 18 yaşından küçüklere yasak olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!