Hukukçuların beklediği buydu

Güncelleme Tarihi:

Hukukçuların beklediği buydu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 15:25

Avrupa hukuku konusunda yoğun çalışmalarını bulunan Hamburglu avukat Ünal Zeran, “Soysal Kararı sonrası bu konuda çalışan tüm hukukçuların beklentisi bir mahkemenin kararı Adalet Divanı'na havale etmesiydi. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi bunu yaparak vize davasının AB hukuku çerçevesinde ele alınması gerektiğini gösterdi. Olumlu bir karar pratikte vizenin kalkması anlamına gelir” dedi.

Haberin Devamı

Berlin Brandenburg İdari Mahkemesi'nin bir Türk vatandaşının Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) 2009'da aldığı Soysal Kararı'na dayanarak Bir Türk vatandaşının açtığı “vizesiz seyahat” davasını yorumlanmak üzeri ABAD'a havale etmesi bu konuda uzman hukukçular tarafından “çok önemli adım” olarak yorumlandı. Yıllardan beri AB hukuku üzerine çalışan ve çok sayıda dava açan Hamburglu avukat Ünal Zeran, “Vizenin AB hukuku penceresinden tamamen zeminsiz olduğunu gözler önüne seren Soysal Kararı'ndan sonra tüm hukukçuların beklediği bir Alman mahkemesinin açılan bir vize davasını ABAD'a havale etmesiydi. Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi bunu yaparak vize davasının AB hukuku çerçevesinde ele alınması gerektiğini gösterdi. Olumlu bir karar pratikte vizenin kalkması anlamına gelir” dedi.

ARTIK MANEVRA YAPAMAZLAR
Zeran, şimdiye kadar Almanya'da çeşitli mahkemelerin vize konusunda bireysel olumlu kararlarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Bunun son örneği Münih'te alınan bir karardı. Ancak Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi ilk kez hukuken doğru olanı yaparak, 'bu konu ulusal hukuk değil, AB hukuku meselesidir' diyerek davayı ABAD'a havale etmesiyle, turist veya ticari ziyaret vizelerinin kararının Alman ulusal yasalarıyla değil AB yasa ve antlaşmaları doğrultunda verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu Almanya'nın vizeyi kaldırmamak için şimdiye kadar yaptığı 'aktif hizmet, pasif hizmet yorumu' ve davayı ulusal hukukla bertaraf etme manevralarına ağır bir darbe. Zira ABAD'ın kararı bağlayıcı olacaktır. Ben konuya çok olumlu bakıyorum. ABAD'dan turistik ziyaretlerinde ticari amaçlı ziyaretler gibi hizmet özgürlüğünün serbest dolaşımı kapsamına girdiği yönünde karar alacağına inanıyorum. Zaten turistik amaçla gelende burada müzeye, restorana giderek taksiye binerek hizmet aldığı hukukçuların büyük çoğunluğunun kabul ettiği bir görüş. Alman devleti aslında mümkün olmayan suni bir 'turistik' ve 'ticaret amaçlı' seyahat ayrımı yaparak son derece hukuk dışı bir davranış sergiliyordu” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ŞİMDİ BASTIRMALI
Ünal Zeran bu aşamada Türkiye hükümetine de büyük görev düştüğünü belirterek, “Çok daha ısrarlı bir vizenin kaldırılması için baskı yapmalı. Vatandaşlar Almanya devletine karşı vizenin kaldırılması için davalar açan üzerine düşeni yaptılar. Türkiye devleti her siyasi zeminde konuyu gündemde tutmalı” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!