Güncelleme Tarihi:
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı görüşmede Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türklere vize uygulamasından duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Başbakan Erdoğan, Almanya'dan bu konuda öncülük etmesini beklediğini de çok açık bir biçimde dile getirdi. Önceki akşam Türkiye ile Almanya arasında oynana milli maçı birlikte izleyen Başbakan Merkel ile Tayyip Erdoğan, dün sabah kahvaltısında yeniden biraraya geldi. Bu görüşmede ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Uluslar arası ilişkiler ve Almanya'da yaşayan Türklerin uyumu da gündeme geldi.
TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Başbakan Erdoğan, vizeyle ilgili olarak, “AB ülkeleri tarafından uygulanan konuları da görüştük Başbakan Merkel'le. Vizede bizim farklı AB ülkeleriyle, Sırbistan, Yunanistan gibi çevre ülkelerle yaptığımız çalışmalar var. Biz özellikle öğrenci, bilim adamı, işadamı konusunda vize konusunun kolaylaştırılmasını, hatta Gümrük Birliği üyesi bir ülke olan, müzakereci bir ülke olan Türkiye’nin durumunun gözden geçirilmesini ifade ettim” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı, gelecek yıl Almanya'ya Türk işgücü göçünün 50'inci yıldönümünde düzenlenecek bir dizi etkinliklere birlikte katılma kararı da aldılar.
50'NCİ YILI KUTLAYACAĞIZ
Başbakan Merkel, görüşmelerden sonra ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında ise, “2 milyondan fazla Türk kökenli vatandaşın yaşadığı Almanya'da, 2011’de Türkiye’den Almanya’ya İşgücü Sözleşmesi'nin 50’inci yıldönümünü kutlayacağız. Bir dizi etkinlikler düzenleme kararı aldık. Başbakan Erdoğan'ı Almanya’ya davet ettim. Türk kökenli insanların yaşadığı her yerde etkinlikler düzenlenecek. Bunların bazılarına Başbakan Erdoğan ile birlikte katılacağız” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANINA ÖVGÜ
Başbakan Tayyip Erdoğan, “İslam da artık Almanya'ya aittr” diyen Alman Cumhurbaşkaın Christian Wulff'a övgü yağdırırken, farklı yaklaşanlara ağır eleştirilerde bulundu. Asimilasyonun bir insanlık suçu olduğu görüşünde bir değişiklik olmadığının da altını çizdi. Başbakan Erdoğan,bu konuyla ilgili bir soru üzerine “Bunu duydum ve Sayın Wulff tarafından böyle bir gerçeğin dile getirilmiş olması gerçekten her türlü takdirin üstündedir. Aslında dinler her toplumun gerçeğidir.
HOŞGÖRÜYLE YAKLAŞMAK GEREKİR
Dinleri toplumlardan soyutlamak, tecrit etmek mümkün değildir. Ülkemde ben Hıristiyanlık, Musevilik benim ülkemin gerçeği değildir diyemem. Biz tam aksine bunlara hoş görüyle yaklaşmak durumundayız. Eğer ülkemizde o inancın mensupları varsa, o inancın mensuplarının inancını da güvence altına almak gerekir. O inanç mensuplarına karşı özellikle siyasi iradelerin savaş ilan etmeleri, siyasi partilerin savaş ilan etmelerini de çok açık net söylüyorum, 'onlar siyasetin acemisidirler ve siyaseti bilmiyorlar'. O ülkenin yönetiminde onların yer almaması gerekir. Siz bir toplumu yönetecekseniz, hele hele bir laik devlet anlayışı içinde tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmak durumundasınız. Eğer olamıyorsanız bu işi yürütmede zaten nasibiniz yok demektir.
TEBRİK EDİYORUM
Ben Sayın Wulff’u böyle bir gerçeği tespit etmeleri sebebiyle kutluyorum. Aynı şekilde şansölyenin açıklamalarını da ertesi gün izledim. Kendilerini bu noktada tebrik ediyorum. Bunlar halkların birbiriyle kaynaşması ve entegrasyonu için önemli mesajlardır.Erdoğan ayrıca Almanya'nın Cumhurbaşkanı'nı bu ay içinde Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını da dile getirdi.
TERÖRLE MÜCADELE
Başbakan Merkel'le Erdoğan arasındaki görüşmelerde, terörizme karşı ortak mücadele de gündeme geldi. Her iki başbakan da bu alanda işbirliğini geliştirmeye kararlı olduklarının altını çizdi. Başbakan Erdoğan, “Terörizmle mücadele başta Almanya olmak üzere AB üyesi ülkelerin desteğini istediğimizi ifade ettim. AB’nin terör örgütü ilan ettiği bir örgüt olmasına rağmen, PKK farklı isimlerle Avrupa’da faaliyetlerini yürüten bir örgüttür” dedi.
ASİMİLASYONA HAYIR
Başbakan Erdoğan, asimilasyonun insanlık suçu olduğu şeklindeki görüşünde bir değişiklik olmadığını da yineledi. Bu konuyla ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi: "Ben bunu matematik olarak görüyorum. 2 kere 2 dört. Bilimsel altyapısı var. Asimilasyon bir insanın değerlerinin değiştirilmesidir. Bu zaman zaman zorla olur. Dinde, kültürde, örflerinden, geleneklerinden adetlerinden değişime zorlanmasıdır. Bu zorlama insanlık suçudur. Bu görüşlerimde değişiklik yok. Bunu ben söylemiyorum bilim söylüyor.
POLİTİKAMIZ "UYUM"
Almanya Başbakanı Merkel de, “Bizim asimilasyon gibi bir politikamız yok. Bizim politikamız, asimilasyon değil uyumdur. Anayasanın kabul edilmesi ve Alman dilinin öğrenilmesidir. Maalesef Türk kökenliler arasında eğitim açısından eksiklik sözkonusudur. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Asimilasyona karşıyız. Gündemimizde değil. Bizim için önemli olan toplumun ortak değerleridir.