Dersimli ozan 35 yıllık sürgünden sonra memleketine döndü

Güncelleme Tarihi:

Dersimli ozan 35 yıllık sürgünden sonra memleketine döndü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 15:38

Almanya’daki 35 yıllık sürgün hayatının ardından memleketine dönen Zazaca müziğin önemli isimlerinden Dersimli sanatçı ozan Serdar Engin(60), "Kırmızı Bülten" ile "yakalama" kararının kaldırılmasından sonra Türkiye'ye döndü. Tunceli’ye gelen Ozan Serdar, yıllarca memleketini rüyasında gördüğünü ve bu hasreti bestelerine döktüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Grand Şaraoğlu Otel'de sevenleriyle kahvaltıda bir araya gelen Serdar Engin, konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı.Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, yakınları ve sevenleri tarafından verilen kahvaltıya katılan Serdar Engin, 35 yıl sonra memleketine döndüğünü ancak bu sevincinin yarım kaldığını söyledi.

YILLARCA SÜRGÜN HAYATI YAŞADI
Bir itirafçının ifadeleri doğrultusunda kendisinin Kırmızı Bülten ile arandığını belirten Ozan Serdar, kendisine yöneltilen itiraflar nedeniyle yıllarca sürgün hayatını yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Engin, “Suçlama şuydu: ben gelmişim burada dağa çıkıp, silahlı eylemlere katılmışım. Böyle anlaşılmaz bir olay ile karşılaştım. Avrupa’da sanat yaşamı ile uğraştığımı kanıtlamama rağmen ve 35 yıldır yurt dışında olmama rağmen böyle bir suçlama yapıldı. Bu suçlamalar, avukatım sayesinde çürütüldü ve topraklarımıza döndük. Küçük bir sevinç yaşıyorum. Henüz mutlu olduğumu belirtemem. Ben bireysel mutluluğa inanmıyorum, ancak toplum olarak mutlu olursak, bir anlamı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Dersimli ozan 35 yıllık sürgünden sonra memleketine döndü

Haberin Devamı

“35 YIL SONRA BURUK SEVİNÇ”
35 yıl sonra memleketine dönmenin buruk sevincini yaşadığını ifade eden ozan Engin, “Topraklarımızı gördüm, mezarlarımızı ziyaret ettim.
Hüzünlendim. Bir çok insanı kaybettik, onları görememek çok acı veriyor. Yaşlılarımızı göremedim. Arkadaşlarımızın hiçbirini tanıyamadım.
Ben çoktan beri sizi gönlüme kazımışım. En azından birbirimize karşı sevgimiz azalmadı. Sizi çok seviyorum.” şeklinde konuştu.

MUNZUR NEHRİ'Nİ SEYRETTİ
Ozan Serdar ve onun gibi bir çok insanın sürgün hayatı yaşadığını ifade eden Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ise diasporada yaşayan insanların diline, kültürüne ve toprağına olan bağlılıklarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Sanatçı Serdar, kahvaltının ardından Seyit Rıza heykelini ziyaret etti. 35 yıl sonra Munzur Nehri'ni seyretmenin keyfini çıkardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!