Demir yolu ulaşımı felç oldu

Güncelleme Tarihi:

Demir yolu ulaşımı felç oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 11:46

Deutsche Bahn (DB) makinistleri, Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL) çağrısıyla dün gece saat 22.00’den başlayarak bugün saat 18.00’e kadar sürecek bir greve gitti. Grev nedeniyle ülke genelinde demir yolu ulaşımı yüzde 80 durdu. Grevden, DB’nin işlettiği büyükşehirlerdeki banliyöler de etkilendi. DB, grevlerin etkisinin yarın öğlen saatlerine kadar devam edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

DB, grevlerin başlamasının ardından yolculardan bugün için zorunlu olmayan yolculuklardan kaçınmalarını ya da ertelemelerini istedi. DB’den bu sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, “GDL grevinin bir sonucu olarak tüm uzun mesafe ve bölgesel hizmetlerde büyük aksamalar olacaktır. Hâlâ seyahat etmek zorunda olanlar ise yolculuklarına başlamadan kısa bir süre önce demir yolunun duyurularını takip etmeli” denildi. Almanya’da bazı büyükşehirlerdeki ‘S Bahn’ olarak adlandırılan ve şehir içi ulaşımının önemli bir ayağını oluşturan banliyöleri DB’nin işletmesi nedeniyle buralarda da trafik durdu. Büyükşehirlerde özellikle sabah erken saatlerde şehir içi ulaşım tam anlamıyla etkilendi. Metrolarda ve otobüslerde yığılmalar meydana geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre DB Sözcüsü Achim Stauss, sendikanın hem grev yapıp hem de müzakere istemesini kabul etmeyeceklerini, bugün yapılması öngörülen ikinci tur müzakerelere katılmayacaklarını açıkladı. GDL Başkanı Claus Weselsky ise sendika temsilcilerinin ikinci tur görüşmelerin yapılacağı mekâna gideceklerini duyurdu. Weselsky, DB yönetim kurulu üyelerinin görüşmeye gelmekle yükümlü olduklarını söylerken, “Çünkü çalışanların aksine yönetim kurulu üyeleri anayasal grev hakkına sahip değiller” dedi.

Demir yolu ulaşımı felç oldu
GDL NE İSTİYOR?
GDL, çalışanların aylık maaşlarına 555 Euro zam yapılmasının yanı sıra 3 bin Euro’ya kadar enflasyon telafi ikramiyesi talep ediyor. DB, açılış müzakerelerinde yüzde 11 zam ve 2 bin 850 Euro’ya kadar enflasyon telafi ikramiyesi teklif etmişti. Vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin 38 saatten 35’e düşürülmesi talebi ise müzakereleri tıkayan noktalardan biri oldu. GDL, bu taleplerinde uzlaşmaya gidebileceklerinin sinyalini vermiş olsa da DB, çalışma saatlerinin düşürülmesinin uygulanabilir olmadığını savunuyor. Uyarı grevlerinin Noel zamanında da devam etmesinden endişe ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!