CDU Türkleri keşfediyor

Güncelleme Tarihi:

CDU Türkleri keşfediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 20:32

Haftalık "Focus" dergisi, CDU'nun Alman-Türk Forumu (DTF) aracılığıya Türk kökenli seçmenleri kazanmayı hedeflediğini belirtti. Kuzey Ren Vestfalya'da temeli atılan DTF'nin gelecek yıl ilkbaharda federal düzeyde örgütlenmeyi planladığına da işaret edildi.

Haberin Devamı

Küpürlü: AlmFocus diye geçildi...

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), ülkede yaşayan Türk kökenli seçmenleri kazanmak için harekete geçti.

Haftalık 'Focus' dergisi, 'CDU, Türkleri keşfediyor' başlığı altında yayınladığı haberde, CDU'nun, Alman-Türk Forumu (DTF) aracılığıyla Türkleri ve Türk kökenlileri partiye çekmeyi ve onların desteğini almayı hedeflediğine yer verdi. DTF'nin internet sitesinde, 'Hoş geldiniz-Willkommen. Siz de katılın-Mitmachen' sözcüklerinin dikkat çektiğine yer verilen haberde, Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) yıllardır faaliyet gösteren DTF'nin muhtemelen gelecek yılın ilkbaharında federal düzeyde bir örgüt haline geleceğine de işaret edildi.

Seçimi Türkler mi belirleyecek?

"Focus"un haberinde, 2005 yılında yapılan genel seçim öncesi "Bild" gazetesinin 'Seçimi Türkler mi belirleyecek?" manşeti attığına da yer verildi. Dönemin Başbakanı Gerhard Schröder'in ayyıldızlı Türk bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafının altında, "Schröder 600 bin oy için savaşıyor" sözcüklerinin yer aldığı da kaydedildi.
2005 yılında 30 binden fazla Türk vatandaşının Alman vatandaşlığına geçtiğine dikkat çeken "Focus" dergisi, Kuzey Ren Vesftalya'da merkezi Essen'de bulunan Türkiye Araştırmalar Vakfı tarafından yapılan bir araştırmada Türk kökenlilerin sadece yüzde 7'sinin CDU'ya destek verdiğini, bu durumun da CDU için ciddi bir sorun olacağının da altını çizdi. Ayın araştırmaya göre Türk kökenli seçmenlerin yüzde 74'ünün SPD'yi, yüzde 13'ünün de Yeşiller Partisi'ni desteklediği de belirtildi.

Zorlukları aşarız

Berlin'de yerel örgütü bulunan DTF'nin yakında Hamburg'da, kısa bir süre sonra Aşağı-Saksonya'da örgütleşeceğini ve hedefin federal düzeyde örgütlenme olduğunu belirten DTF Başkanı Bülent Arslan, Türklerin ve Türk kökenlilerin önemli bir bölümünün genelde CDU'yu destekleyenler gibi muhafazakar olduğunu söyledi. CDU'nun ismindeki Hıristiyan sözcüğünün Müslümanlar için bir sorun teşkil etmediğine işaret eden Bülent Arslan, son yapılan bir kamuoyu yoklamasında, yaşanılan sosyal ortamların insanları din ve kimliklerinden daha fazla etkilediğinin saptandığını da hatırlattı.

Yoğun diyalog

CDU'nun Helmut Kohl döneminde de Türklerle ilişki içinde olduğu belirtilirken, son dönemlerde bu diyaloğun artırılması için yoğun çaba gösterildiğine de dikkat çekildi. Başbakan Angela Merkel'in, Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeeuble'nin, Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in ve Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch'un diyaloğu geliştirmek için Türklerle birlikte olmaya gözen gösterdikleri de kaydedildi.

"Focus" dergisi, CDU Berlin Eyalet Parlamentosu Meclis Grup Başkanı Friedbert Pflüger'in, "Bizim parti olarak göçmenler arasında iyi bir intibaya sahip olduğumuzu anlatma ve CDU'yu göçmenlere, göçmenleri CDU'ya yakınlaştırmak, kazandırmak için DTF çok iyi bir platformdur. Bu gruba sahip çıkılmalı, yalnız başka partilere bırakılmamalı" sözlerine de yer verdi.

Endişe de var

"Focus"un haberinde, DTF yoluyla Türk kökenli seçmenleri kazanma konusunun CDU tarafından ön plana çıkarılmak istenmediği de yer aldı. Buna gerekçe olarak da, CDU Genel Sekreteri Ronald Pofalla ve diğer parti stratejistlerinin, "yeni seçmenlerin", partiyi yıllardır destekleyen "kemikleşmiş seçmenleri" ürküteceği endişesi gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!