Bu robota çok şaşıracaksınız

Güncelleme Tarihi:

Bu robota çok şaşıracaksınız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 11:15

Dünden bugüne yapılan yeni icatlar, teknolojide sınırları zorlayan gelişmeler artık bir tasarım olmaktan çıkarak ve hayatımıza girmeye de başladı. Sürekli filmlere konu olan, haber bültenlerinden takip ettiğimiz konsept teknolojiler yavaş yavaş herkesin ulaşabileceği bir noktaya doğru gidiyor.

Haberin Devamı

Dünyadaki ev robotlarının büyük bir çoğunluğunu üreten iRobot, Türkiye'den Korur Robot ile işbirliğine giderek bu robot teknololerini Türkiye'ye taşıyor.

Bu ortaklık ile Türkiye'de satışa sunulan ilk cihaz ise kendi kendine evinizi temizlik yapabilen, öğrenme ve karar verme yeteneğine sahip bir temizlik robotu. Tüm dünyada 5 milyonun üzerinde satılan Roomba isimli temizlik robotu ise yetenekleri ile kullanıcılarını şaşırtıyor. iRobot'un Türkiye distrübütörlüğünü üstlenen Korur Robot'un kurucusu ve Genel Müdürü Ali Tan Şerbetçi ile Türkiye'deki robot biliminin ulaştığı noktayı ve Türkiye pazarına sundukları yeni temizlik robotu hakkında konuştuk

ABD’li iRobot firmasından biraz bahseder misiniz?

iRobot, birçoğu Ar-Ge departmanında olmak üzere 500 mühendisin çalıştığı, ev robotları, endüstriyel robotlar ve askeri robotlar üreten bir firma. 1990 yılında kurulan şirket şuanda dünya üzerinde üretilen ev robotlarının yüzde 70’ini üretiyor.

Haberin Devamı

Hangi tür robotlar üretiyor?

iRobot, askeri robotlar üretse de silah sanayisine yönelik bir ürünü yok. Arama kurtarma robotları, bomba imha robotları, görüntüleme robotları gibi, daha çok savunma sanayisine yönelik geliştirdiği teknolojiler ve robotlar üretiyor. Örneğin en son ürettiği ‘seaglider’ robotu ile Meksika körfezindeki petrol sızıntısını gözetliyor ve denizin 400 metre altındansürekli görüntü alarak kablo bağlantısız bir şekilde yüzeye gönderiyor.

iRobot, NASA ve bu tür endüstriyel robotlarda kullandığı teknolojiyi ev robotlarında da kullanıyor. Bu alanda dünya üzerinde sahip olduğu birçok patenti bulunuyor.

Korur Robot ile iRobot ortaklığı ne zaman başladı?

Korur Robot ile iRobot ortaklığı 2009 yılı başında başladı. Şu anda KKTC ve Türkiye'de iRobot'un distrübütörlüğünü yapıyoruz.

Korur robot olarak sizin tek başınıza ürettiğiniz robotlar var mı?

Bu dönemde biz sadece iRobot’un Türkiye distribütörlüğüne odaklanmış vaziyetteyiz. Tek konsantrasyonumuz bu. Fakat daha önce tamamı kendi tasarım ve üretimimiz olan bomba imha robotları üretiyorduk. Şuanda poliste ve jandarmada kullanılan uzaktan kumandalı bomba imha robotların birçoğu bizim ürettiğimiz robotlar.

Haberin Devamı

Türkiye'de endüstriyel robot teknolojileri pazarı ne durumda?

Türkiye’de mühendislik, bilgi birikimi ve nitelikli insan kaynağı olarak bir sıkıntı olmamasına rağmen endüstriyel robot alanında çok büyük boşluklar var. Savunma sanayisine yönelik robot yatırımları hakkında konuşacak olursak; Türkiye’de de dünyada olduğu gibi bu alanın çok kritik bir pazar olduğunu söyleyebiliriz.

Endüstriyel robot anlamında Türkiye’de neler yapılmalı?

Türkiye'deki endüstriyel robot piyasasına Japonlar hakim. Bizde onlarla birlikte kendi ürünlerimizi geliştirmeliyiz. Bu konuda yerli üretim mutlaka desteklenmeli. Bu destekler sağlanırsa Türkiye çok uzun olmayan bir vadede Avrupa'nın üretim üssü olabilir. Çünkü bir fabrika kurmaya karar verseniz onun büyük bir parçası robotlardan oluşuyor. Bu da gösteriyor ki; işi pazar şartlarına göre uygulamaya başladığınız zaman model teknolojilere de yatırım yapmak zorundasınız.

Haberin Devamı

Robot biliminin gelişiminde Türkiye’deki üniversitelerin ve özel sektörün rolü nedir?

Tasarımlar konusunda üniversitelerin daha çok desteklenmesi lazım. Şu anda birçok üniversitenin Ar-Ge atölyeleri var ve onların özel sektör tarafından daha farklı sponsorluklarla desteklenmesi ve motive edilmesi gerekiyor. Çünkü robot teknolojisi o kadar farklı bir konu ki, bir robotu programlıyorsunuz ve o yapı sizin işinizin büyük bir bölümünü sizin omzunuzdan alıyor. Sonuçta üniversiteler de özel sektörde bu teknolojiye yatırımı mecburen yapmak durumunda kalacaklar. Burada önemli olan bu yatırımların tek elden yapılması.

Özetle Türkiye robot teknolojileriyle ilgili diyebilir miyiz?

Haberin Devamı

Kesinlikle evet. Ev robotları teknolojisinde gerekli altyapı Türkiye’de mevcut. Şöyle söyleyelim iRobot Türkiye'ye yılbaşında girdi ve şimdiye kadar binin üzerinde robot satışı gerçekleştirdik. Bu rakam hiç küçümsenecek bir rakam değil ve bizim hedef rakamlarımızla da çok örtüşüyor.

iRobot’un Türkiye’de satışa sunduğu ilk ev robotu olan Roomba’dan bahseder misiniz?

iRobot’un dünyada şimdiye kadar 5 milyondan adetten fazla, sadece 2010 yılında 800 bin adet satılmış olan bir robottan bahsediyoruz.

Sonuç olarak baktığınızda robotun çalıştığına bile inanmak çok zor. “33 cm çapında 8 cm yüksekliğinde olan bir robot benim evimi nasıl temizler” diyorsunuz. Fakat evin her köşesini dolaşarak temizliyor.

Haberin Devamı

Peki bu robotun elektrikli süpürgeden farkı ne?

Hiç bir yerden düşmüyor, eşiklerden geçebiliyor. En önemlisi de bütün bu temizliği size ihtiyaç duymadan, siz evde yokken yapıyor. Bu robotun yaptığı kadar detaylı temizliği siz evde elektrik süpürgesiyle yapamazsınız, çünkü bu kadar detaylı temizlikten sıkılırsınız. Ayrıca zemini temizlerken içinden çok ciddi miktarda hava geçirerek havayı da temizliyor.

Bütün bunları yaparken normal bir elektrikli süpürgeye göre ne kadar elektrik harcıyor?

Normal bir elektrikli süpürge ile ortalama bir evi bir saatte süpürerek 1200 Watt enerji harcarken bu robot sadece 3.5 Watt harcıyor.

Robotun mekanizma olarak süpürme işleminde kullandığı mekanizma normal elektrikli süpürgeden farksız olsa gerek. Sonuçta yapılan iş aynı değil mi?

Evet haklısınız. Bildiğimiz elektrik süpürgesinden pek farksız bir yapısı var aslında. Süpürgelerdeki fırçalama ünitesi, vakum ünitesi ve tekerlekler bu robotta da bulunuyor. En büyük farkı size ihtiyacı yok ve çok detaylı çalıştığı için daha iyi temizliyor. Bunun içinde ilave olarak robotun birbirinden bağımsız olarak çalışan sensörleri ve bir de işlemcisi ve hafızası bulunuyor.

Peki topladığı tozu, pisliği ne yapıyor?

Seramik ahşap, mermer, halı bütün yüzeylerden topladığı pisliği de yine kolayca söküp takılabileceğiniz haznesinde topluyor. Dolunca size haber veriyor ve bu ünitenin içindekileri çöpe boşaltıp yeniden cihaza takıyorsunuz.

ROBOTU PROGRAMLIYORSUNUZ O SİZ YOKKEN TEMİZLEMEYE BAŞLIYOR

Bu makinenin en büyük farkı ve özelliği de programlanabilir olması. Örneğin önümüzdeki perşembe günü saat 11'de temizliğe başlasın ya da her gün saat 14’te temizliğe başlasın şeklinde robotu programlayabiliyorsunuz. Robot da belirlediğiniz tarih ve saatte bulunduğu şarj alanından çıkarak temizlik yapmaya başlıyor. Temizlik süresince bataryası biterse hemen şarj alanına geri dönüyor temizliği tamamlamak için gereken enerjiyi depoladıktan sonra da işini dönerek temizliği tamamlıyor.

Peki evde dolaşırken sıkışma takılma ihtimali yok mu hiç?

Neredeyse imkansıza yakın bir ihtimal bu. Evi oda oda gezerken eğer bir yere girebiliyorsa oradan mutlaka çıkıyor. İleri geri harekelerle yükselerek alçalarak kablo benzeri şeylere de dolaşsa kurtulabiliyor.

EVİ EZBERLİYOR, EN KİRLİ NOKTALARI BİLİYOR

Kaç metrekarelik bir alana kadar temizlik yapabiliyor?

Bu robotların öğrenme özelliği olduğu için çalıştığı evin ilk bir kaç temizlik sırasında haritasını da çıkarıyor. Hatta en çok kirlenen noktaları ezberliyor ve oralar öncelik vererek o bölgelerde daha çok çalışıyor. Bütün bu özellikleri en etkin bir şekilde uygulayabilmesi için robotun modeline göre değişmekle birlikte maksimum 250 metrekareye kadar evlerde çalışması gerekiyor. Hatta bazı küçük aparatlar sayesinde çalışmasını istediğiniz alanı da belirleyebiliyorsunuz.

En çok kimler satın aldı bu ürünü şimdiye kadar?

Genellikle yaşlılar için çok büyük bir kolaylık sağladığı için en büyük müşterimiz onlar. Ayrıca anaokulları, bazı oteller de temizlik robotu aldılar.

Bir temizlik robotunun ömrü ne kadar?

Robotun ömrü diye bir şey yok. Cihazın bütün aparatları herkes tarafından çok kolay bir şekilde değiştirilebilir. Tutup da bir yerden atmadıktan üzerine su atmadıktan sonra kolay kolay bozulamayacak bir cihaz.

Şu anda nerelerde satılıyor bu ürün?

Cihaz şuanda teknoloji mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde satılıyor. Ayrıca kendi sitemizden de satışlarımız mevcut.

Bu temizlik robotunun fiyatı nedir?

Robotun 100 metrekare bir alanı temizleyen programsız modeli 600 TL'den satılıyor. Programlanamayan modellerimizde robotun çalışması için birisinin düğmeye basması gerekiyor. Programlanabilir modellerimiz ise 900 TL ile bin 700 TL arasında değişiyor.

Sizce robotlar hayatımıza ne kadar girecekler?

Ben önümüzdeki 5 yıl içerisinde robotların hayatımıza çok ciddi bir şekilde girmeye başlayacağını düşünüyorum. Çünkü bu pazar aç ve artık iyi cihazlar geliyor. Daha evvelden Uzakdoğu menşeli robotlar Türkiye’ye girmiş. Artık Türkiye pazarına daha ciddi markalar girmeye başlıyor. Bunda en büyük handikap fiyatlar daha pahalı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!