‘Bu karar bir an önce kaldırılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu karar bir an önce kaldırılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2020 13:54

Almanya’nın Avrupa ülkelerine seyahat uyarısını kaldırırken, Türkiye’ye 31 Ağustos tarihine kadar uzatması Almanya’daki Türk toplumu içinde de derin düş kırıklığı yarattı. Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na bir mektup göndererek açıklama istedi. Sofuoğlu mektubunda, Türkiye’ye seyahat uyarısının uzatılmasının Türk toplumu nezdinde ‘endişe’ yarattığını vurguladı ve “Türkiye için seyahat uyarısı neden kaldırılmadı” diye sordu.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’ne konuşan TGD Genel Başkanı Sofuoğlu, Almanya’yı Türkiye konusunda karar alırken, çifte standarttan vazgeçmeye, Türkiye konusundaki kararlarında burada yaşayan 3 milyon Türkiye kökenliyi göz önünde bulundurmaya çağırdı ve “Pandemi siyasete alet edilmemeli” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ı seyahat uyarısı kararını ‘acilen gözden geçirmeye’ çağıran Sofuoğlu, şunları söyledi: “Almanya’nın seyahat uyarısını kaldırdığı ülkelerin arasında Türkiye’nin bulunmaması şaşkınlık yarattı. Pandemiden en fazla etkilenen ülkelere sorunsuz seyahat açıklaması yapan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye kararı, özellikle hem yaz tatili ve hem bayram iznini Türkiye’de yakınlarının yanında geçirmek isteyenlerin planlarını altüst etti. Türkiye, diğer ülkeler gibi pandeminin yayılmasına karşı önemli başarılar elde etmiş ve uçak seferlerini başlatıp otellerinde alınan en yüksek derecede hijyenik yapı konusunda güvence vermiştir. Ayrıca 14 günlük karantina kaldırılmıştır. Bu nedenle Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu bir kez daha acilen gündemine alması ve gerek izin için yakınlarını ziyaret etmeye hazırlanan Türkleri gerekse turist olarak Türkiye’ye gidecek Almanları rahatlatıcı kararlar almasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

TEPKİ GÖSTERELİM
Türk Alman İşverenler Derneği (TDU) Genel Başkanı Remzi Kaplan da şöyle konuştu: “Almanya Dışişleri Bakanlığı bu konuyu abarttı. Virüs vakalarının ve ölümlerin çok yüksek olduğu ülkelere seyahat uyarısını kaldırıp Türkiye’yi bunun dışında tutması bizler için çok üzücü olmuştur. Biz bu kararı kınıyoruz. Bu karar Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşları ve turistleri derinden üzdü. Buna karşı hepimiz duyarlı davranıp, karara karşı duyduğumuz tepkiyi Dışişleri Bakanlığı’na yazılı olarak iletmeliyiz. Kararın kaldırılması için hep birlikte sivil toplum örgütleri de dahil baskı yapmamız lazım. Mektup veya mail yoluyla tepkimizi Dışişleri Bakanlığı’na iletmemiz lazım.
Türkiye vaka ve ölü sayısının az olduğu ülkelerden bir tanesi. Almanya’nın böyle bir karar verirken, bunu temel alması lazım. Dışişleri Bakanı Maas’ın konuyla ilgili dünkü açıklaması da talihsiz bir açıklamaydı. Türkiye’yi dışladı ve şu anda seyahat uyarısını kaldırmayı düşünmediklerini söyledi.”

Haberin Devamı

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

‘Bu karar bir an önce kaldırılmalı’
Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin de karara tepki gösterdi ve şöyle dedi: “Bakanlar Kurulu’ndan geçen bu kararı, büyük bir hayal kırıklığı olarak değerlendirmekteyiz. Türkiye’nin mevcut durumunu, diğer AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda, aslında büyük bir farkın olmadığını, aksine Türkiye’nin korona krizini başarıyla atlattığını söyleyebiliriz. Bu hastalık, virüs kaynaklı bir salgın olup, tüm dünyayı etkisi altına alan tıbbi bir olgudur ve hiçbir şekilde tek bir ülkeye mal edilmemelidir. Biyolojik bir hadise olan bu hastalığın teşekkül etmesi ve virüsün yayılma biçimi ülkeden ülkeye değişiklik göstermemektedir. Ayrıca Türkiye’deki salgının yayılma oranı, AB ülkelerindeki istatistiklerle kıyaslandığında, büyük bir farkın meydana gelmediğini görmekteyiz. Dolayısıyla bir sağlık vakfı olarak bu karar, bizim açımızdan hiçbir somut gerekçeye dayandırılmamaktadır. Üstelik bu zaman zarfı içerisinde akrabalarını ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın en tabii olan haklarının ellerinden alındığını düşünmekteyiz. Buna ilişkin vatandaşlarımızdan ricamız, gerekli itirazlarda bulunmaları ve seslerini duyurmalarıdır. Böylesine üzücü bir kararın derhal kaldırılmasını ümit etmekteyiz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!