Bahar alerjisi başladı

Güncelleme Tarihi:

Bahar alerjisi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 17:06

Sanayi toplumlarında sık sık görülen bahar alerjiisinin etkisi tıbbi önlemlerle büyük oranda azaltılabiliyor. Havadaki çiçek tozlarının neden olduğu saman nezlesinin ilk belirtileri göz yaşarması, kızarıklık, hapşırma ve burunda kaşıntı.


ALMANYA
'nın Köln kentinde muayenehanesi bulunan doktor Fikret Mani, bu aylarda başlayan ve saman nezlesi olarak bilinen bahar alerjisinin sanayi toplumlarında daha sık görüldüğünü söyledi. Doktor Mani, baharın gelmesiyle birlikte havadaki çiçek tozlarının neden olduğu saman nezlesinin etkilerinin tıbbi önlemlerle büyük oranda azaltılabileceğini ifade etti. 32 yıllık doktor Fikret Mani, bahar alerjisinin nedeni, tedavisi, ve korunma yöntemlerini anlattı:

Bahar alerjisi nedir?
Alerjik reaksiyon polenlerin mukozalara, gözlere ve genizlerine yapışmasıyla başlar. İnsan vücudu çiçek tozlarına göz yaşarması, kızarıklık, hapşırma, burunda kaşıntı, deride beliren isilik veya benzer şekillerde reaksiyon gösterir. Genizde meydana gelen şişme ile hastalar nefes almakta zorlanabilirler. Alerji aslında sağlık için hiçbir tehlikesi olmayan bazı maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonudur. Çiçek tozları yani polenler ile küf ve ev tozlarındaki milbe denilen parazitlerin dışkılarına alerjenler denir. Fakat vücudu hasta yapan bu alerjenler değil bağışıklık sisteminin bunlara karşı gösterdiği yanlış reaksiyonlardır. Alerjik bir durumda vücut alerjen maddeye karşı müdafaa maddeleri üretir. Fakat bunun için alerjisi olan kişinin alerjiye maruz kalmadan daha önce alerjen madde ile temas etmiş olması şartı vardır. Alerjen madde ile her yeni temas, bağışıklık sisteminin savunma ve müdafaa reaksiyonunu daha çok artırdığı için alerji de daha şiddetli ortaya çıkar.

Bahar alerjimiz olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Bahar alerjisi olup olmadığınızı çeşitli testler sonucunda öğrenmeniz mümkün. Deri veya kan testi sıklıkla kullanılmaktadır. Deri testi güvenilir testlerden biridir. Almanya'da en sık uygulanan yöntem deri testidir. Bunun için kolun iç kısmı ya da sırt bölgesinde deriye küçük damlalar halinde alerji yapabilecek maddeler sürülür veya enjeksiyon iğneleri yardımıyla deri altına nüfuz edilir. Bir süre sonra hangi maddenin reaksiyon verdiğine bakılarak alerji olunan maddeler tespit edilir. Kan testinde ise alınan kanda size alerji yapabilecek maddeler test edilir.

Bahar alerjisinin tedavisi mümkün müdür?
Alerjinin kontrol altına alınması mümkündür. Alerji olduğunuz maddelerden uzak durmanın yanı sıra çeşitli ilaçlarla şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Bazı ilaçlar bağışıklık sisteminin alerjen madde ile temasa geçtiğinde büyük miktarda salgıladığı Histamin maddesini tutarak alerjik reaksiyonu hafifletebilir. Bu ilaçlar alerjiyi önleyici olarak, akut ve acil alerji vakalarında kullanılır. Antihistaminik ilaçlar grubunda bulunan tesirli maddelerin en önemlileri Loratadin ve Cetirizin'dir. Öte yandan Hyposensibliesirung yani "Bağışıklık Terapisi" adı verilen yöntemle vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Bunun için alerji olduğunuz madde ufak dozlarda vücuda iğne yoluyla verilerek alerjen maddelere karşı vücudunuzun direnci arttırılır. Her hafta yapılan uygulamada alerji olduğunuz maddenin dozu her defasında artırılır. Tedavi yaklaşık üç yıl sürer fakat ilk olumlu sonuç ilk yılda bile görülür. Bu yöntem özellikle polen, toz, hayvan, böcek, gübre, toprak alerjileri olanlar için oldukça etkilidir. Bu yöntemle alerjinin ortaya çıkardığı rahatsızlıkların önüne yüzde 70’e varan oranda geçilmesi mümkündür. Son dönemlerde ayrıca akupunktur yöntemine başvurulduğunu da görmekteyiz.

Saman nezlesine karşı nasıl tedbir alabiliriz?
Saman nezlesi olanların ağaçlı alanlardan uzak durmasında fayda var. Dışarı çıktıklarında ise burundan nefes almaları gerekir. Çünkü burun çiçek tozlarını kısmen filtre ederek vücuda girmesini engeller. Yine dışarıdan geldikten sonra ellerini, yüzlerini, kafalarını yıkamalıdırlar. Ayrıca elbiselerini değiştirmeliler. Polenlerin çoğu sabahları ve öğlen saatlerinde havada oluyorlar. Bu nedenle ev ve işyerinizin camlarını öğleden sonraya kadar kapalı tutun. Yürüyüş veya sporu öğleden sonra yapmaya özen gösterin. Gündüz kullandığınız giysileri kesinlikle yatak odanızda bırakmayın. Yıkadığınız giysilerinizi de açık havada kurutmayın. Evinizi temizlerken ve toz alırken mutlaka toz tutucu veya nemli bir bez kullanın. Böylelikle polen ve tozun havaya karışmasını ve sizi rahatsız etmesini engellersiniz. Otomobil kullanırken camları ve havalandırmayı kapalı tutun. Polenlere karşı bir filtre taktırmak tavsiye edilir. Sigara içmeyin. Sigara dumanı alerjik rahatsızlıkları artırır. Saman nezlesinde polenlerin uçuş zamanlarına dikkat edilmeli. Evinizi polenlerin az uçuştuğu zamanlarda havalandırın. Toz parçacıkları, kumaşları sevdiği için yatak örtüleri gibi evinizdeki bütün kumaşların sık yıkanabilir özellikte olmasına dikkat edin. Temizlik yaparken mutlaka toz maskesi kullanın. Tüylü hayvanlardan uzak durun; çünkü onların tüyleri polenleri ve tozu çok kolay çeker.

Polen takvimi nedir?
Polen takvimleri bize hangi bitkinin ne zaman çiçek açtığını gösterir. Her yıl çıkarılan polen takvimini takip etmek yer alıyor. Polen takviminde, yapılan ölçümler sayesinde alerji olduğunuz hangi maddenin havada hangi oranda olduğunu görebilirsiniz. Polen takvimini eczane veya doktorlardan temin edebilirsiniz. Ayrıca radyo ve televizyondaki hava durumlarında da polen uçuşları hakkında bilgi veriliyor. Polen takvimini internette de bulabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!