‘Almanya’da ırkçılık var!’

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya’da ırkçılık var’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2023 16:44

Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyum ile Anti Irkçılık Sorumlusu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, Bakanlar Kurulu’nda ele alınan ‘Almanya’da ırkçılık’ raporuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Almanya’da insanların yüzde 90’ının ülkede ırkçılık olduğu görüşünü paylaştığını söyledi. Radovan, Hürriyet’in sorusu üzerine “Evet ben de ırkçılık yaşadım” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin ırkçılığa karşı mücadelede kararlı olduğu vurgulanırken, halkın çok büyük bir bölümünün ülkede ırkçılık olduğu görüşünü paylaştığı da belirlendi. Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyum ile Anti Irkçılık Sorumlusu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, bugün Bakanlar Kurulu’nda da ele alınan ‘Almanya’da ırkçılık’ raporuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Almanya’da insanların yüzde 90’ının ülkede ırkçılık olduğu görüşünü paylaştığını söyledi. Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) verilerine göre, 2021 yılında aşırı sağcılar tarafından 1042’si şiddet eylemi olmak üzere 21 bin 964 politik motifli suç işlendiğine dikkat çeken Alabali-Radovan, ülkede yaşayan insanların yüzde 22’sinin “Irkçılık yaşadım” dediklerini de dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘EVET BEN DE IRKÇILIK YAŞADIM’
Hürriyet’in “Bu yüzde 22’nin içinde siz de var mısınız? Siz de şahsen ırkçılık yaşadınız mı? Yanıtınız ‘evetse’ ne gibi bir ırkçılık yaşadınız?” sorusuna çok açık bir biçimde “Evet, ben de ırkçılık yaşadım. Ama bireylerin yaşadığı ırkçılığa girmeyelim, önemli olan yaşanan ırkçılığa karşı verilmesi gereken mücadele ve alınması gereken önlemler” yanıtını vermekle yetindi. Devlet Bakanı Alabali-Radovan, Almanya’da yaşanan ırkçılık ve dışlanmadan başörtülü Müslüman kadınların daha çok etkilendiğini de söyledi. Başörtülü ve ismi Alman olmayan kadınların Alman kadınlara göre 4.5 kez daha fazla iş yeri başvurusunda bulunmaları gerektiğini, hatta yüksek pozisyonlarda iş yerleri için bu rakamın 8 misline yükseldiğinin saptandığını da söyledi.

YABANCI DÜŞMANLIĞI DEĞİL IRKÇILIK
Toplumsal politika tartışmalarında on yıllarca ırkçılığın telaffuz edilmesinden kaçınıldığını belirten Reem Alabali-Radovan, “Genelde hep yabancı düşmanlığından bahsedildi. Oysa ki bu yabancı düşmanlığı değil ırkçılıktır. Almanya’da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) teröristleri tarafından işlenen cinayetler, Hanau, Halle ve Münih’teki ırkçı saldırılarla ırkçılık hem politikacılar hem de toplum tarafından telaffuz edilmeye başladı” dedi.

Haberin Devamı

IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELEYE DESTEK
Irkçılığa karşı mücadelede toplumun her kesiminin desteğine gerek duyulduğunu belirten Devlet Bakanı, göçmen kökenli çatı örgütleriyle bu alanda iş birliği yapacaklarını ve onlar destek vereceklerini de söyledi. İlk etapta şu 5 ana konuya ağırlık vereceklerini de açıkladı.
* Irkçılığa uğrayanların başvurabilecekleri Danışma Merkezleri oluşturulacak ve buralarda uzmanlar çalışacak. Göçmen kökenli çatı örgütlerinde görev alacak uzman elemanlara devlet tarafından parasal destek verilecek.
* Irkçı motifli şiddetlere hedef olanlara destek verilecek.
* Irkçılığa Karşı Uzmanlar Konseyi oluşturulacak.
* Almanya genelinde Belediye Başkanları’na ırkçılığa karşı mücadelede destek sunulacak.
* Amatör spor desteklenecek ve spor klüplerinin kapılarını göçmen kökenlilere daha fazla açmaları için iş birliği yoğunlaştırılacak.

Haberin Devamı

KİMDİR BU RADOVAN?
Almanya’da 2021 yılında Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olan Irak kökenli Reem Alabalı-Radovan, Rusya’ya iltica eden Süryani asıllı bir ailenin kızı olarak Moskova’da doğdu ve 1996 yılında ailesiyle Almanya’ya geldi. Mecklenburg Vorpommern eyaletinde uyum sorumlusu olarak görev alan Reem Alabalı-Radovan, 26 Eylül’de yapılan seçimlerde SPD’den Federal Meclis’e milletvekili olarak seçilmeyi başardı. Reem Alabalı-Radovan, Berlin Hür Üniversitesi’nde siyaset bilimleri dalında öğrenim gördü. Hızlı kariyeriyle de dikkati çeken Alabalı-Radovan, 2021 yılının ilk aylarında SDP üyesi oldu.

BAKMADAN GEÇME!