Almanya’da bu daha başlangıç mı: AfD kazandı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da bu daha başlangıç mı: AfD kazandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2023 11:48

Almanya’da hafta sonu siyasi deprem yaratacak bir gelişme yaşandı. Almanya’da ilk kez aşırı sağcı parti AfD üyesi bir siyasetçi bölge seçimlerini kazanarak, Sonneberg bölge kaymakamı oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da son yapılan anketlerde özellikle doğu eyaletlerinde CDU’yu bile geçerek birinci parti konumuna gelen aşırı sağcı parti AfD, ilk defa bir bölgeden kaymakam çıkardı. Thüringen eyaletine bağlı Sonneberg ilçesindeki kaymakamlık seçimlerinde AfD’nin adayı Robert Sesselmann yapılan ikinci tur seçimlerini kazandı. Böylece parti ilk kez bir ilçe yöneticisi seçmiş oldu. İkinci turda AfD’li Robert Sesselmann ile CDU adayı Jürgen Kopper yarıştı. Sesselmann oyların yüzde 52.8’ini almayı başardı. Geçici resmi rakamlara göre, CDU’lu Jürgen Kopper ise yüzde 47.2’de kaldı. İki hafta önceki ilk turda yüzde 49.1 olan katılım oranı ikinci turda yüzde 59.6 oldu. Thüringen Ormanları denilen bölgedeki 57 bin nüfuslu ve yaklaşık 48 bin seçmene sahip bölge, Almanya’nın en küçük kaymakamlık bölgelerinden biri. AfD’li Robert Sesselmann’ın ikinci turda seçilmesi ‘Almanya’da bir dönüm noktası’ yorumlarına neden oldu. Üstelik aşırı sağcı Robert Sesselmann’ın Yeşiller, SPD, FDP ve Sol Parti’nin rakibi CDU’lu Jürgen Kopper’e destek vermesine rağmen zafer kazanması endişeleri büyüttü.

Almanya’da bu daha başlangıç mı: AfD kazandı
‘BU DAHA BAŞLANGIÇ’
Seçim sonuçları açıklandıktan sonra AfD Genel Başkanı Tino Chrupalla ve Thüringen eyalet teşkilatı başkanı Björn Höcke (51) de seçim kutlamalarına katıldı. Höcke, iç istihbarat tarafından aşırı sağcı olarak tanımlanıyor. Chrupalla sonuçlar açıklandıktan sonra Twitter hesabından “Bu daha başlangıçtı. Vatandaşların çıkarlarına yönelik politikalarımızla çoğunluğu ikna ediyoruz. Almanya için daha iyi bir değişimi bu şekilde başaracağız” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘DEMOKRATİK GÜÇLER İÇİN ALARM SİNYALİ’
Thüringen eyaleti İçişleri Bakanı ve SPD lideri Georg Maier seçim sonuçlarını “Tüm demokratik güçler için bir alarm sinyali” olarak nitelendirirken, “Parti-politik çıkarları bir kenara bırakma ve demokrasiyi birlikte savunma zamanıdır” dedi. Thüringen eyaleti Başbakanı Sol Partili Bodo Ramelow da AfD’nin Sonneberg bölgesindeki seçim başarısını hoşnutsuzluğun bir işareti olarak değerlendirdi. Sol Partili politikacı seçim sonrası ZDF televizyonunda yaptığı açıklamada “Bana göre‚ Alman birliği ruhunu yeniden tanımlamalıyız. Doğu Almanları yanımıza almalıyız ve onlara, gülündüğü ya da sadece üzerilerinde konuşulduğu hissini tetiklememeliyiz” dedi.

Almanya’da bu daha başlangıç mı: AfD kazandı
‘KABUL EDİLEMEYECEK BARAJ İHLALİDİR’
Almanya Merkez Yahudi Konseyi, AfD’nin seçim başarısı karşısında şok yaşadı. Jüdische Allgemeine gazetesine konuşan Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, “Açık konuşmak gerekirse, AfD’ye oy verenlerin her biri aşırı sağcı görüşlere sahip değil. Ancak adaylarına oy verdikleri parti, Anayasayı Koruma Dairesi’ne göre aşırı sağcıdır” dedi. Schuster, bu kadar çok insanın aynı fikirde olmasından derin endişe duyduğunu söylerken, “Bu, bu ülkedeki demokratik siyasi güçlerin kabul edemeyeceği bir baraj ihlalidir. Barajdan bir delik açıldı” ifadelerini kullandı. Eski başkan Charlotte Knobloch da AfD seçmenlerinin demokratik yollarla demokrasiye karşı bir ünlem işareti koyduklarını söyledi. Yeşiller Partisi federal lideri Ricarda Lang sonucu “Dehşet verici” olarak nitelendirdi ve “Bu tüm demokratik güçler için bir uyarıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘DEMOKRASİ İÇİN ÜZÜCÜ BİR GÜN’
Uluslararası Auschwitz Komitesi de AfD’nin zaferine tepki gösterdi. Genel Başkan Yardımcısı Christoph Heubner şunları söyledi: “Bugün Sonneberg bölgesi, Almanya ve demokrasi için üzücü bir gün. Seçmenlerin çoğunluğu açıkça demokrasiye veda etmiş ve bir Nazi tarafından yönetilen aşırı sağcı bir yıkım partisini seçmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!