‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2024 12:04

Almanya’da aşırı sağcıları ve sağ popülist AfD’yi protesto gösterilerine ülke genelinde yüz binlerce kişi katıldı. ‘AfD’ye hayır de’, ‘Demokrasi şahane’ pankartları taşıyan göstericiler, “Almanya kahverengi (Nazi) değil, çok renkli”, “Almanya’da faşistlere yer yok!” sloganları attı.

Haberin Devamı

AŞIRI sağcıların Berlin yakınlarındaki Potsdam kentinde bir villada düzenledikleri ve AfD’li bazı politikacıların da katıldığı toplantıda, ülkede yaşan milyonlarca göçmen kökenlinin sınır dışı edilmesi ‘Tersine Göç’ (Remigration), hatta bir Afrika ülkesine sürgün edilmesi planlarının ortaya çıkması üzerine başlatılan gösterilere dün de devam edildi. Başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın farklı kesimlerindeki 30 kentte aşırı sağ ve AfD’ye karşı gösteriler düzenlendi.

‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’
Berlin’de Federal Meclis’in önü ve çevresinde ‘El ele-Dayanışma için şimdi aktif olalım’ sloganıyla yola çıkan farklı sivil toplum kuruluşları (STK) öncülüğünde düzenlenen gösteriye polisin verilerine göre 150 bin kişi katıldı. Organizatörler ise katılımcı sayısının 300 bine ulaştığını açıkladı. Federal Meclis binasının etrafında ‘Biz güvenlik duvarıyız-Yangın duvarıyız’ yazılı pankartlar taşıyan ve sloganlar atan göstericiler, el ele tutuşarak ‘insan zinciri’ oluşturdu. Berlin’deki gösteriye SPD Genel Başkanı Saskia Esken ile koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP’den bazı politikacılar da katıldı.
‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’
Berlin’in yanı sıra Augsburg, Nürnberg, Potsdam, Kassel, Darmstadt, Krefeld, Bochum, Münster, Mainz, Saarbrücken, Ludwigshafen, Halle, Dresden, Jena, Bonn, Bremen, Magdeburg, Halberstadt, Landau ve bazı başka kentlerde de halk aşırı sağcılara ve sağ popülistlere karşı sokaklara çıktı. “Almanya’da faşistlere yer yok!”, “Almanya’da ırkçılığa da yabancı düşmanlığına da Yahudi düşmanlığına da yer yok!”, “Almanya kahverengi (Nazi) değil, çok renkli” sloganlarının atıldığı, “1933, bir daha asla”, “AfD’ye hayır de!”, “Demokrasi şahane”, “Naziler dışarı” yazılı pankartların taşındığı gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.
‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’

AfD DÜŞÜŞE RAĞMEN GÜÇLÜ
Almanya’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanların yüzde 66’sı sağ popülist AfD’nin ‘aşırı sağcı bir parti’ olduğu görüşünü paylaşıyor. Öyle düşünmeyenlerin oranı yüzde 26. INSA tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında ise Almanların yüzde 61’inin Almanya’da demokrasinin tehlikede olduğu görüşünü paylaştığı saptandı. Her üç kişiden birinin demokrasinin tehlikede olmadığını düşündüğü de kaydedildi.
‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’
Her ne kadar son dönemlerde yapılan protesto gösterileri sayesinde AfD’ye destek yüzde 3 düşüş gösteride de Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa AfD’nin yüzde 19 oy alarak seçimlerden ‘en güçlü ikinci parti’ olarak çıkması bekleniyor. Aynı kamuoyu yoklamalarına göre CDU/CSU yüzde 31, SPD yüzde 15, Yeşiller yüzde 12, FDP yüzde 4, Sol Parti yüzde 3, Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3 oy alacak. Bu veriler ışığında FDP, Sol Parti ve FW yüzde 5 barajına takılırken, Sol Parti’yi terk edenlerin oluşturduğu ‘Birlik Sahra Wagenknecht’nin (BSW) ise yüzde 6 oy alarak Federal Meclis’e girmesi bekleniyor.
‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’
FRANKFURT’TA DA ÇİFTÇİLER AYAKLANDI
Frankfurt’ta ise çiftçiler protesto gösterilerini sürdürdü. Hükümetin mazota verilen sübvansiyonları kademeli olarak sonlandırma kararını protesto etmek için Hessen başta olmak üzere çevre eyaletlerden traktörlerine binerek Frankfurt’a gelen çiftçiler, havalimanına giden otoyolların giriş ve çıkışlarını bloke etti. Yaklaşık 6 saat süren eylem nedeniyle birçok yolcunun zamanında ulaşamayıp uçaklarını kaçırdıkları belirtildi. Alman çiftçiler, bu eylemle uçak benzinlerine sübvansiyon devam ederken, kendilerine sübvansiyonların sonlandırılmasını adil bulmadıklarına dikkati çekmek istediklerini açıkladılar.
‘Almanya kahverengi değil, çok renkli’

BAKMADAN GEÇME!