Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 10:13

Almanya’da Türkçe öğretmeni yetiştiren iki üniversite iki ayrı tutum sergiliyor. Hamburg Üniversitesi, bölüme talep ve ihtiyaç yok diyerek eğitimi durdurma girişimi başlattı. Duisburg-Essen Üniversitesi ise talebin yüksek olduğunu ve karşılayamadığını belirterek bölümün büyütülmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yaşayan göçmenler arasında en yüksek nüfus Türklerde. Ülkede Almanca’nın ardından ana dil sıralamasında Türkçe birinci sırada... Türkçe ile ilgili tartışmalar ise hiçbir zaman son bulmuyor. Son günlerde Türkçe ile ilgili bir başka tartışma, Türkçe öğretmen yetiştiren Hamburg Üniversitesi’nin bu bölümü kapatma kararı almasıyla yeniden alevlendi. Hamburg Üniversitesi Rektörlüğü, Türkçe dersi için öğretmen eğiten fakültenin Türkçe dersini, talep ve ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kapatmak için girişim başlattı. Önümüzdeki eğitim döneminde bu bölümde Türkçe dersleri için öğrenci alınmayacak.

TÜRKÇE GÜZELDİR

Üniversitenin Uluslararası ve Kültürlerarası Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ursula Neumann, üniversite yönetiminin gösterdiği gerekçelerin doğru olmadığını
ve bölümün kapatılmak yerine ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Türkçe öğretmen yetiştirilmesinin gerekli olduğunu savunan Neumann, “Türkçe Almanya’da konuşulan önemli bir dil, Türkçe ülkenin ekonomik gücü açısından bir kaynak oluşturuyor, Türkçe aile içi iletişim için gerekli, Türkçe iki dilli çocuklarımızın bir parçası, Türkçe bir eğitim dili ve Türkçe güzeldir” diyor.

KAPASİTE YETMİYOR

Hamburg Üniversitesi’nin tersine Duisburg-Essen Üniversitesi ise Almanya’da Türkçe öğretmenliği bölümüne büyük talep

Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması
olduğunu ve Almanya’da Türkçe öğretmene ihtiyacı olduğunu savunuyor. Üniversite bünyesinde Türkçe öğretmen yetiştiren Türkistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kader Konuk, bölümlerine çok sayıda talebin olduğunu ve bu talebi karşılamakta zorluk çektiklerini söyledi. Konuk, “Biz her yıl 120 öğrenci alıyoruz. Talep fazlalığı da oluşuyor. Kuzey Ren Vestfalya hükümeti okulumuzu destekliyor. Türkçe’yi konuşmak başka, bilmek ve öğrenmek başka. Türkçe okullarda öğretmenler tarafından verilmeli. Bunun için de biz öğretmen yetiştiriyoruz. Hem bizim bulunduğumuz eyalette, hem de diğer eyaletlerde Türkçe öğretmen açığı bulunuyor” dedi.

ALMANLAR DA VAR

Türkçe öğretmen yetiştirilmesi bölümünün kurucu öğretim üyesi Berin Uyar ise “Bölüm kurulduğu 1995 yılından beri büyük ilgi görüyor.
Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması
Talep var. İlk açıldığında 380 öğrenci başvurdu. Eğitim dilimiz Türkçe. Her sömestre kapasitemiz doluyor. Mezun olan öğrencilerimiz de mutlaka iş buluyor. Talepte de, ihtiyaç da var. Alman öğrenciler de başvuruyor” dedi.

‘GEREKSİZ BİR DİL' MESAJI VERİLİYOR

HAMBURG Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Bilge Yörenç, üniversitenin kararını kabul edilmez bulurken Hamburg’da Türkçe öğretmen yetiştiren bölümün kapatılmaması için eylemler düzenlediklerini söyledi. Yörenç, “Ülke genelinde eylemlerimize destek alıyoruz. Üniversitenin
Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması
gerekçeleri doğru değil. Alınan siyasi bir karar. Bu kararla ‘Türkçe istenilmiyor. Gereksiz bir dil’ mesajları verilmek isteniyor. Hamburg’da 40 bin dolayında Rus yaşıyor. 70 bin de Türk. Okula giden öğrencilerin yüzde 10’u Türk kökenli. Rusça eğitim sürüyor ancak Türkçe kaldırılmak isteniyor. Talebin olmadığı ve ihtiyacın bulunmadığı inandırıcı değil” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN İHTİYACI VAR

ALMANYA Türk Toplumu (TGD) Genel Başkan Yardımcısı Aysun Aydemir, Almanya’da Türkçe’ye şüpheyle bakıldığını, Türkçe’nin siyasi kararlar ve çabalarla istenilmeyen dil kategorisine sokulmaya çalışıldığına işaret etti.

Almanya’da Türkçe öğretmen tartışması
Aydemir, “Popüler dillere yılda milyonlarca Euro ayrılıyor. Türkçe’yi bu ülkede konuşan milyonlarca insan var. Ancak bu gerçek yok sayılıyor ve sanki Türkçe istenilmiyor ve gereksizmiş gibi bir durum yaratılıyor. Türkçe bir zenginliktir. Almanya’nın ihtiyacı olan bir dildir. Türkçe velilerin talebine bırakılmamalı. Tıpkı İngilizce, İspanyolca ve Fransızca gibi okullarda sunulmalı” dedi.

KARARI GERİ ALIN

ALMANYA Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED), Hamburg Üniversitesi’nin kararına sert tepki gösterdi. FÖTED, Hamburg Üniversitesi’ne mektup göndererek alınan kararı geri çekilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!